Kiezen voor een 100% natuurlijke aluminiumvrije deodorant

Kiezen voor een 100% natuurlijke aluminiumvrije deodorant Deodorant is in ons dagelijkse gebruik onmisbaar. Het zorgt ervoor dat zweetgeur wordt gemaskeerd. Er komt vanuit de consument steeds meer vraag naar aluminiumvrije deodorants waardoor het aanbod groeit. De reden om over te stappen op een aluminiumvrije deodorant verschilt per persoon. De redenen zijn bijvoorbeeld het risico op mogelijke schadelijkheid, overgevoeligheid of een allergie. Je zou kunnen kiezen voor een 100% natuurlijke aluminiumvrije deodorant. Welke ingrediënten bevatten deze natuurlijke deodorants? En welke merken bestaan er onder andere?

Aluminiumvrije deodorants


Wat is de functie van de stof aluminium in deodorant?

Men zweet omdat warmte en toxines afgevoerd moeten worden vanuit het lichaam. Deodorant zorgt ervoor dat de zweetgeur wordt gemaskeerd. Het bevat tientallen stoffen die allemaal een bepaalde functie hebben. Eén van deze stoffen is aluminium. Aluminium wordt in deodorants toegepast in de vorm van aluminiumzouten. Dit zijn aluminium zirkonium, aluminium sesquichlorohydrate en aluminiumchloride. Aluminiumchloride is de meest voorkomende aluminiumzout in deodorant. Aluminium is een ingrediënt dat ervoor zorgt dat de poriën worden afgesloten in de oksel, waardoor het natuurlijke proces van zweten verstoord wordt.

Het is anno 2019 nog niet erkend dat aluminiumchloride schadelijk is voor mensen

De richtlijn die door de EU is afgegeven voor de blootstelling aan aluminium is minder dan 1 mg per kilo lichaamsgewicht. Dit wordt anno 2019 als veilig geacht. Er is door Zwitserse wetenschappen tijdens onderzoeken in 2012 en 2016 aangetoond dat aluminiumchloride schadelijk is voor bacteriën en muismodellen.

In 2012 hebben de wetenschappers onderzoek gedaan bij bacteriën waarbij gekweekte borstweefselcellen werden gebruikt. Uit onderzoek bleek dat aluminiumchloride het DNA op de lange termijn aantast in het borstweefsel. In 2016 hebben de wetenschappers in vitro (Latijns voor 'in glas') onderzoek gedaan bij muismodellen waarbij gekweekte menselijke borstcellen werden gebruikt. Deze borstcellen werden langdurig blootgesteld aan een zelfde hoeveelheid aluminiumchloride dat in menselijke borstcellen te vinden was. Na deze langdurige blootstelling transformeerden ze tot tumorcellen.

Er zijn anno 2019 bij mensen nog geen onderzoeken gedaan die direct op de huid zijn uitgevoerd. Om deze reden is er nog geen bewijs dat suggereert dat aluminiumchloride ook schadelijk is voor mensen. Borstkankervereniging Nederland geeft aan dat er geen betrouwbaar bewijs is geleverd. Unilever, de fabrikant van veel merken deodorants zegt dat regelmatig gebruik veilig is. Ook wordt er, alvorens een product op de markt komt, uitvoerig getest op veiligheid. Het KWF is ook van mening dat indien er nog geen aantoonbaar bewijs is, het gebruik van deodorant met aluminiumchloride veilig is.

Waar bestaat een 100% natuurlijke aluminiumvrije deodorant uit?

Naast aluminiumvrije deodorants bestaan er ook aluminiumvrije deodorants die puur en alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaan. In deze deodorants zitten naast aluminiumchloride ook geen synthetische stoffen verwerkt. Een natuurlijke deodorant bestaat uit één of meer ingrediënten die zorgen voor een antibacteriële werking, ingrediënten die de huid verzorgen en etherische oliën die zorgen voor de frisse geur. De meest voorkomende ingrediënten van een natuurlijke aluminiumvrije deodorant zijn:

Antibacteriële ingrediënten

 • Natriumbicarbonaat (baking soda/zuiveringszout)
 • Kokosolie
 • Aluin
 • Alcohol
 • Citroenzuur
 • Johannes olie

Ingrediënten die de huid verzorgen

 • Maiszetmeelpoeder
 • Glycerine
 • Vitamine E
 • Arrowroot
 • Sheabutter

Etherische oliën

Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën genoemd. Deze oliën worden gewonnen uit de natuur, zoals bijvoorbeeld uit bloemen, planten, wortels van bloemen/bomen, hout, vruchten, etc. Etherische oliën staan bekend om de geneeskrachtige en heilzame werking. In deodorant worden diverse etherische oliën verwerkt als geurmiddel en voor een huidverzorgende werking van de huid.

Redenen om te kiezen voor een 100% natuurlijke en aluminiumvrije deodorant

De vraag naar natuurlijke aluminiumvrije deodorants groeit snel. De redenen om te kiezen voor een natuurlijke aluminiumvrije deodorant kunnen verschillen. Een reden kan bijvoorbeeld het risico van de mogelijke schadelijkheid van aluminiumchloride zijn. Andere redenen zijn bijvoorbeeld vanwege overgevoeligheid of allergische reacties voor bepaalde bestanddelen.

Verschillende merken natuurlijke aluminiumvrije deodorants

Indien je wilt overstappen op een natuurlijke aluminiumvrije deodorant, bestaat de kans dat je in het begin meer naar zweet gaat ruiken. De reden hiervan is dat de oksels gewend zijn geraakt aan aluminium. Dit zal na een paar dagen gebruik voorbij zijn. Er bestaat een breed assortiment van verschillende natuurlijke aluminiumvrije deodorants. Een aantal van deze merken zijn:

MerkInhoudVerkrijgbaar in de geurenGebruiksduur
DoveSpray: 150 ml
Roller: 50 ml
Original en Go Fresh CucumberSpray van 150 ml:
ca. 2-3 maanden
The Ohm CollectionBlikje poeder: 60 gr / 120 gr
Crème: 50 ml
No Sweat Coconuts, Orange Blossom, No Sweat Blossom, Patchouli, No Sweat Nojito, Jasmijn, No Sweat Lovender, Lavender, Neroli, Rose, Blue Lavender, No Sweat Mandarin, Gardenia, Neroli, True Cardamom en Royal Hemp
* Speciaal voor mannen: Cedar, Sandalwood, Sacred Frankincense en Coconut
Fles creme / blikje poeder 120 gr:
ca. 5 maanden
WeledaRoll-on: 30 ml / 50 ml
Spray: 100 ml
Duindoorn, Citrus, Granaatappel, Citrus, Wilde Rozen en Salvia
* Speciaal voor mannen: Roll-on Men
Spray van 100 ml:
ca. 5 maanden
The Ohm CollectionBlikje poeder: 60 gr / 120 gr
Crème: 50 ml
No Sweat Coconuts, Orange Blossom, No Sweat Blossom, Patchouli, No Sweat Nojito, Jasmijn, No Sweat Lovender, Lavender, Neroli, Rose, Blue Lavender, No Sweat Mandarin, Gardenia, Neroli, True Cardamom en Royal Hemp
* Speciaal voor mannen: Cedar, Sandalwood, Sacred Frankincense en Coconut
Fles creme / blikje poeder 120 gr:
ca. 5 maanden
LoveliStick: 30 ml / 75 ml
Voor beide sticks zijn er ook 'refills' verkrijgbaar
Fresh Cotton, Sweet Orange, Appleblossom en Sensitive Skin
* Speciaal voor mannen: Rebel Nature Fresh Cotton
Stick 75 ml:
ca. 3 maanden
Salt Of The EarthStick: 50 gr / 90 gr
Spray: 25 ml / 50 ml / 75 ml / 100 ml
Roll-on: 75 ml
Er zijn ook 'refills' verkrijgbaar
Unscented, Pure Aura Lavendel & Vanilla en Pure Aura Melon & Cucumber
* Speciaal voor mannen: Pure Armour For Men
Niet bekend. De deodorant gaat lang mee
Ben & AnnaStick: 60 gr
De sticks zijn verkrijgbaar in een plasticen en in een kartonnen verpakking
Vanilla orchid, Persian lime, Provence, Pink Grapefruit, Indian Mandarine, Nordic Timber en Pure
* De geuren zijn unisex en dus geschikt voor zowel vrouwen als mannen
Stick: 60 gr
ca. 2-3 maanden
We Love The PlanetBlikje: 48 gr
Stick: 65 gr
Lovely lavender, Original orange, Sweet serenity, Forever fresh, Mighty mint en So sensitive
* De geuren zijn unisex en dus geschikt voor zowel vrouwen als mannen
Het blikje en de stick gaan beiden ca. 2-3 maanden mee

Alternatieven

Naast het gebruik van aluminiumvrije deodorants bestaan er ook natuurlijke alternatieven, zoals bijvoorbeeld:

Aluin

Aluin is een natuurlijk mineraalzout, en kan als deodorant worden gebruikt. Het verstopt de poriën niet waardoor het lichaam gewoon het zweet kan uitscheiden. Aluin wordt niet opgenomen door de huid en is geurloos. Naast dat het als deodorant wordt gebruikt, wordt het ook toegepast in mondverzorgingsproducten. Wanneer aluin in contact komt met bacteriën, dan remt het de bacteriegroei. Zweetgeur wordt hiermee voorkomen.

Citroen of limoen

Het zuur van een citroen of limoen zorgt ervoor dat je minder zweet. Het zuur dood de bacteriën. Hierdoor zal je geen zweetgeur krijgen. Snijd een citroen of een limoen in plakjes en wrijf het uit onder je oksels. Dit is echter niet aan te raden indien de oksels net geschoren zijn omdat het dan zal prikken. Het gaat om een verse limoen of citroen, niet het sap uit een flesje.

Deodorant zelf maken

Je kunt natuurlijk ook je deodorant zelf maken met natuurlijke ingrediënten. Een zelfgemaakte deodorant met meerdere ingrediënten gaat langer mee dan een enkel ingrediënt. Wat heb je nodig?
 • 2 el baking soda (zuiveringszout)
 • 2 el maiszetmeel (poedervorm)
 • 2 el kokosolie
 • Paar druppels etherische olie naar keuze indien gewenst
© 2019 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aluin als vervanger van deodorant en anti-transpirantAluin als vervanger van deodorant en anti-transpirantDeodorant is een veel gebruikt middel om vervelende zweetluchtjes tegen te gaan. Het gebruik van deodorant, en met name…
Stoppen met deodorant te gebruikenAl sinds de oude Egyptenaren probeerden mensen hun zweetgeur tegen te gaan, de eerste deodorant kwam in 1888 op de markt…
Weleda citrus lichaamsverzorgingDe verfrissende citroenolie die in de Weleda citrus lichaamsverzorgingsproducten zitten, ruikt heerlijk. Lichaam en gees…
Allergisch voor deodorantAllergisch voor deodorantDe meeste vrouwen gebruiken deodorant. Mannen gebruiken het ook veel, maar het zijn vaak de vrouwen die een allergie voo…

Natura Siberica: chemicaliënvrije en ethische shampooNatura Siberica: chemicaliënvrije en ethische shampooVeel mensen zijn op zoek naar een chemicaliënvrije, biologische en natuurlijk geproduceerde shampoo. Of dit nu uit milie…
Actieve kool voor reiniging van het gezicht: hoe werkt het?Actieve kool voor reiniging van het gezicht: hoe werkt het?Actieve kool of actieve houtskool wordt veel gebruikt in gezichtsreinigingsproducten. Je treft het bijvoorbeeld aan in d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Helenasollie, Unsplash
 • Wat is de functie van de stof aluminium in deodorant?: https://waarzitwatin.nl/stoffen/aluminium
 • https://www.detoxplein.nl/natuurlijke-deodorant-zonder-aluminium/borstkanker
 • Journal aluminiumchloride getest bij muismodellen: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.30393
 • Journal aluminiumchloride getest bij bacteriën: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22223356
 • Het is anno 2019 nog niet erkend dat aluminium schadelijk is voor mensen: https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/artikel/402156/wetenschappers-waarschuwen-stof-deodorant-vergroot-mogelijk-risico
 • https://www.aromatika.com/wat-zijn-en-hoe-gebruik-je-etherische-olie/
 • Alternatieven: https://www.skinessence.nl/aluin/
 • https://www.nootrofit.nl/nl/blogs/blog/een-natuurlijke-deodorant-zeker-niet-verkeerd/
 • Deodorant zelf maken: https://aromalifestyle.nl/deodorant/
Rozanne (218 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.