Allergisch voor deodorant

Allergisch voor deodorant De meeste vrouwen gebruiken deodorant. Mannen gebruiken het ook veel, maar het zijn vaak de vrouwen die een allergie voor deodorant ontwikkelen. Hoe is dit mogelijk? Dit heeft vooral te maken met de wijze waarop vrouwen de huid onder de oksel behandelen. Veel vrouwen scheren deze, met een huidirritatie als gevolg. Wanneer hier nog eens deodorant overheen gaat kan er een allergische reactie ontstaan. De symptomen hiervan zijn roodheid, zwelling, bultjes en jeuk. Een hypo-allergene deodorant bevat geen parfum en zal vaak de klachten verhelpen, maar soms ontstaat er ook hiervoor een allergie.

Wat is een allergie?

Bij een allergie reageert het immuunsysteem van ons lichaam overdreven op een lichaamsvreemde stof. Normaal gesproken spoort het immuunsysteem schadelijke stoffen of micro-organismen op en maakt deze onschadelijk. Maar soms reageert het immuunsysteem ook op stoffen die niet schadelijk zijn. Het immuunsysteem probeert deze stoffen wel uit te schakelen, waardoor er diverse klachten optreden. Deze zijn vaak het gevolg van weefselschade.

Er zijn diverse vormen van allergie. Onder contactallergie vallen alle allergieën die ontstaan door contact met een bepaalde stof. Nikkelcontacteczeem is hier een bekend voorbeeld van. Ook een allergie voor water valt onder de contactallergieën.

Vaak is er een allergie voor parfum. Parfum zit niet alleen in parfum, eau de cologne of eau de toilet zelf, maar in heel veel cosmetische producten. Denk aan zalven, lotions, zeep, wasgel maar ook in deodorant.

Allergisch voor deodorant

Sommige mensen reageren allergisch op deodorant maar niet op bijvoorbeeld parfum. Hoe is dit mogelijk? De huid kan gevoelig reageren, vooral wanneer we deze veelvuldig in aanraking brengen met cosmetische producten. Door het vele wassen wordt ook de beschermende vetlaag van de huid weggeveegd. Hierdoor verliest de huid haar natuurlijke barrière en dringen producten als parfum sneller de huid binnen.

De oksel wordt vaak geschoren. Juist door dat scheren kan de huid geïrriteerd raken. Door gebruik van deodorant reageert de huid nog eens extra gevoelig. Dit komt het vaakst voor bij deodorant met parfum. In sommige gevallen ontstaat er ook een allergie bij deodorant zonder parfum (hypo-allergene deodorant).

Hoe wordt de allergie in werking gezet?

Niet iedereen krijgt een allergie voor deodorant. Waarom de een het wel krijgt en de ander niet, is onbekend. Mogelijk spelen huidverzorging (scheren etc.) en erfelijkheid een rol. Een allergie voor deodorant wordt in werking gezet doordat de T-lymfocyten (afweercellen) zich hechten aan de lichaamsvreemde stof, in dit geval de bestanddelen uit deodorant (vaak parfumbestanddelen). Hierdoor worden er ontstekingscellen aangetrokken en geactiveerd. Vooral macrofagen worden aangetrokken. Deze afweercellen zijn in staat dode of beschadigde lichaamseigen cellen op te vreten. Hierdoor ontstaat er weefselschade en een ontstekingsreactie. Juist die ontstekingsreactie is kenmerkend voor een allergie.

Symptomen en klachten

De meest voorkomende klacht bij een allergie voor deodorant is roodheid, bultjes en jeuk. Deze is specifiek aanwezig op de plekken waar deodorant wordt gespoten. Vaak is dit onder de oksel, maar kan ook elders aanwezig zijn indien hier deodorant wordt gespoten. Soms raakt de huid opgezwollen. De klachten verdwijnen vaak weer wanneer gestopt wordt met het gebruik van deodorant.

Hypo-allergene deodorant

Bij een allergie is het verstandig om gebruik te maken van een hypo-allergene deodorant. Hierin zit geen parfum verwerkt. Bekijk dit altijd op de verpakking. Staat er toch het bestanddeel parfum op, dan gaat het niet om hypo-allergene deodorant. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten wanneer deze deodorant wordt gebruikt. Dit is dan ook de eerste behandeling bij een allergie voor deodorant. Toch kan het voorkomen dat ook nu de klachten aanwezig blijven. Of eerst een tijd verdwijnen om dan weer terug te komen. In dit geval kan er sprake zijn van een allergie voor een ander bestanddeel dan parfum.

Wat gebruik je dan?

Wanneer ook een hypo-allergene deodorant klachten geeft, zal er geen deodorant meer gebruikt kunnen worden. Het is dan mogelijk om zinkzalf te gebruiken. Deze zalf neemt het vocht (zweet) op en zorgt ervoor dat er geen vervelende geurtjes ontstaan. Zweet is geurloos, maar gaat sterk ruiken door contact met bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich in de oksel. Zinkzalf voorkomt overmatig zweet.

Een alternatief is sudocrème. Deze crème is net wat beter smeerbaar maar werkt soms minder goed. Het blijft toch uitproberen wat het beste werkt. Ook andere parfumloze zalven kunnen goed werken. Bij aanhoudende klachten of problemen is het beter om langs een dermatoloog te gaan. Deze gespecialiseerde huidarts kan bekijken welk middel de beste oplossing biedt. Ga niet zelf met verschillende merken deodorant aan de slag: vaak geven deze eenzelfde allergische reactie en het kost ontzettend veel geld om ze allemaal uit te proberen.

Overigens kan het voorkomen dat iemand al jaren hetzelfde merk deodorant gebruikt en er plots een allergie ontstaat. Vaak komt dit doordat de fabrikant de formule/ ingrediënten heeft gewijzigd. Hierdoor kan de huid plots allergisch reageren. In dit geval kan het wel helpen om over te stappen op een ander merk.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergisch voor parfumAllergisch voor parfumAllergisch zijn voor parfum is lastig, parfum zit in zeer veel huidverzorgingsproducten, zodat het vermijden van parfum…
Zweten onder de oksels voorkomen: deodorant met talkZweten onder de oksels voorkomen: deodorant met talkZweten onder de oksels is altijd lastig. Het ruikt onaangenaam, het geeft zweetplekken op je kleding en veel mensen voel…
Aluin als vervanger van deodorant en anti-transpirantAluin als vervanger van deodorant en anti-transpirantDeodorant is een veel gebruikt middel om vervelende zweetluchtjes tegen te gaan. Het gebruik van deodorant, en met name…

Erythema toxicum neonatorum: symptmen, oorzaak & behandelingErythema toxicum neonatorum: symptmen, oorzaak & behandelingErythema toxicum neonatorum, afgekort ETN, is een veelvoorkomende, goedaardige huiduitslag die bij ongeveer 30 tot 70 pr…
Oorzaken van bloedneusOorzaken van bloedneusVeel mensen hebben weleens last van een bloedneus. Het is een vrij normaal fenomeen. Er zijn een aantal redenen waarom u…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Parfumallergie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/T-cel
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.