Oorzaken van bloedneus

Oorzaken van bloedneus Veel mensen hebben weleens last van een bloedneus. Het is een vrij normaal fenomeen. Er zijn een aantal redenen waarom u last zou kunnen hebben van een bloedneus. In de meeste gevallen zal dit er niet op wijzen dat er iets ernstig aan de hand is met uw lichaam. Het is echter wel belangrijk om te weten wanneer een bloedneus een probleem kan aanduiden.

Het klimaat

Het klimaat kan een bloedneus veroorzaken. Niet alleen de kou kan een bloedneus veroorzaken, maar ook warmte. De lucht die door uw neus stroomt, zorgt er namelijk voor dat er korsten in uw neus vormen. Indien de korsten beschadigd raken, zal dit een bloedneus opgang brengen. Men moet er ook rekening mee houden dat een enorm temperatuurverschil ook de aanleiding van een bloedneus kan zijn. Denk hierbij ook aan de airco en de verwarming. Naast het klimaat kan het verblijf op grote hoogte of diepte ook de kans op een bloedneus vergroten. Vooral wanneer dit gepaard gaat met een enorm temperatuurverschil.

Verkoudheden

Veel mensen hebben last van neusbloedingen tijdens de verkoudheid of tijdens de griep. Tijdens de verkoudheid heeft u namelijk te maken met uitdroging en een ontsteking van het neusslijmvlies. Daarnaast stroomt het bloed in uw neus een stuk sneller dan gewoonlijk tijdens een verkoudheid. Hierdoor is de kans op een bloedneus een stuk groter. Vooral als dit gepaard gaat met extreme kou of warmte.

Zwangerschap

Er zijn vrouwen die regelmatig last hebben van een bloedneus tijdens de zwangerschap. Tijdens uw zwangerschap komt u aan. Deze gewichtstoename zorgt ervoor dat uw lichaam meer bloed aanmaakt. Daarnaast zorgt het hormoon progesteron ervoor dat de wanden van uw bloedvaten verslappen en dunner worden. Dit zorgt ervoor dat de kans op een bloedneus tijdens uw zwangerschap een stuk groter is dan gewoonlijk.

Letsel aan uw neus

Letsel aan uw neus kan ervoor zorgen dat u last zal hebben van een bloedneus. Men moet hierbij niet alleen denken aan neuspeuteren, aan een ongeluk van de neus of een vreemde voorwerp in uw neus. Hard uw neus snuiten kan er namelijk ook voor zorgen dat u een bloedneus kan oplopen. Daarnaast is er ook bepaalde medicatie die voor letsel kan zorgen. Men kan hierbij denken aan medicijnen die u via de neus moet toedienen, maar ook aan het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.

Calciumtekort

Indien u te kampen heeft met een calciumtekort dan zou dit er voor kunnen zorgen dat u vaak last zal hebben van een bloedneus. Een calciumtekort zorgt er namelijk voor dat uw bloed minder goed zal stollen. Hierdoor zal het bloed een stuk vloeibaarder blijven. Als gevolg hiervan is de kans op een bloedneus een stuk groter.

Alcohol, drugs en chemicaliën

Het gebruik van drugs kan de kans op een bloedneus verhogen. Voornamelijk als u drugs in poedervorm opsnuift. Het opsnuiven of het ruiken van chemicaliën kan een soortgelijke werking hebben. Men kan hierbij o.a. denken aan sigarettenrook, zwavelzuur, ammoniak en benzine. Veel alcoholgebruik kan ervoor zorgen dat uw bloed minder goed zal stollen en dat de wanden van uw bloedvaten verslappen en dunner worden. Hierdoor is de kans op een bloedneus een stuk groter.

Complicaties op het gebied van bloed

Een hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat u last zal hebben van neusbloedingen. Het is namelijk een van de symptomen van een hoge bloeddruk. Andere symptomen zijn kortademigheid, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Indien u last heeft van een bloedarmoede kan het ook zijn dat u regelmatig last heeft van een bloedneus. Daarnaast zijn er ook bepaalde bloedziekten waarbij het regelmatig hebben van een bloedneus een symptoom kan zijn. Men kan hierbij o.a. denken aan leukemie, hemofilie en de ziekte van von Willebrand.
© 2015 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…
Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…
Bloedneus: oorzaken, stoppen, bloedneus bij kindBloedneus: oorzaken, stoppen, bloedneus bij kindOngeveer zestig procent van de Europeanen krijgt tijdens zijn of haar leven een bloedneus. Bij jonge kinderen en oudere…
Neustampon gebruiken om bloedneus te stoppenNeustampon gebruiken om bloedneus te stoppenEen bloedneus is niet iets om van in paniek te raken maar het is wel belangrijk een neusbloeding te stoppen. Dit doe je…

Allergisch voor deodorantAllergisch voor deodorantDe meeste vrouwen gebruiken deodorant. Mannen gebruiken het ook veel, maar het zijn vaak de vrouwen die een allergie voo…
Menstruatiepijn, wat kan je er tegen doen?Menstruatiepijn, wat kan je er tegen doen?Menstruatiepijn komt veel voor, maar we weten er relatief weinig van. Veel vrouwen houden het maar voor zich om niet met…
Bronnen en referenties
  • http://www.symptomfind.com/health/causes-of-nosebleeds/
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.