Neustampon gebruiken om bloedneus te stoppen

Neustampon gebruiken om bloedneus te stoppen Een bloedneus is niet iets om van in paniek te raken maar het is wel belangrijk een neusbloeding te stoppen. Dit doe je door de neus gedurende enkele minuten stevig met de vinger dicht te knijpen terwijl het hoofd licht voorover gebogen is. Om de bloeding te helpen stoppen en te voorkomen dat het probleem binnen enkele minuten opnieuw begint kun je een neustampon gebruiken. Een neustampon is gemaakt van een speciaal materiaal dat uitzet wanneer het in contact komt met bloed en zo een spons vormt. Het plakt niet aan de neuswand waardoor het nadien makkelijk en pijnloos uit het neusgat te verwijderen is.

Bloedneus en neustampon


Help een bloedneus

Bij een bloedneus loopt er bloed uit één of beide neusgaten. In medische termen wordt gesproken van epistaxis. Een bloedneus kan ontstaan als gevolg van een val of klap op de neus maar kan ook plotseling ontstaan zonder dat er sprake is van een trauma. Gebruik van bloedverdunnende medicijnen verhoogt het risico. Er wordt ook weleens gesproken van een bloedneus door stress. Het is dan echter met name de hoge bloeddruk die de kans op het ontstaan van een bloedneus doet toenemen. Waar sommige mensen nooit een bloedneus hebben krijgen anderen er regelmatig mee te maken. De boosdoener is dan vaak een kapot bloedvaatje in het neusslijmvlies. Als een kind een neusbloeding heeft dan komt dit vaak door een kapot bloedvaatje op het neustussenschot. Bij ouderen zit het probleem vaker bij een bloedvat wat hogerop in de neus. Door slijtage van de bloedvaten is de kans op het ontstaan van een bloeding bij ouderen dan ook hoger. In sommige gevallen heeft men helaas aanleg voor bloedneuzen.

Wat te doen bij een bloedneus?

Onterecht wordt bij bloedneuzen wel het advies gegeven om het hoofd achterover te doen. Dit is begrijpelijk als je je kleding niet wilt bevuilen met lastig uit te wassen bloedvlekken, maar toch erg onverstandig. Wanneer je bij een bloedneus het hoofd achterover doet dan kan het bloed namelijk weglopen in de keelholte. Niet alleen kan de hoeveelheid bloedverlies tot problemen leiden, ook je maag vindt dat niet fijn waardoor je er misselijk van kunt worden. Artsen zullen daarom altijd adviseren om het hoofd voorover te kantelen terwijl men met duim en wijs- of middelvinger de neus stevig dichtknijpt, net onder het neusbot. Alvorens men dit doet is het belangrijk eerst even goed de neus te snuiten zodat eventuele bloedstolsels en klonters naar buiten komen. Het is belangrijk om de neus vervolgens zeker 10 minuten dichtgeknepen te houden. Daarna kun je voorzichtig kijken of de bloeding al gestopt is. Als dat niet het geval is kun je de handeling nog een keer gedurende 10 minuten herhalen. Als het goed is stolt het bloed in de neus waardoor het kapotte bloedvaatje wordt afgedicht. Lukt dit na twee pogingen niet, neem dan contact op met een arts.

Is het gelukt om een bloedneus te stoppen dan is het belangrijk de eerste uren goed te letten op wat je doet om te voorkomen dat het probleem weer opnieuw begint. Men moet daarom vooral niet in de neus peuteren. Ook is het belangrijk op de bloeddruk in het hoofd te letten. Niet zwaar tillen, bukken, persen en sporten zijn dan een must. Andere zaken die de kans op een nieuwe bloedneus vergroten en daarom vermeden dienen te worden zijn het eten van pikant eten, het drinken van koolzuurhoudende frisdrank of warme dranken en het drinken van alcohol.

Vaker een bloedneus? Houd de neustampons bij de hand

Wie nooit last heeft van bloedneuzen zal het niet in het medicijnkastje hebben liggen maar als een bloedneus voor jou een vaker terugkerend probleem is dan kan het fijn zijn om de neustampons binnen handbereik te hebben. Een neustampon is een verbandmiddel dan speciaal gemaakt is om in een neusgat te stoppen en zo een neusbloeding te helpen stelpen. Een neustampon is doorgaans gemaakt van een stof die bijdraagt aan de stelping van het bloeden zoals bijvoorbeeld m.doc of micro dispersed oxidized cellulose. Deze stof heeft de eigenschap dat het goed bloed opneemt en daardoor verandert in een soort spons die uitzet. Als het goed is zorgt dit ervoor dat het bloeden binnen enkele minuten stopt. Een goede neustampon plakt niet vast aan de wanden van de neus waardoor deze ook weer probleemloos uit het neusgat te verwijderen is. Het voorkomt ook direct dat je bloed op je kleding krijgt.

Neustampons zijn onder meer verkrijgbaar van de merken HeltiQ, Mueller en Klinion. Een doosje kost slechts een paar euro en het is altijd handig dit bij de hand te hebben wanneer je weet dat je het risico loopt op het ontstaan van neusbloedingen. Je koopt neustampons bij de drogist, apotheek of webshop.

Permanente oplossing

Komen bloedneuzen in jouw geval vaker terug dan is dit iets om met je huisarts te bespreken. Deze kan je eventueel doorsturen naar een KNO-arts voor het dichtetsen of dichtbranden van het bloedvaatje dat het probleem veroorzaakt. Ook is het mogelijk dat de bloedneuzen veroorzaakt worden door medicijngebruik (bloedverdunners) waarbij een aanpassing van de medicatie wellicht een oplossing is.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bloedneus, hoe te handelenIedereen in zijn leven krijgt wel eens te maken met een bloedneus. Of het nou van je zelf is of van een ander, kan het h…
Spontane bloedneusSpontane bloedneusEen bloedneus maakt iedereen wel eens mee. Vooral kinderen hebben hier eerder last van. Een bloedneus zonder aanwijsbare…
Bloedneus stoppen & oorzaken van neusbloedingenBloedneus stoppen & oorzaken van neusbloedingenNeusbloedingen (ook bloedneus genoemd) zijn een zeer vaak voorkomende aandoening, vooral bij peuters, kinderen en tiener…
Wat te doen bij een bloedneusIedereen heeft wel een bloedneus, maar weinigen raadplegen hier een dokter voor. Als het om een moeilijk te stelpen bloe…

Zemelenbad bij eczeem, gordelroos, waterpokken en droge huidZemelenbad bij eczeem, gordelroos, waterpokken en droge huidEen zemelenbad nemen kan helpen om jeuk en irritatie te bestrijden wanneer je last hebt van diverse huidproblemen zoals…
Stappenplan: Hoe verwijder ik een teek?Stappenplan: Hoe verwijder ik een teek?Een teek is een klein, spinachtig beestje dat leeft van het bloed van gewervelde dieren; zoals vogels, reptielen en zoog…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MAKY OREL, Pixabay
  • https://www.thuisarts.nl/bloedneus
  • https://www.dokter.nl/nieuws/hart-bloed-en-bloedvaten/541-is-een-bloedneus-altijd-onschuldig/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.