Zemelenbad bij eczeem, gordelroos, waterpokken en droge huid

Zemelenbad bij eczeem, gordelroos, waterpokken en droge huid Een zemelenbad nemen kan helpen om jeuk en irritatie te bestrijden wanneer je last hebt van diverse huidproblemen zoals eczeem, psoriasis of gordelroos. Het kan daarnaast ook kalmerend werken wanneer je gewoon last hebt van een droge of trekkerige huid. Bij kinderen en baby's kan een zemelenbad gebruikt worden bij onder meer waterpokken en luieruitslag. Er zijn ook zemelenproducten op de markt speciaal voor kinderen. De zemelen zijn een natuurlijk extract van haverkorrels. Om die reden kan het niet gebruikt worden door mensen die last hebben van een glutenallergie of glutenintolerantie.

Zemelenbad voor de huid


Jeuk en krabben bij huidirritatie

Er zijn verschillende huidaandoeningen die kunnen zorgen voor jeuk, irritatie, schilfering van de huid en een trekkend gevoel. Gevolg daarvan is dat men vaak gaat krabben aan de huid. Dit voelt op dat moment misschien fijn maar het krabben aan een geïrriteerde huid kan voor problemen zorgen. Zo bestaat de kans dat je de huid daarmee echt open krabt waardoor infecties kunnen optreden met ernstige gevolgen. Bovendien bevordert het het herstel van de huid natuurlijk ook niet wanneer je er continue aan krabt. Als volwassene kun je jezelf dan bovendien nog vertellen dat je dit moet laten, maar maak dit een kind dat ontzettende jeuk heeft maar eens wijs. Wanneer je de oorzaak van het huidprobleem niet direct kunt oplossen zoals bij gordelroos en psoriasis dan is een tijdelijke oplossing die de jeuk en irritatie bestrijdt goud waard. Het nemen van een zemelenbad kan dan een uitkomst zijn. Deze remedie kan gebruikt worden bij onder meer eczeem, psoriasis, gordelroos, waterpokken en luieruitslag. Het kan door zowel volwassenen als kinderen en baby's gebruikt worden.

Hoe kan een zemelenbad helpen?

Een zemelenbad kan jeukstillend, verzachtend en kalmerend werken voor de droge of geïrriteerde huid als gevolg van onder meer de genoemde aandoeningen. Een zemelenbad wordt gemaakt door een oplossing met zemelen toe te voegen aan een bad met lauwwarm water. Zemelen zijn een natuurlijk extract van haverkorrels, dat vrij komt wanneer de korrels worden vermalen. De heilzame werking van zemelen voor de huid is al honderden jaren bekend. Je zult merken dat even weken in zo'n bad wonderen doet voor de huid en een zeer welkome verlichting van de klachten geeft. Hierdoor ben je nadien ook minder geneigd om aan de huid te gaan krabben.

Het is belangrijk om het zemelenextract op te lossen in bad of in een aparte bak met water en het daarna met een washandje over de huid te verdelen. Het zemelenextract mag nooit onverdund op de huid worden aangebracht. Ook mag een zemelenbad voor een optimaal effect niet vermengd worden met zeep, douchegel, shampoo of andere producten. Na het nemen van een bad of het gebruik van het extract door middel van een washandje is het belangrijk om je niet af te spoelen met water. Zo kan het extract zijn werking langer behouden. Kijk voor meer informatie over de juiste verhouding tussen zemelen en water altijd op de verpakking van het product dat je gebruikt.

Let op bij glutenallergie!
Omdat een zemelenextract een haverproduct is kan het niet gebruikt worden door mensen met een glutenallergie of glutenintolerantie. Mensen met deze aandoening kunnen hierdoor een verergering van hun klachten ervaren dus het is belangrijk hierop te letten.

Zemelenbad voor kinderen

Heeft je kindje last van een droge of geïrriteerde huid dan is dit erg vervelend. Een kind kan daar veel last van hebben zonder dat het zelf in staat is dit duidelijk aan te geven. Jeuk kan ook de nachtrust ernstig verstoren. Ouders weten bovendien dat een kind doorgaans vroeg of laat een keer te maken krijgt met de waterpokken. Dit is bij uitstek een ziekte die zorgt voor een jeukende huid. Bij waterpokken is het bovendien belangrijk dat de blaasjes niet opengekrabd worden omdat dit blijvende littekens kan veroorzaken en dat wil je natuurlijk niet. Om die reden zijn er ook producten op basis van zemelenextracten op de markt die speciaal gemaakt zijn voor kinderen en baby's. Een zemelenbad kan ook goed helpen wanneer je kindje last heeft van luieruitslag.

Verkrijgbaarheid

Wil je voor jezelf of je kindje een zemelenbad maken dan kun je zelf gewoon havervlokken kopen en deze weken. Je kunt het je echter ook gemakkelijk maken door een kant-en-klaarproduct te kopen in een fles of flacon. Hier staat dan ook precies op hoeveel je ervan moet gebruiken en dergelijke producten zijn doorgaans niet duur in de aanschaf. Zo kun je producten om een zemelenbad mee te maken kopen van onder meer HeltiQ, Jacob Hooy en het huismerk van diverse drogisterijen.

Lees verder

© 2018 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandelingJeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandelingJeuk achter de oren kan het gevolg zijn van een aantal oorzaken, variërend van allergieën tot infecties. Om jeuk, ook we…
Oorzaken van jeukOorzaken van jeukJeuk kent verschillende oorzaken. Soms is de oorzaak direct te achterhalen en makkelijk weg te nemen, maar soms ook onts…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Dauwworm eczeemEen van de eczeemvormen die bij kinderen voor kunnen komen is bij de zuigelingen het dauwworm eczeem. Dauwworm heeft hel…

Uw Zorg Online app: afspraak huisarts en herhaalreceptenUw Zorg Online app: afspraak huisarts en herhaalreceptenMaakt de huisartsenpraktijk of het gezondheidscentrum waar je patiënt bent gebruik van de Uw Zorg Online app dan biedt d…
Neustampon gebruiken om bloedneus te stoppenNeustampon gebruiken om bloedneus te stoppenEen bloedneus is niet iets om van in paniek te raken maar het is wel belangrijk een neusbloeding te stoppen. Dit doe je…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.