Waterpokken: producten die jeuk verminderen en verkoelen

Waterpokken: producten die jeuk verminderen en verkoelen De waterpokken kunnen ernstige jeuk veroorzaken. Helaas maakt bijna elk kind de ziekte echter een keer door. Het is dan fijn als je de jeuk kunt verminderen door gebruik van een een gel, mousse, lotion of spray die de huid verkoeld en tegen uitdroging beschermt. Dergelijke producten bevatten daarnaast bovendien vaak actieve bestanddelen die als bacterieblokker werken. Doordat een kind minder geneigd is te gaan krabben wordt bovendien de kans op het achterblijven van littekens kleiner. Crèmes, lotions en sprays zijn onder meer verkrijgbaar van KidsClin, Drs Leenarts, VSM en HeltiQ.

Jeuk waterpokken verminderen met spray


Over waterpokken

Waterpokken of Varicella is een door het varicella-zostervirus veroorzaakte infectieziekten waar de meeste kinderen eens mee te maken krijgen. Het wordt dan ook met onder meer rode hond, mazelen en bof geschaard onder de klassieke kinderziekten. In tegenstelling tot die kinderziektes wordt men tegen de waterpokken echter niet ingeënt. De gevolgen van de ziekte zijn op uitzonderingen na dan ook niet ernstig al kan het wel voor veel ongemak zorgen, onder andere vanwege de jeuk die waterpokken veroorzaken.

Verspreiding en verloop

De waterpokken kun je oplopen door lichamelijk contact of doordat iemand die het virus bij zich heeft bijvoorbeeld in je nabijheid hoest of niest. De ziekte staat bekend als zeer besmettelijk. De incubatietijd ligt zo tussen de 13 en 18 dagen. Aanvankelijk is de ziekte niet erg herkenbaar omdat het begint met enkel wat koorts en verkoudheid. Pas na enkele dagen verschijnen de voor waterpokken zo kenmerkende bultjes, die zich ontwikkelen in met wat vocht gevulde blaasjes. Vaak beginnen de bultjes en blaasjes op het hoofd en in de nek en verspreiden ze zich daarnaast over het lichaam. Waar de een slechts enkele bultjes en blaasjes krijgt kunnen het er bij de ander wel honderden zijn. Soms twijfelen ouders of hun kind wel echt waterpokken heeft omdat het maar heel weinig vlekjes heeft. Een huisarts kan hierover uitsluitsel geven maar soms is het zelfs voor een huisarts lastig vast te stellen.

Maar één keer in je leven waterpokken?

In gematigde klimaten zoals dat van Nederland krijgt meer dan 95% van de kinderen voor het twaalfde levensjaar een keer waterpokken. Vaak wordt gezegd dat als je eenmaal een keer de waterpokken hebt gehad, je het niet nog een tweede of volgende keer kunt krijgen door de opbouw van afweer. Dit is echter niet helemaal waar. Het is mogelijk om nog een keer een secundaire infectie te krijgen. Meestal uit deze zich dan in een lichtere vorm. Wanneer baby's al tijdens het eerste levensjaar de ziekte krijgen dan verloopt deze meestal mild omdat de antistoffen die de baby van de moeder heeft meegekregen er nog tegen werken. Vaak krijgt een kind de ziekte dan later nog een keer.

Jeuk is nog het vervelendst

Ook al brengt een infectie met het het varicella-zostervirus ook griepverschijnselen met zich mee, de waterpokken staan toch vooral bekend om het feit dat ze zoveel jeuk veroorzaken. Juist vanwege de jeuk bestaat het risico dat kinderen de blaasjes gaan openkrabben. De plekjes kunnen hierdoor geïnfecteerd raken waardoor het herstel langer duurt en de kans vergroot wordt dat een litteken achterblijft. Ten onrechte wordt wel gedacht dat de jeuk het beste bestreden kan worden door de huid te bestrooien met menthol-poeder. Hiervan is bekend dat het de kans op littekenvorming vergroot.

Jeuk door waterpokken bestrijden met spray, lotion, mousse of gel

Een veel beter alternatief voor het gebruik van menthol-poeder is een crème, lotion, mousse of spray die verkoelend werkt. Dergelijke producten zijn er in diverse varianten. Wat de meesten gemeen hebben is dat ze ingrediënten bevatten die een verkoelende en jeuk-verminderende werking hebben zoals aloë vera, lavendel, kamille, calendula, castor olie en polidocanol. Vaak bevat het daarnaast ook actieve bestanddelen die als natuurlijke bacterieblokker fungeren en er zodoende aan bijdragen dat open gekrabde blaasjes niet gaan infecteren en een litteken achterlaten. Ook zijn er producten die gebruikt kunnen worden om een lauwwarm bad mee te nemen. Vaak gaat het dan om een product op basis van zemelen, samen met nog wat andere verkoelende ingrediënten. Zemelen kunnen de huid voor uitdroging behoeden, wat tevens helpt tegen jeuk.

Verkrijgbaarheid producten

Wil je een product gebruiken om de jeuk als gevolg van waterpokken bij je kind te doen verminderen dan kun je kiezen uit tal van producten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor KidsClin Coolmousse Waterpokken. De mousse kan voorzichtig over de jeukende huid verspreidt worden. Voor een extra verkoelend effect kun je de dispenser in de koelkast bewaren. De mousse bevat ook een bacterieblokker. Ook kan gekozen worden voor Drs Leenarts Verkoelende Lotion. Dit product is vrij van parabenen, werkt verkoelend en jeukstillend en helpt actief om uitdroging van de huid te voorkomen. Daarnaast is er de VSM Kind Waterpokken spray. Het voordeel hiervan is dat de vloeistof op de huid gesprayd kan worden en niet meer hoeft te worden uitgewreven, wat voor extra irritatie van de gevoelige huid zou kunnen zorgen.

HeltiQ heeft een speciale dag- en nachtformule in één verpakking. Voor overdag kan een spray met verkoelende gel gebruikt worden. Voor men de nacht ingaat kan een sachet met zemelen gebruiken om een bad mee te nemen. De zemelen voorkomen uitdroging van de huid, wat helpt de jeuk te verminderen.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Waterpokken, wat is het en wat kan je er tegen doen?Waterpokken is een kinderziekte die erg besmettelijk is. Vrijwel ieder kind heeft weleens de waterpokken gehad.
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Wat zijn WaterpokkenBijna alle kinderen krijgen waterpokken. Meestal gebeurd dit in de winter of vroeg in de lente. In bijna alle gevallen k…

DMARD's: Medicijnen voor chronische gewrichtsontstekingDMARD's: Medicijnen voor chronische gewrichtsontstekingDiverse aandoeningen zorgen voor een chronische of langdurige ontsteking van de gewrichten. De reumatoloog zet dan DMARD…
Pijnlijke darmen: oorzaken, symptomen en soorten darmpijnPijnlijke darmen: oorzaken, symptomen en soorten darmpijnPijnlijke darmen kunnen het gevolg zijn van vele mogelijk oorzaken. De intensiteit van darmpijn kan variëren van mild to…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jonnymccullagh, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterpokken
  • https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/Vragen_en_antwoorden_waterpokken
  • https://www.oudersvannu.nl/peuter/gezondheid/waterpokken-alles-moet-weten/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 13-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.