Waterpokken, wat is het en wat kan je er tegen doen?
Waterpokken is een kinderziekte die erg besmettelijk is. Vrijwel ieder kind heeft weleens de waterpokken gehad.Waterpokken, wat is het?
Vrijwel ieder kind krijgt de waterpokken. Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus, en worden het meest geconstateerd bij kinderen tussen de 2 en 8 jaar. 93% van de kinderen in Nederland heeft op de leeftijd van 5 jaar waterpokken doorgemaakt. De meeste kinderen hebben hierbij lichte koorts.Waterpokken kunnen ontstaan over het hele lichaam. Er ontstaan rode blaasjes, en na een paar dagen veranderen deze rode blaasjes in blaasjes met vocht. De blaasjes kunnen heel erg jeuken, en ze barsten open. De blaasjes gaan verdrogen en er komen korstjes op. Sommige kinderen zijn wat verkouden als ze de waterpokken hebben, maar het is vrijwel altijd een onschuldige infectieziekte. Wel kan het gevaarlijk zijn als je kind een minder sterk afweersysteem heeft. Als je merkt dat je kind echt ziek wordt, is het slim om de dokter te waarschuwen.
Het waterpokkenvirus wordt verspreid bij hoesten en praten, het wordt namelijk via druppeltjes in de lucht overgedragen. Na besmetting duurt het ongeveer drie weken voordat je de eerste symptomen van waterpokken constateert. Waterpokken zijn heel besmettelijk, door contact met het vocht uit de blaasjes wordt het virus gemakkelijk overgedragen. Het is besmettelijk zolang de blaasjes zichtbaar zijn, vanaf dag één tot de dag dat ze ingedroogd zijn. Als je kind in de buurt is geweest van een ander kind met waterpokken, kun je er vrijwel zeker van zijn dat jouw kind ook de waterpokken krijgt.
Dat een kind op latere leeftijd nogmaals de waterpokken krijgt is zeer zeldzaam, als je eenmaal de waterpokken hebt gehad ben je tegen de ziekte beschermd. Maar er zijn ook kinderen die geen waterpokken krijgen en dit op een latere leeftijd, las volwassene, alsnog krijgen. Het kan dan bijvoorbeeld voorkomen dat zwangere vrouwen die eerder nog nooit de waterpokken hebben gehad, deze krijgen met de zwangerschap. Als de waterpokken een aantal weken voor de bevalling plaats vinden, kan de baby ook geïnfecteerd zijn met de waterpokken. In zulke gevallen moet onmiddellijk contact opgenomen worden met de dokter. De dokter stelt dan meestal voor om een vaccinatie toe te dienen, namelijk het varicella-zoster-immunoglobulinen, om besmetting te voorkomen of deze af te zwakken.