Waterpokken: besmettelijk, zwanger, koorts

Waterpokken: besmettelijk, zwanger, koorts Bijna ieder kind krijgt vroeg of laat de waterpokken. Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Een van de symptomen bij waterpokken is koorts. En hoe zit het met waterpokken en zwanger zijn?

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een virus-infectieziekte. Dit wordt veroorzaakt door een virus dat zich via de lucht verspreid. Het virus komt vooral voor in gebieden die niet al te warm zijn. In zeer warme landen komen waterpokken dan ook minder vaak voor dan in de Westerse landen. In Nederland en België duikt dit virus vooral in de winter op, met een uitloop naar de lente. De meeste kinderen hebben voor hun twaalfde jaar al de waterpokken gehad.

Waterpokken zijn besmettelijk

De waterpokken zijn zeer besmettelijk. Kinderen met waterpokken kunnen anderen al besmetten enkele dagen voordat de waterpokken zichtbaar worden. Op scholen worden kinderen met waterpokken vaak niet toegestaan om besmetting te voorkomen. Toch is dit onzin: de kinderen met waterpokken hebben namelijk al andere kinderen besmet voordat de ziekte zichtbaar is geworden. Daarbij is het niet verstandig om kinderen uit de buurt van een waterpokkenbesmetting te houden. Ooit lopen ze het toch op, en ze kunnen het beter op jonge leeftijd krijgen dan op volwassen leeftijd. Kinderen herstellen namelijk veel sneller van de waterpokken. Een volwassene kan er flink ziek van worden.

Waterpokken en koorts

De waterpokken beginnen eerst met vaak wat lichte koorts. Vaak lijkt het kind wat verkouden of wat grieperig. Ouders hebben vaak niet in de gaten dat het om waterpokken gaat. Wanneer de waterpokken doorbreken, dan ziet men rode vlekjes met daarop een blaasje. Deze blaasjes zijn gevuld met vocht. De blaasjes kunnen een enorme jeuk verspreiden. Ook nu kan het kind koorts hebben, die soms wat erger is dan de voorgaande dagen. De koorts loopt vaak niet hoger op dan veertig graden Celsius. Heeft het kind erg veel last van koorts, dan kan een sinaspril of kinderparacetamol gegeven worden. Let erop dat het kind de waterpokken niet openkrabt. Dit kan lelijke littekens achter laten. Tegen de jeuk kan mentholpoeder of dode-zeezout gebruikt worden. Ook de huisarts heeft vaak wel wat middeltjes.

Na enkele dagen drogen de waterpokken in. Wat achterblijft is soms een kuiltje door het krabben. Soms blijven er ook witte vlekjes achter, vooral wanneer het kind daarna veel in de zon heeft gezeten. De huid kleurt dan bruin maar de vlekjes waar de waterpokken zaten blijven wit. Het jaar erop zal dit vaak weg trekken.

Waterpokken en zwanger

Een kleine gedeelte van de bevolking heeft geen waterpokken gehad. Wanneer het om zwangere vrouwen gaat, lopen deze extra risico. Het kind in de buik kan namelijk besmet raken met de waterpokken. Dit kind wordt dan met waterpokken geboren. Voor pasgeboren baby's brengt dit heel veel risico met zich mee. De baby moet dan binnen 72 uur behandeld worden tegen de waterpokken. Het gaat hierbij om zwangere vrouwen die besmet zijn geraakt vlak voor de bevalling of baby's die vlak na de bevalling besmet zijn geraakt.

Wanneer een zwangere vrouw die nog nooit waterpokken heeft gehad, vroeg in de zwangerschap besmet raakt met de waterpokken, zal dit een risico voor de baby op kunnen leveren. Het gaat dan om een besmetting voor de 17e week van de zwangerschap. Er kan bij de baby een klompvoet ontstaan, oogafwijking, een groeiachterstand, te kleine ledematen, afwijking aan de hersenen.

Na de eerste zestien weken en tot vijf dagen voor de bevalling, levert een besmetting met de waterpokken geen risico op voor de baby. De moeder maakt antistoffen aan, waarvan de baby mee profiteert.

Vanaf vijf dagen voor de bevalling tot twee dagen na de bevalling kan een besmetting met waterpokken ernstig verlopen voor de baby. Ruim eenderde van de baby's overlijdt hier zelfs aan. Daarom moet een baby ook onmiddellijk na de geboorte behandeld worden wanneer er sprake is van een besmetting. Blijf daarom in de risicovolle perioden van de zwangerschap uit de buurt van scholen en kinderdagverblijven. Een zwangere vrouw die al eens waterpokken heeft gehad, loopt deze risico's niet.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – WaterpokkenWaterpokken is wel de bekendste infectieziekte. Bijna ieder kind krijgt het en het is een zeer besmettelijke ziekte. Maa…
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Help, mijn kind heeft waterpokken!Help, mijn kind heeft waterpokken!Veel ziektes krijg je als je nog een kind bent. Je hebt dan nog geen antistoffen in je lijf om binnendringende virussen…
Waterpokken, wat is het en wat kan je er tegen doen?Waterpokken is een kinderziekte die erg besmettelijk is. Vrijwel ieder kind heeft weleens de waterpokken gehad.

Hepatitis A, B, C, D, E, F en GHepatitis A, B, C, D, E, F en GHepatitis is een ontsteking van de lever. Er zijn zeven verschillende vormen van hepatitis. Twee hiervan, hepatitis A en…
Virus door teek: Krim-Congo-hemorragische koortsVirus door teek: Krim-Congo-hemorragische koortsHet Krim-Congovirus of Krim-Congo-hemorragische koorts is een virusziekte welke wordt verspreid door teken uit het genus…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterpokken
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.