Help, mijn kind heeft waterpokken!

Help, mijn kind heeft waterpokken! Veel ziektes krijg je als je nog een kind bent. Je hebt dan nog geen antistoffen in je lijf om binnendringende virussen op te ruimen. We hebben het daarom ook wel over kinderziektes. Kinderen krijgen daarom op jonge leeftijd te maken met virusinfecties en worden ziek. Waterpokken is één van die kinderziekten. Wat zijn waterpokken, wat wordt eraan gedaan?

Virusbesmetting

Als je besmet raakt met een virus, zal je lichaam zo snel mogelijk proberen dit virus weer de deur uit te werken. Je lichaam maakt zo snel mogelijk antistoffen aan, die dit karweitje opknappen. Bonus is, dat de antistoffen daarna gewoon in je lijf blijven. De volgende keer dat je tegen hetzelfde virus aanloopt doen de antistoffen meteen hun werk en houden het virus buiten. Je wordt dan niet meer ziek, want je hebt dank zij de eerste besmetting immuniteit opgebouwd.

Kinderziekte

Omdat jonge kinderen nog geen antistoffen tegen allerlei virusinfecties hebben opgebouwd, hebben de virussen vooral kant bij deze jonge kinderen. Volwassenen worden niet meer ziek, als zij de virusinfectie al als kind gehad hebben. Omdat dus vooral jonge kinderen ziek worden van deze virussen, spreken we van kinderziekten. Er zijn er heel wat van, denk maar aan roodvonk, rode hond, de vijfde of de zesde ziekte.

Waterpokken

Eén van de kinderziekten is waterpokken (Varicella). Bijna iedereen in Nederland heeft deze ziekte gehad. Het verantwoordelijke virus is het varicella zostervirus, dat tot de herpesvirussen behoort. Dit virus is bijvoorbeeld familie van het herpes simplexvirus, dat verantwoordelijk is voor de bekende koortslip. Waterpokken zijn ook wel bekend als windpokken of wijnpokken

Kind met waterpokken / Bron: Thomas Netsch, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kind met waterpokken / Bron: Thomas Netsch, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Symptomen

Als je kind de waterpokken heeft, zie je de volgende symptomen:
  • Verkoudheid klachten.
  • Er ontstaan, vaak vanuit de nek, vlekjes.
  • De vlekjes gaan snel over in blaasjes.
  • De blaasjes verspreiden zich over het hele lichaam, soms ook in de mond, in het haar of op de oogleden..
  • De blaasjes veroorzaken jeuk.
  • Er kan lichte koorts optreden.

Besmetting

Het virus wordt via minidruppeltjes in de lucht overgedragen, dus via praten of hoesten. Contact met het vocht dat uit de blaasjes komt, kan het virus ook verspreiden. Nadat je kind met het virus besmet is geraakt, duurt het enkele weken voor het zelf ziekteverschijnselen krijgt. Besmetting met het virus is niet te voorkomen. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse en Belgische bevolking heeft de waterpokken als kind gehad. Ons klimaat is blijkbaar erg gunstig voor dit virus. In landen in Zuid-Europa ligt het percentage besmettingen lager.

Besmettelijk

Omdat het virus zo gemakkelijk wordt overgebracht is waterpokken erg besmettelijk. Het is haast niet te vermijden dat je kind deze ziekte oploopt. En dat is eigenlijk prima, want je kunt hem beter als kind krijgen. Volwassenen hebben er meestal meer last van als ze waterpokken krijgen.

Close-up van een waterpok-blaasje / Bron: Zeimusu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Close-up van een waterpok-blaasje / Bron: Zeimusu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Jeuk!

Het hinderlijkst van de waterpokken is wel de jeuk. Kinderen krabben graag waar het jeukt (wie niet), maar door het krabben kunnen de blaasjes opengaan. Dat kan weer leiden tot andere infecties. Opengekrabde blaasjes of korstjes kunnen littekens veroorzaken, dus het is goed te proberen dat je kind zich niet krabt. Dat betekent dat de jeuk zelf aangepakt moet worden. Er zijn bijvoorbeeld crèmes hiervoor in de handel. Er zijn ook middelen die de blaasjes eerder doen uitdrogen. Vraag je huisarts om advies, als je kind erg veel last van de jeuk heeft.

Krabben

Het is erg moeilijk je kind van krabben af te houden. Je kunt er in ieder geval voor zorgen dat de nagels niet te lang zijn, zodat de korstjes of blaasjes minder snel open worden gekrabd. Zorg ook dat de nagels schoon zijn. Ook dat helpt om bij het krabben en openkrabben infecties tegen te gaan.

Zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn en de waterpokken krijgen (dan hebben ze die als kind dus niet gehad) kunnen de waterpokken doorgeven aan hun ongeboren kind. Dat kan tot problemen leiden. Als je zwanger bent en niet zeker bent of je de waterpokken ooit gehad hebt, kun je beter bij kinderen die waterpokken hebben uit de buurt blijven.

Andere infecties

Waterpokken zijn op zich niet ernstig. Maar als je door een andere infectieziekte verzwakt bent, of je immuunsysteem is verzwakt (bijvoorbeeld door een chemokuur of andere zware medicatie) kunnen de waterpokken, als je die nog niet eerder gehad hebt, je stevig raken. Het is verstandig daar rekening mee te houden. Bij twijfel, vraag je huisarts!

Genezing

Waterpokken verdwijnen vanzelf. Medicatie tegen de waterpokken bestaat niet en is dus ook niet nodig. De blaasjes verdrogen tot korstjes en verdwijnen weer. Meestal duurt het hele ziekteverloop ongeveer tien dagen. De meeste mensen krijgen deze ziekte maar één keer. Toch kan de ziekte soms in mindere mate terugkomen, of in de vorm van gordelroos.

Inenting

In Nederland en België worden kinderen niet tegen de waterpokken ingeënt, hoewel er inmiddels wel een serum bestaat. Reden voor het niet-inenten ligt waarschijnlijk vooral in het milde verloop van de zieke zelf.

Twijfel? Huisarts!

Heb je vragen over de waterpokken, over het verloop van de ziekte bij je kind? Weet je niet zeker of de rode vlekjes wel waterpokken zijn, er zijn per slot van rekening méér kinderziekten die zich kenmerken door rode vlekjes of blaasjes? Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Deze kan de juiste diagnose stellen en je bovendien goede adviezen geven.

Lees verder

© 2012 - 2020 Hansvg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kinderziektes: oorzaken en gevolgenKinderziektes: oorzaken en gevolgenDe meeste mensen kennen ze wel, de zes kinderziektes: mazelen, rode hond, waterpokken, bof, de vijfde en de zesde ziekte…
Roodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een erg ongevaarlijke ziekte die meestal bij kinderen voorkomt. Het is een vorm van keelontste…
Waterpokken of varicellaDe waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte. Het is vrijwel onmogelijk om deze ziekte niet te krijgen. Iedereen i…
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…

Een gevoelige huid, hoe kun je hiermee omgaan?Een gevoelige huid, hoe kun je hiermee omgaan?Sommige mensen hebben snel last van een geïrriteerde huid. De huid wordt dan snel rood en gaat jeuken. Dit zijn vaak sym…
Een vette huid, oorzaken en oplossingenEen vette huid, oorzaken en oplossingenVeel mensen hebben last van een vette huid. Hoewel het eigenlijk geen kwaad kan willen mensen vaak toch meer informatie…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: waterpokken
  • Nederlands Huisartsen Genootschap: patiëntenbrief waterpokken
  • Afbeelding bron 1: Thomas Netsch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Zeimusu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Help, mijn kind heeft waterpokken!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ss, 05-02-2013 09:32 #1
Mijn kind van 4 heeft de waterpokken. Een paar blaasjes op zijn gezicht zijn opengekrabd. Wat kan ik er op smeren ter genezing en om verdere infecties/littekens te voorkomen? Reactie infoteur, 05-02-2013
Er zijn verschillende middeltjes tegen de jeuk:
Bijvoorbeeld:
* Mentholpoeder
* Callendula emulsie tegen waterpokken (VSM)
* Havermout: ofwel in bad, ofwel een washandje in havermout
later weken en daarmee deppen
* KidsClin CoolMousse waterpokkenschuim (A.Vogel)
Tegen infectie: let op de hygiëne.
Je kunt ook informeren bij huisarts, apotheek of drogist.

Infoteur: Hansvg
Laatste update: 26-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Kinderziektes
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!