Help, mijn kind heeft waterpokken!
Veel ziektes krijg je als je nog een kind bent. Je hebt dan nog geen antistoffen in je lijf om binnendringende virussen op te ruimen. We hebben het daarom ook wel over kinderziektes. Kinderen krijgen daarom op jonge leeftijd te maken met virusinfecties en worden ziek. Waterpokken is één van die kinderziekten. Wat zijn waterpokken, wat wordt eraan gedaan?
Virusbesmetting
Als je besmet raakt met een virus, zal je lichaam zo snel mogelijk proberen dit virus weer de deur uit te werken. Je lichaam maakt zo snel mogelijk antistoffen aan, die dit karweitje opknappen. Bonus is, dat de antistoffen daarna gewoon in je lijf blijven. De volgende keer dat je tegen hetzelfde virus aanloopt doen de antistoffen meteen hun werk en houden het virus buiten. Je wordt dan niet meer ziek, want je hebt dank zij de eerste besmetting immuniteit opgebouwd.
Kinderziekte
Omdat jonge kinderen nog geen antistoffen tegen allerlei virusinfecties hebben opgebouwd, hebben de virussen vooral kant bij deze jonge kinderen. Volwassenen worden niet meer ziek, als zij de virusinfectie al als kind gehad hebben. Omdat dus vooral jonge kinderen ziek worden van deze virussen, spreken we van kinderziekten. Er zijn er heel wat van, denk maar aan roodvonk, rode hond, de vijfde of de zesde ziekte.
Waterpokken
Eén van de kinderziekten is
waterpokken (
Varicella). Bijna iedereen in Nederland heeft deze ziekte gehad. Het verantwoordelijke virus is het
varicella zostervirus, dat tot de herpesvirussen behoort. Dit virus is bijvoorbeeld familie van het
herpes simplexvirus, dat verantwoordelijk is voor de bekende koortslip. Waterpokken zijn ook wel bekend als
windpokken of
wijnpokken
Kind met waterpokken /
Bron: Thomas Netsch, Wikimedia Commons (Publiek domein)Symptomen
Als je kind de waterpokken heeft, zie je de volgende symptomen:
- Verkoudheid klachten.
- Er ontstaan, vaak vanuit de nek, vlekjes.
- De vlekjes gaan snel over in blaasjes.
- De blaasjes verspreiden zich over het hele lichaam, soms ook in de mond, in het haar of op de oogleden..
- De blaasjes veroorzaken jeuk.
- Er kan lichte koorts optreden.
Besmetting
Het virus wordt via minidruppeltjes in de lucht overgedragen, dus via praten of hoesten. Contact met het vocht dat uit de blaasjes komt, kan het virus ook verspreiden. Nadat je kind met het virus besmet is geraakt, duurt het enkele weken voor het zelf ziekteverschijnselen krijgt. Besmetting met het virus is niet te voorkomen. Ongeveer 95 procent van de Nederlandse en Belgische bevolking heeft de waterpokken als kind gehad. Ons klimaat is blijkbaar erg gunstig voor dit virus. In landen in Zuid-Europa ligt het percentage besmettingen lager.
Besmettelijk
Omdat het virus zo gemakkelijk wordt overgebracht is waterpokken erg besmettelijk. Het is haast niet te vermijden dat je kind deze ziekte oploopt. En dat is eigenlijk prima, want je kunt hem beter als kind krijgen. Volwassenen hebben er meestal meer last van als ze waterpokken krijgen.
Jeuk!
Het hinderlijkst van de waterpokken is wel de jeuk. Kinderen krabben graag waar het jeukt (wie niet), maar door het krabben kunnen de blaasjes opengaan. Dat kan weer leiden tot andere infecties. Opengekrabde blaasjes of korstjes kunnen littekens veroorzaken, dus het is goed te proberen dat je kind zich niet krabt. Dat betekent dat de jeuk zelf aangepakt moet worden. Er zijn bijvoorbeeld crèmes hiervoor in de handel. Er zijn ook middelen die de blaasjes eerder doen uitdrogen. Vraag je huisarts om advies, als je kind erg veel last van de jeuk heeft.
Krabben
Het is erg moeilijk je kind van krabben af te houden. Je kunt er in ieder geval voor zorgen dat de nagels niet te lang zijn, zodat de korstjes of blaasjes minder snel open worden gekrabd. Zorg ook dat de nagels schoon zijn. Ook dat helpt om bij het krabben en openkrabben infecties tegen te gaan.
Zwangerschap
Vrouwen die zwanger zijn en de waterpokken krijgen (dan hebben ze die als kind dus niet gehad) kunnen de waterpokken doorgeven aan hun ongeboren kind. Dat kan tot problemen leiden. Als je zwanger bent en niet zeker bent of je de waterpokken ooit gehad hebt, kun je beter bij kinderen die waterpokken hebben uit de buurt blijven.
Andere infecties
Waterpokken zijn op zich niet ernstig. Maar als je door een andere infectieziekte verzwakt bent, of je immuunsysteem is verzwakt (bijvoorbeeld door een chemokuur of andere zware medicatie) kunnen de waterpokken, als je die nog niet eerder gehad hebt, je stevig raken. Het is verstandig daar rekening mee te houden. Bij twijfel, vraag je huisarts!
Genezing
Waterpokken verdwijnen vanzelf. Medicatie tegen de waterpokken bestaat niet en is dus ook niet nodig. De blaasjes verdrogen tot korstjes en verdwijnen weer. Meestal duurt het hele ziekteverloop ongeveer tien dagen. De meeste mensen krijgen deze ziekte maar één keer. Toch kan de ziekte soms in mindere mate terugkomen, of in de vorm van
gordelroos.
Inenting
In Nederland en België worden kinderen niet tegen de waterpokken ingeënt, hoewel er inmiddels wel een serum bestaat. Reden voor het niet-inenten ligt waarschijnlijk vooral in het milde verloop van de zieke zelf.
Twijfel? Huisarts!
Heb je vragen over de waterpokken, over het verloop van de ziekte bij je kind? Weet je niet zeker of de rode vlekjes wel waterpokken zijn, er zijn per slot van rekening méér kinderziekten die zich kenmerken door rode vlekjes of blaasjes? Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. Deze kan de juiste diagnose stellen en je bovendien goede adviezen geven.
Lees verder