Virus door teek: Krim-Congo-hemorragische koorts

Virus door teek: Krim-Congo-hemorragische koorts Het Krim-Congovirus of Krim-Congo-hemorragische koorts is een virusziekte welke wordt verspreid door teken uit het genus Hyalomma. Er is geen medicijn beschikbaar en de ziekte kan dodelijk zijn. De ziekte begint met koorts en misselijkheid, latere symptomen zijn spontane bloedingen aan de gebeten plek en spontane huidkneuzing. Het komt voor in Afrika, Azië en zuidelijk Europa. De ziekte kan worden voorkomen door niet naar een gebied met een recente uitbraak te reizen en tekenbeten te voorkomen. Het Krim-Congovirus of Krim-Congo-hemorragische koorts is een virusziekte die wordt verspreid door teken van het genus Hyalomma. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus uit de familie Bunyaviridae. Deze ziekte zorgt bij mensen voor ernstige symptomen en kan zelfs dodelijk zijn.

Symptomen

Er zijn veel verschillende symptomen van het Krim-Congovirus. Over het algemeen wordt het omschreven als een acuut en ernstig ziektebeeld. Symptomen bestaan onder andere uit koorts, algehele malaise, braken, diaree, hoofdpijn, sufheid keelpijn en hoesten. Andere verschijnselen zijn rode ogen en een bleek gezicht bij de patiënt. Naarmate de ziekte vordert treden spontane bloedingen op de plaats van de beet op, en spontane bloedneuzen en blauwe plekken. Deze symptomen beginnen doorgaans rond de vierde dag van de ziekte en duren ongeveer twee weken.
De genezing van de ziekte gaat traag en het virus brengt een hoog sterftecijfer met zich mee, van 10-40 %. Of er na genezing nog verschijnselen op blijven treden is onbekend.

Waar komt het voor?

De ziekte komt in grote delen van de wereld voor, voornamelijk in Afrika en Azië, maar ook in zuidelijk Europa. De afgebeelde kaart laat zien waar de ziekte voorkomt. Informatie over recente uitbraken is hier terug

Hoe krijg je het?

De ziekte komt voornamelijk voor bij mensen die voor hun beroep veel buiten zijn, zoals boeren en herders. Het Krim-Congovirus verspreidt zich niet alleen door tekenbeten, maar ook door weefselcontact. Dit betekent dat contact met zieke dieren of mensen ook kan leiden tot infecties. Ook het pletten van besmette teken met vingers kan tot deze ziekte leiden.

Voorkomen

Krim-Congo-hemorragische koorts is uitsluitend te voorkomen door contact met de besmettingsvorm te voorkomen. Hoewel er experimenten zijn geweest met vaccinaties, is er nog geen vaccin beschikbaar. Het voorkomen van tekenbeten is daarom de belangrijkste manier om te voorkomen geïnfecteerd te raken. Dit kan door het lichaam te bedekken, op paden te blijven en niet op de grond te gaan zitten. Het gebruik van producten met DEET werkt ook preventief.
Verder is het belangrijk contact met mogelijk geïnfecteerde dieren te vermijden. Plet een teek niet met de hand, maar verpak hem bijvoorbeeld in plakband.
Op de site van de World Health Organisation (WHO) is te zien waar en wanneer er recente uitbraken zijn geweest. Wanneer je naar een gebied gaat waar uitbraken zijn geweest, zijn extra voorzorgsmaatregelen aan te raden, of kan de reis geannuleerd worden.

Genezen

Er bestaat geen medicijn tegen deze ziekte waarvan de werking is bewezen. Behandeling houdt daarom vaak symptoombestrijding in. Behandeling dient in een ziekenhuis te gebeuren, waar de patiënt geïsoleerd moet worden om een verdere uitbraak te voorkomen. De patiënt moet veel drinken, vaak door een infuus. Verder behandeling bestaat uit het toedienen van pijnstillers, medicijnen tegen misselijkheid, koortsremmende middelen en indien nodig bloeddonaties.
© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krim-Congo hemorragische koorts: Ernstige virale infectieKrim-Congo hemorragische koorts: Ernstige virale infectieKrim-Congo hemorragische koorts is een virale infectieziekte waarbij de overdracht van het virus gebeurt door een besmet…
Beet van Hyalomma-teek kan leiden tot Krim-CongokoortsBeet van Hyalomma-teek kan leiden tot Krim-CongokoortsDe Hyalomma-teek, in de volksmond ook wel reuzenteek genoemd, is wel drie keer groter dan de gewone teek. De teek kan me…
Virale hemorragische koorts: Ernstig ziektebeeld door virusVirale hemorragische koorts: Ernstig ziektebeeld door virusVirale hemorragische koorts zijn een diverse groep menselijke ziekten waarbij een virale infectie leidt tot koorts en bl…
Tekenziekten: Door tekenbeten overgedragen infectiesTekenziekten: Door tekenbeten overgedragen infectiesTeken zijn vervelende beestjes die overleven door in een dier of mens te bijten en zich te voeden met hun bloed. De teke…

Waterpokken: besmettelijk, zwanger, koortsWaterpokken: besmettelijk, zwanger, koortsBijna ieder kind krijgt vroeg of laat de waterpokken. Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Een van de symptomen bij water…
Virus door teek: Colorado Tekenkoorts (Colorado tick fever)Virus door teek: Colorado Tekenkoorts (Colorado tick fever)De Colorado Tekenkoorts is een virusziekte die wordt overgebracht door teken. De ziekte komt voor in het westen de VS en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Photo by Scott Bauer., Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.betterhealth.vic.gov.au
  • www.medscape.com
  • www.cdc.gov
  • www.who.int
  • www.rivm.nl
  • www.wikipedia.org
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.