Ketoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfers

Ketoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfers Hoofdroos of roos in je haar of andere schilfers in je wenkbrauwen of elders op je hoofdhuid. Je kunt er veel last van hebben. Je kan jeuken maar mensen vinden het bovenal gênant dat andere de witte korrels op je schouders en je kraag kunnen zien. Of je bent bang dat er schilfertjes door de lucht zullen dwarrelen wanneer je met je hand door je haar gaat. Ketoconazol in de vorm van shampoo of lotion kan de oplossing zijn.

Shampoo tegen hoofdroos en schilfers


Wat is hoofdroos?

Hoofdroos, vaak kort roos genoemd of met de Latijnse benaming pityriasis simplex capillitii aangeduid, is een huidaandoening waarbij dode huidcellen van de kruin loslaten. Ze zien er dan uit als witte schilfertjes, van kleine korreltjes tot wat grotere schilfers.

Dat de dode huidcellen zich afscheiden is heel normaal omdat het bovenste laagje van je hoofdhuid zich steeds blijft vernieuwen. Wanneer je last hebt van roos dan vindt dit proces echter in een wat te rap tempo plaats waardoor ze ook voor het blote oog zichtbaar worden. Wanneer dit gebeurd kunnen er meerdere oorzaken zijn. De belangrijkste oorzaken van hoofdroos zijn een verhoogde talgproductie en een schimmelinfectie. Wanneer dat laatste het geval is dan is de beste manier om het te bestrijden het gebruiken van ketoconazol, welke bij de apotheek verkrijgbaar is in een shampoo. Je kunt hiervoor indien nodig ook bij de huisarts een recept krijgen.

Hoe helpt ketoconazol shampoo tegen roos?

Shampoo met Ketoconazol helpt tegen hoofdroos wanneer deze een gevolg is van seborroïsch eczeem of eczema seborrhoicum. Dit type eczeem is een schilferige aandoening van de huid. Wanneer je hier last van hebt gaat het niet zo maar over. Wat je vaak kunt merken is dat de schilfering niet gelijkmatig verdeeld is maar je er op bepaalde plekken meer last van hebt zoals net boven je oor of achter in je nek. Soms geven deze plekken ook jeuk maar dat hoeft niet. Ook kun je merken dat je huid op die plek nogal trekt nadat je je haar gewassen hebt. De plekken met schilfers hoeven zich niet te beperkten tot de haargrens, soms zit het ook net aan de zijkant van je gezicht of tussen je ooghoek en oor.

Eerst de juiste anti-roos shampoo proberen

Allereerst kun je proberen de roos te bestrijden met een shampoo die vrij verkrijgbaar is bij de drogisterij. Niet elke shampoo waar anti-roos op staat zal aanslaan. Bij voorkeur kies je voor een shampoo op basis van seleniumdisulfide en salicylzuur om de normale afschilfering te reguleren en te verminderen. Een voorbeeld van zo'n shampoo is Vichy Dercos Anti-roos Shampoo Droge Schilfers. Een andere mogelijkheid is La Roche-Posay KERIUM Droge Schilfers Crème Shampoo tegen roos.

Helpen de gewone middelen niet? Het beste medicijn tegen roos als gevolg van seborroïsch eczeem dat niet reageert op seleniumdisulfide en salicylzuur is ketoconazol. Dit is verkrijgbaar als shampoo of zalf, maar je hebt er wel een recept van de huisarts of dermatoloog voor nodig. Wanneer je de zalf of shampoo op recept bij de apotheek haalt krijg je deze ook vergoed via je zorgverzekering. De shampoo die je bij de apotheek kunt halen ziet er meestal uit als een roze gel.

Ketoconazol is een synthetisch schimmelwerend geneesmiddel dat op schoon en vochtig haar moet worden aangebracht. Wanneer je het goed inmasseert zal het net zo gaan schuimen als gewone shampoo. Het moet zo'n drie tot vijf minuten intrekken en kan daarna worden uitgespoeld. Het werkt alleen wanneer je het een paar weken achtereen blijft gebruiken en geen enkele keer je haar wast zonder het daarna ook te behandelen met de ketoconazol. In die zin is het vergelijkbaar met antibiotica, waar ook niet tussentijd mee gestopt mag worden.

Wat kun je doen tegen witte schilfers in je wenkbrauwen of baard?

Sommige mensen hebben naast hoofdroos ook last van witte schilfers in de wenkbrauwen of baard. Deze kunnen ook het gevolg zijn van seborroïsch eczeem en kunnen daarom ook op dezelfde manier bestreden worden. Wat je het beste kunt doen is de wenkbrauwen of baard wassen met water (met of zonder zeep), de achtergebleven schilfers of korrels er als het waren uit 'krabben' en daarna de ketoconazolshampoo goed inmasseren. Ook hier laat je de shampoo een paar minuten goed intrekken om het vervolgens uit te spoelen. Probeer dit zeker drie weken vol te houden en de kans is groot dat je verbetering ziet.
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdroos wat doe je eraanHoofdroos wat doe je eraanWanneer je hoofdhuid voortdurend jeukt en er witte schilfers op je donkere kleding vallen, dan heb je waarschijnlijk las…
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…
Wat is pytiriasis of roos en wat er aan te doen?Volgens sommige studies zou de helft van de wereldbevolking te kampen hebben met roos. Maar waar komen die schilfertjes…
Hoofdroos, hoe komt het en wat doe je eraan?Wie kent het niet, roos. Oftewel hoofdroos. Dit word veroorzaakt door een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen v…

Menstruatie en het belang van persoonlijke hygiëneMenstruatie en het belang van persoonlijke hygiëneHygiëne is altijd belangrijk. De goede hygiëne voorkomt ziektes en ongedierte en heeft niet alleen te maken met fris rui…
Paracetamol en Aspirine niet zonder risicoParacetamol en Aspirine niet zonder risicoWorden Paracetamol en Aspirine binnenkort verboden? Deskundigen zouden een dergelijke maatregel erg op prijs stellen wan…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 29-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.