Hoofdroos wat doe je eraan

Hoofdroos wat doe je eraan Wanneer je hoofdhuid voortdurend jeukt en er witte schilfers op je donkere kleding vallen, dan heb je waarschijnlijk last van hoofdroos. Het is een vervelende aandoening die je zeker kan beperken in de kleurkeuze van je kleding. Van roos word je niet kaal en het is niet besmettelijk. Roos in het haar zegt niets over de persoonlijke hygiëne en is vaak redelijk goed te behandelen.

Inhoud


Wat is roos in het haar

Je hoofdhuid stoot voortdurend huidcellen af. Over je hele lichaam worden huidcellen afgestoten, zo heb je in amper een maand een nieuwe ‘huid’. Die huidcellen zijn heel erg klein en bijna niet te zien. Wanneer je roos hebt dan gaat dit afstoten van huidcellen minstens twee keer zo snel. Daarnaast is de talgproductie op het hoofd vaak ook verhoogd waardoor al die minuscule schilfertjes aan elkaar plakken, hierdoor ontstaan die zichtbare witte vlokken.

Waarschijnlijk speelt een huidschimmel genaamd Malassezia furfur een rol bij het ontstaan van roos. Deze schimmel zit bij iedereen op de hoofdhuid maar lijkt bij mensen die last hebben van roos actiever dan normaal. Bestrijden van deze schimmel zorgt er vaak voor dat de roos vermindert. Toch is dit niet alleen de boosdoener, stress, een slecht eetpatroon en erfelijkheid hebben ook invloed.

Hoofdroos begint vaak in de puberteit wanneer ook de talgproductie hoger wordt. Hoofdroos is niet besmettelijk, heeft niets te maken met een gebrek aan persoonlijke hygiene en je wordt er niet kaal van.

Wat kun je aan hoofdroos doen:

  • Was je haar iedere dag met een milde shampoo. De aanwezige huidschilfers spoel je dan weg en door de dagelijkse massage vermindert het schilferen van de hoofdhuid ook.
  • Wanneer een gewone shampoo niet helpt gebruik dan een antiroosshampoo. Deze moet je in de eerste weken vrij vaak gebruiken en daarna om de paar dagen. Stop niet te snel met deze producten want de roos is dan zo weer terug.
  • Gebruik eens shampoo met ketoconazol. Ketoconazol bestrijdt de schimmel Malassezia furfur die de roos zou verergeren. De lichte shampoo is zonder recept verkrijgbaar (Rooscure) maar voor de zwaardere heb je een recept nodig.
  • Een shampoo met zinkpyrithion. Shampoos met zinkpyrithion pakken de schimmel ook aan, verminderen daarbij de aanmaak van talg. Shampoos zijn vrij verkrijgbaar o.a. Head & Shoulders.
  • Zoek de zon op. Kou lijkt de productie van roos te verhogen, meestal is hoofdroos erger tijdens de wintermaanden. Zonlicht lijkt hoofdroos te verminderen.
  • Eet gezond. Eet voldoende groente en fruit (2 x 2!) en probeer iets meer zink te eten, zink zit in vlees en (iets minder) in vis maar ook in pinda’s.
  • Roos wordt niet erger wanneer je vaak een muts of pet draagt, het lijkt alleen zo. De roos plakt aan een hoofddeksel maar is niet erger geworden. Hetzelfde geldt voor haarlak, haargel o.i.d. het heeft geen effect op de vorming van roos.
  • Probeer niet te krabben! Je huid raakt geïrriteerd of beschadigd en je kunt een tijdje waarschijnlijk geen antiroosshampoo verdragen daarnaast krijg je alleen maar meer schilfers op je kleding.
  • Baby's hebben geen roos maar berg. Het is een gelig laagje op het hoofdje. De beste remedie is om het in te smeren met babyolie, nachtje in laten trekken en de volgende dag met een stukje karton er af schrapen. De drogist heeft ook speciale kaarten hiervoor maar een ansichtkaart gaat ook prima.

Hoofdroos wordt in de loop van de jaren minder, mensen boven de 50 hebben zelfs zelden nog roos! Ook hiervoor is nog geen echte goede verklaring.

Ga altijd naar de huisarts wanneer je meer haar verliest dan normaal en wanneer je hoofdhuid heel erg geïrriteerd is.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het behandelen van hoofdroosHet behandelen van hoofdroosIedereen heeft in zekere mate last van roos, al merk je het niet direct. Roos komt vooral voor op het hoofd. Het kan zic…
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…
Hoofdroos, wat is het en wat kun je er aan doenHoofdroos, wat is het en wat kun je er aan doenRoos is een aandoening die best vaak voorkomt en erg vervelend is. Als je hoofdroos hebt zie je vaak schilfers op je kle…
Ketoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfersKetoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfersHoofdroos of roos in je haar of andere schilfers in je wenkbrauwen of elders op je hoofdhuid. Je kunt er veel last van h…

Allergisch voor parfumAllergisch voor parfumAllergisch zijn voor parfum is lastig, parfum zit in zeer veel huidverzorgingsproducten, zodat het vermijden van parfum…
Wat is Neurofeedback?Neurofeedback, ook wel EEG-biofeedback, neurotherapie, neurocoaching of neurobiofeedback genoemd, is een training waarbi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.healthinsite.gov.au/topics/Dandruff
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.