Wat is Neurofeedback?
Neurofeedback, ook wel EEG-biofeedback, neurotherapie, neurocoaching of neurobiofeedback genoemd, is een training waarbij de activiteit in de hersenen wordt gemeten, waarna hier direct feedback op gegeven wordt in de vorm van beeld, geluid of beweging (denk aan vibratie bijvoorbeeld). Het doel van deze training is het trainen van de hersenen om een activiteit te laten zien die meer overeenkomt met de hersengolfactiviteit van 'normale' mensen.
QEEG en vragenlijsten, het verkrijgen van gegevens
De eerste stap bij neurofeedback is een QEEG (Kwantitatief Electro-Encefalo-Gram), een uitgebreide EEG ('hersenfilmpje'), waarmee de hersenactiviteit gemeten wordt terwijl er verschillende opdrachten volbracht moeten worden. Zo wordt de hersenactiviteit gemeten met de ogen open en de ogen gesloten en tijdens het maken van taken die specifiek functioneren van de hersenen vereisen. Het afnemen van deze QEEG duurt ongeveer 3 uur.Ook dienen er verschillende vragenlijsten gemaakt te worden, over de meest uiteenlopende onderwerpen, zodat men een zo compleet mogelijk beeld krijgt van de persoonlijkheid en de problematiek.
Het verwerken van de gegevens
Al deze gegevens worden vervolgens verstuurd naar het hoofdkantoor van The Brain Resource Company (BRC) in Australië. Deze verwerken de gegevens en vergelijken deze met de gegevens van inmiddels meer dan 35.000 personen die in hun database geregistreerd staan. De gegevens die daaruit worden gehaald worden terug gestuurd naar de behandelaar en opnieuw bekeken en geïnterpreteerd door een psychofysioloog (gespecialiseerd in EEG), een neuropsycholoog (gespecialiseerd in de relatie tussen gedrag en de werking van de hersenen) en een neurofeedback therapeut/psycholoog. Op basis van die onderzoeksresultaten wordt dan een diagnose gesteld en bekeken wat de mogelijkheden zijn en wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.
De training
Tijdens de Neurofeedback wordt de hersenactiviteit getraind tijdens individuele sessies. De neurofeedback therapeut/psycholoog meet de hersenactiviteit terwijl de patiënt naar een beeldscherm kijkt. Via dit beeldscherm worden direct terugkoppelingen gegeven van uw hersenactiviteit. Op het moment dat de hersenen de juiste activiteit laten zien, krijgt men hiervoor een 'beloning'. Hierdoor worden de hersenen getraind en het zelfherstellende vermogen van de hersenen geactiveerd. De hierdoor teweeggebrachte veranderingen in het functioneren lijken blijvend te zijn.
Voor wie is Neurofeedback bedoeld?
Inmiddels is er wetenschappelijk bewijs dat Neurofeedback positieve effecten heeft bij de behandeling van ADHD/ADD, epilepsie en slaapproblemen. Het wordt ook vaak gebruikt voor andere stoornissen, zoals bijvoorbeeld stoornissen in het autistisch spectrum. Zo weet men het Syndroom van Asperger bijvoorbeeld al te herkennen op de QEEG en zijn er verschillende positieve resultaten in de benadeling van o.a. PDD-NOS. Ook wordt het gebruikt bij depressies, stress, leerproblemen en concentratieproblemen. Neurofeedback kan toegepast worden vanaf een leeftijd van 6 jaar.
© 2009 - 2024 Angelust, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is neurofeedback?Neurofeedback is een behandelmethode waarbij men de hersenactiviteit direct stimuleert en daarmee de hersenen andere her…
Neurofeedback ADHDADHD kan een enorm beperkende stoornis zijn voor een individu. Vaak wordt op zo'n moment allerlei medicatie, coaching en…
Hoofdroos wat doe je eraanWanneer je hoofdhuid voortdurend jeukt en er witte schilfers op je donkere kleding vallen, dan heb je waarschijnlijk las…
Bronnen en referenties
- Eindhovens Psychologisch Instituut