Hoofdroos, wat is het en wat kun je er aan doen

Hoofdroos, wat is het en wat kun je er aan doen Roos is een aandoening die best vaak voorkomt en erg vervelend is. Als je hoofdroos hebt zie je vaak schilfers op je kleding. Ook jeuk op je hoofd of een vettige hoofdhuid komt veel voor. Er doen ook veel fabels de ronde over hoofdroos. Zo zou het besmettelijk zijn en kan je er kaal van worden. Gelukkig is dit niet waar. Kaal wordt je er niet van. Hardnekkig is de aandoening echter wel. Maar wat is hoofdroos dan precies? Kun je er zelf iets tegen doen? Wanneer ga je naar een arts?

Hoofdroos

Hoofdroos is een milde vorm van eczeem op de behaarde hoofdhuid. Iedereen maakt huidcellen aan. Normaliter vernieuwen de huidcellen op je hoofdhuid zich elke drie weken. Bij mensen met eczeem op de hoofdhuid gaat dit proces tweemaal zo snel. De nieuwe cellen worden aan de onderkant van je huid gevormd. De oude cellen laten aan de bovenzijde los. Dit zijn hele kleine schilfers die met het blote oog bijna niet waarneembaar zijn. Maar doordat de productie van huidcellen veel sneller gaat bij mensen met roos, is er ook meer schilfervorming. Deze schilfers klonteren als het ware samen en hierdoor ontstaan grotere schilfers die wel goed te zien zijn.

Hoe ontstaat hoofdroos?

Wat de oorzaak van hoofdroos precies is, is niet helemaal duidelijk. Wel weet men ondertussen dat een normale huidschimmels ook wel gisten genoemd hier een rol in spelen. Mensen met roos dragen vaak meer gisten bij zich dan mensen zonder roos. Deze gisten houden zich in leven door het vetlaagje van je huid. De gisten nemen echter niet alle bestanddelen op uit dit vetlaagje. Wat niet gebruikt wordt door de gisten zijn de onverzadigde vetzuren. Juist deze vetzuren irriteren de huid en zorgen voor eczeem. In dit artikel gaat het om hoofdroos, maar deze vorm van eczeem kan ook voorkomen op andere plekken zoals het gelaat, in de wenkbrauwen, achter de oren of op je borst.

Als je deze schimmel gaat bestrijden leidt heeft dit zeker een positief effect. Maar deze schimmel komt bij iedereen voor, en hoofdroos niet. Er zijn dus meer factoren die een rol spelen bij het ontstaan van hoofdroos. Een aantal factoren kunnen zijn:
  • Huidirritaties door zeep of cosmetica
  • Klimaat
  • Erfelijke aanleg
  • Stress
  • Voeding
  • Verminderde afweer
  • De aanwezigheid van diverse gisten/huidschimmels (ook wel pityrosporum genoemd)
  • De vetheid van de huid

Bij welke leeftijd komt hoofdroos voor?

Hoofdroos kan op alle leeftijden voorkomen. Je ziet het soms bij baby's of kleine kinderen. De gele vettige schilfers die je soms op een babyhoofdje ziet worden ook wel berg genoemd. Vaak begint hoofdroos pas in de puberteit. Hoofdroos komt iets vaker voor mij mannen dan bij vrouwen en wordt vaak weer minder na het vijftigste levensjaar.

Kan ik zelf iets doen aan hoofdroos?

Shampoo

Als je regelmatig last hebt van roos is het verstandig om eens kritisch te kijken naar de shampoo die je gebruikt. Maak gebruik van een milde of pH-neutrale shampoo. Dit mag je elke dag proberen. Als je je haren gaat wassen zorg dan dat je de shampoo met masserende bewegingen aanbrengt. Dit omdat het masseren van de hoofdhuid zorgt dat de schilfering op de hoofdhuid minder wordt. Als dit niet afdoende werkt kun je overgaan op een andere shampoo. Kies dan voor een behandeling met een antiroosshampoo waar het bestanddeel zinkpyrithion inzit. Dit bestanddeel zit in diverse merken shampoo verwerkt. Deze shampoo hoef je niet op dagelijkse basis te gebruiken. Tweemaal in de week is genoeg. Het wassen van je haren met deze shampoo kost iets meer tijd. Deze shampoo moet je namelijk eerst vijf minuten in laten trekken voor je het weer uit je haren spoelt.

Temperatuur

Roos kan erger worden als de temperaturen lager zijn en de luchtvochtigheid daalt. Roos kan dus in de koude wintermaanden waarin de CV weldadig brandt erger zijn dan in de zomermaanden. Maar ook in de koude maanden schijnt het zonnetje regelmatig. Probeer daarvan te profiteren als je tijdschema het toelaat. Zonlicht (UVB-straling) heeft immers een positief effect op de conditie van de hoofdhuid.

Baby's

Berg op een babyhoofdje ziet er niet echt aantrekkelijk uit. De huid ziet er vettig uit, heeft een gelige kleur en de schilfers vormen vaak een korst op het hoofdhuidje. Toch is dit bij een baby vrij gemakkelijk te behandelen zonder over te moeten gaan op een antiroosshampoo. Vaak is het al afdoende om het hoofdje in te smeren met olie. Dit kan babyolie, maar ook olijfolie of slaolie zijn. Deze olie laat je een aantal uren inwerken, het liefst zelfs de hele nacht. De schilfers worden zacht of lossen op door de olie. Met een speelkaart uit een kaartspel, een ansichtkaart of een schrapkaartje van de apotheek kan je de berg nu heel voorzichtig van het hoofdhuidje afschrapen. De berg zal niet gelijk volledig verdwijnen, maar na verloop van tijd zie je dat het wel verdwijnt.

Wanneer ga ik met mijn hoofdroos naar een arts?

In de volgende gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen:
  • Door de jeuk hebben mensen vaak de neiging om te krabben. Dit kan leiden tot een ontstoken huid
  • Als je te maken krijgt met haaruitval. Er is dan geen sprake van gewone hoofdroos.
  • Als je op meerdere plaatsen op je lichaam last krijgt van geïrriteerde schilferende plekken is er grote kans dat er iets anders aan de hand is dan hoofdroos.
  • Als je al zes weken lang een medicinale shampoo gebruikt en dit geen resultaat gehad.
© 2015 - 2024 Bianca101, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…
Hoofdroos, hoe komt het en wat doe je eraan?Wie kent het niet, roos. Oftewel hoofdroos. Dit word veroorzaakt door een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen v…
Het behandelen van hoofdroosHet behandelen van hoofdroosIedereen heeft in zekere mate last van roos, al merk je het niet direct. Roos komt vooral voor op het hoofd. Het kan zic…
Ketoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfersKetoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfersHoofdroos of roos in je haar of andere schilfers in je wenkbrauwen of elders op je hoofdhuid. Je kunt er veel last van h…

Kinderobesitas, het gevecht tegen de kilo'sKinderobesitas, het gevecht tegen de kilo'sHeeft uw kind last van overgewicht of zelfs kinderobesitas en is de tijd aangebroken om hiertegen in actie te komen? Is…
ADHD en overspannenheid behandelen met magnesiumADHD en overspannenheid behandelen met magnesiumMagnesium is essentieel bij ongeveer een honderdtal lichaamsprocessen. Door toedoen van het voedingspatroon kan ADHD en…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/hoofdroos.htm
Bianca101 (16 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.