ADHD en overspannenheid behandelen met magnesium

ADHD en overspannenheid behandelen met magnesium Magnesium is essentieel bij ongeveer een honderdtal lichaamsprocessen. Door toedoen van het voedingspatroon kan ADHD en burn-out worden opgewekt, omdat overmatig veel magnesium het lichaam verlaat. Oftewel er is sprake van een door voeding veroorzaakte ziekte, waarbij vaak zware medicatie wordt voorgeschreven. Welk voedingspatroon veroorzaakt dit en hoe kan bij ADHD magnesiumzalf helpen om te ontspannen?

ADHD magnesium


Antidepressiva en Ritalin

Het lijkt erop dat steeds meer kinderen en mensen met ADHD, ADD, autisme of een burn-out worden gediagnosticeerd. Het is dan ook zeker de vraag of dit niet een modeverschijnsel is, waarbij te snel het etiket op iemands hoofd wordt geplakt. Omdat het een naam heeft gekregen worden antidepressiva en/ of Ritalin (lit.1) voorgeschreven. De groep mensen die via deze weg aan de medicatie is geraakt groeit continu, echter de noodzaak hoeft er niet altijd te zijn! Hoe kan het aan voeding gerelateerd zijn en hoe kan met magnesiumzalf verbetering optreden?

Veranderd voedingspatroon

Hoeveel stoffen en mineralen we binnenkrijgen wordt bepaald door het type voeding. Een gebalanceerde maaltijd moet normaal gezien voldoende ervan geven. Door zekere “moderne” stoffen binnen te krijgen, wordt de afvoer van magnesium (en andere stoffen) bevorderd en verlaat het lichaam via de plas. Denk aan de volgende producten en/ of stoffen (lit.2).

Donkere koolzuurhoudende frisdranken

Frisdranken met koolzuur (cola, energiedrankjes) bevatten veel fosfaten. Fosfaten zorgen ervoor dat magnesium in voeding wordt gebonden, waardoor het niet beschikbaar is voor het lichaam. Het is daarom verstandig om gedurende de maaltijd, voedsel tezamen met water in te nemen en dit type drankjes tijdens de maaltijd te vermijden. Het lichaam heeft dan voldoende tijd om het magnesium wel op te nemen.

Hartigheid

De meeste hartigheid zoals taartjes, toetjes, snoep en andere soorten zoetigheid worden gemaakt van geraffineerde suiker. Het bevat slechts de zoetigheid, waarbij alle andere stoffen zijn gescheiden. Oftewel geraffineerde suiker is pure suiker en geeft direct een verhoogde bloedglucosegehalte. Aanvullend stimuleert dit type suiker de nieren om onder andere magnesium via de nieren af te voeren. Veel zoetigheid naast normale voeding innemen, zorgt ervoor dat nuttige voedingsstoffen niet worden opgenomen (lit.3).

Cafeïne en theïne

Deze stoffen zitten in koffie en thee, maar komen ook in zekere frisdranken voor. Het stimuleert de nieren om extra magnesium af te voeren. Mensen die erg veel koffie drinken krijgen extreem magnesiumtekort, waardoor de spieren gaan trillen en willen verkrampen.

Alcohol en roken

Veel drank innemen is uiteraard niet goed voor het lichaam. Het kan ervoor zorgen dat mineralen als het ware worden weggespoeld. Veel roken zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt, de vaten vernauwen en het adrenalineniveau stijgt.

Symptomen

Er is geconstateerd dat 95% van de personen met ADHD een magnesiumtekort heeft (lit.4). Het kan zich uiten in verschillende neurologische symptomen. Denk aan vaak angstig zijn, hyperactiviteit (ADHD), slechts slapen en moeilijk in slaap kunnen komen. Aanvullend kan het spierreacties geven. Denk aan kramp, een tic, altijd trillend ooglid, trillende spieren. Magnesium is noodzakelijk om spieren te laten ontspannen. Onvoldoende spierontspanning leidt dan weer tot slecht slapen en gestrestheid. Omdat de persoon verhoogde angst kan hebben, functioneert men niet goed in een stressachtige omgeving. De kans dat men vaak manisch depressief (vaak bij ADD) is of overspannen (depressief) raakt, is veel hoger. Men kan niet goed met stress omgaan, omdat er te weinig magnesium aanwezig is.

Invloed van adrenaline

Heeft een persoon één van voorgenoemde aandoeningen, dan is het adrenalineniveau veel te hoog. De tegenwerkende stof van adrenaline is magnesium. Het wordt overmatig aan het lichaam en voeding onttrokken, zodat het adrenalinegehalte wordt getemperd. Hoeveel adrenaline men heeft, is afhankelijk van het type voeding dat wordt ingenomen. Snel verbrandende koolhydraten geven in een kort tijdsbestek veel energie af, waardoor het insuline- en adrenalinegehalte stijgt. Het lage magnesiumgehalte kan adrenaline niet compenseren, waardoor het kind hyperactief reageert en hyperactief blijft.

Bij ADHD magnesium-dosering

Om ADHD, ADD, autisme of een burn-out te behandelen, is aanvullende inname van magnesium noodzakelijk. Bovendien moet men voorgenoemde voedingsstoffen, zoals donkere koolzuurhoudende frisdranken en suikers vermijden. Magnesium kan men in een goed gebalanceerde maaltijd vinden, echter aanvullende inname kan noodzakelijk zijn. Magnesium supplementen kunnen uitkomst bieden, maar om darmproblemen te vermijden kan men beter magnesiumzalf toepassen. Men kan 6 mg per lichaamsgewicht (lit.5,6) aan magnesium smeren, zodat het via de poriën wordt opgenomen. Aanvullend wordt 0,6 mg/kg vitamine B6 aanbevolen (lit.6). Smeer het daarbij op de voetzool, buik of oksel (lit.7), omdat het daar goed wordt opgenomen. Let wel het kan enkele weken tot maanden duren voordat een gunstige magnesiumgehalte is bereikt. De invloed van ADHD en overspannenheid zal geleidelijk aan afnemen.

Bent u aan de medicatie laat u dan aanvullend informeren door de behandelend arts, in hoeverre u het kunt combineren met magnesiumzalf.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
Ontspanning middels magnesiumOntspanning middels magnesiumHet mineraal magnesium is noodzakelijk voor de meeste lichamelijke processen. Indien u echter een magnesiumtekort heeft,…
Bijwerkingen RitalinBijwerkingen RitalinHet medicijn Ritalin wordt regelmatig voorgeschreven bij gedragsstoornissen, zoals ADHD. Ritalin heeft een aantal bijwer…
Langetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindLangetermijneffecten van het gebruik van Ritalin als kindSteeds meer kinderen worden geclassificeerd met de stoornis ADHD, een levenslange neurobiologische stoornis. Voor het be…

Hoofdroos, wat is het en wat kun je er aan doenHoofdroos, wat is het en wat kun je er aan doenRoos is een aandoening die best vaak voorkomt en erg vervelend is. Als je hoofdroos hebt zie je vaak schilfers op je kle…
Schisis: hazenlip, gespleten lip en gehemelteSchisis: hazenlip, gespleten lip en gehemelteHet hebben van een gespleten lip en/ of gehemelte kan een langdurig traject van operaties en cosmetische correcties inho…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 22 januari 2015:
  • Lit.1: http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-ritalin/
  • Lit.2: http://www.ancient-minerals.com/magnesium-deficiency/need-more/
  • Lit.3: http://www.gezondetips.nl/geraffineerde-suiker
  • Lit.4: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9368235
  • Lit.5: http://vita-info.nl/2014/02/heeft-uw-kind-een-magnesiumtekort/
  • Lit.6: https://www.linkedin.com/groups?home=&gid=2839546&trk=anet_ug_hm
  • Lit.7: http://www.happynews.nl/2009/12/02/de-kracht-van-magnesium/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 29-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.