Moe, pijn, kramp, slapeloosheid, burn-out door ADD

Moe, pijn, kramp, slapeloosheid, burn-out door ADD In tegenstelling tot ADHD waarbij de persoon hyperactief is, is er bij ADD (Attention Deficit Disorder) eerder sprake van afwezigheid en concentratieproblemen. Veel mensen hebben geleerd hoe ermee te kunnen leven. Toch zijn stress, schokkende gebeurtenissen enzovoorts een probleem, omdat de persoon snel in een negatieve spiraal terecht kan komen. Wat voor invloed heeft een verstoorde neurotransmitterbalans op het lichaam en waarom kan men snel onverklaarbare aandoeningen hebben?

Invloed van ADD, Attention Deficit Disorder


Wat houdt Attention Deficit Disorder in?

Een aandachtstekortstoornis zorgt ervoor dat de persoon reeds vanaf jonge leeftijd snel is afgeleid door onbelangrijke aspecten van het leven. De aandacht wordt gegeven aan dingen, waaraan normaal geen aandacht aan wordt geschonken. Het betekent dat de persoon afwezigheidsverschijnselen heeft, waardoor men minder goed kan functioneren binnen de maatschappij. De concentratie is minder en fouten zijn sneller gemaakt. Het kan bovendien leiden tot impulsief gedrag zonder teveel na te denken, mogelijk met alle consequenties van dien. Verder kan de persoon verschillende stemmingswisselingen per dag ervaren en is er sprake van slechte nachtrust of slaapritme. Sommige ADD-patiënten kunnen daarentegen specifieke talenten hebben, doordat er juist op kleine dingen intens kan worden geconcentreerd.

Verstoorde balans van neurotransmitters bij ADD

Ten grondslag aan ADD ligt een aangeboren afwijking in de neurotransmitters. Deze zijn verantwoordelijk voor vele lichaamsprocessen aangezien het via de zenuwen met alle delen van het lichaam communiceert. Werkt dit niet goed dan kunnen signalen op een onjuiste manier worden doorgeseind, waardoor klachten aan het lichaam kunnen worden veroorzaakt. Het kunnen pijnprikkels betreffen, terwijl er geen medische aanleiding toe is. Een zeer belangrijke neurotransmitter is wel serotonine, welke verantwoordelijk is voor hoe we ons voelen ook wel een tevredenheidsstof genoemd.

Angsten, emoties en stress

Is het neurotransmittergehalte in het lichaam relatief hoog dan is men zelfverzekerd en kan men de wereld aan. Bij ADD is er echter sprake van een fragiele balans, waardoor het optimisme snel kan omslaan naar een negatieve sfeer. Een klein zetje is daarbij voldoende. Voor ieder mens geldt dat als men structureel te maken krijgt met angsten en stress bijvoorbeeld uit werk of een privé omstandigheid, dan wordt veel serotonine verbruikt. Het betekent dat door stress de tevredenheid van het lichaam afneemt en daarmee neemt de kans op problemen stijgt. Omdat er reeds sprake is van een onbalans van de neurotransmitters zullen de gevolgen eerder merkbaar zijn, waardoor men fysiek en geestelijk gaat reageren.

Geregelde kans op depressieve eigenschappen

Een dalende hoeveelheid serotonine in het lichaam heeft bij een ADD-patiënt versneld effect op de stemming, waardoor eerder een opgebrand gevoel wordt bereikt. Het zorgt ervoor dat men vaker trekjes van manische depressiviteit vertoont, waardoor de persoon ook eerder in de put zit. Omdat de gedachten daar mogelijk op gefocust zijn/blijven op het lichamelijke probleem, wordt er een negatieve spiraal opgewekt. Daardoor neemt de kans toe om klachten vergelijkbaar met een burn-out te krijgen. Personen met de aandoening zullen daardoor vaker negatieve ervaringen hebben of lichamelijke klachten ondervinden.

Over-actief lichaam tijdens slaap

De tevredenheidsbalans van lichaam en geest daalt, waardoor spanningen gaan toenemen. Dit zorgt ervoor dat spieren te actief zijn gedurende de nachtrust, waarbij zuren kunnen opbouwen. Melkzuur en urinezuur kunnen in respectievelijk de spieren en gewrichten ophopen, waardoor tintelingen, steken of aanhoudende pijnen van toepassing zijn. Het zorgt ervoor dat men niet meer in diepe slaap komt. De aanhoudende gedachten en het gepieker leidt eveneens af, waardoor mogelijk geen rust wordt verkregen. Ronddraaien en woelen zorgen ervoor dat men niet uitrust, waardoor men vermoeid met de dag start.

Pijnaanvallen door zuurgehalte

Een opbouw van zuur in het lichaam leidt tot pijn. Iedereen kent het verschijnsel kuitkramp wel, doordat het melkzuurgehalte toeneemt. Een verhoogd zuurgehalte – mogelijk aangewakkerd door een natriumbicarbonaattekort – kan van het ene moment op het andere toeslaan in de vorm van ernstige pijnen door extreme spierverkrampingen. Omdat zuur overal in het lichaam kan opbouwen, kunnen deze klachten strikt genomen overal voordoen. Vaak is de klacht dat de pijn continu op dezelfde plaats aanhoudt of telkens daar terugkomt.

Onverklaarbaarheid aanleiding voor meer problemen

Met ernstige klachten wordt vaak een onderzoek opgestart om de oorzaak te achterhalen. Na een bloedcontrole en mogelijk een foto is de conclusie, dat er niets ernstigs aan de hand is. De persoon blijft dus achter met vragen omtrent zijn aandoening, terwijl er blijkbaar geen medische oorzaak is. Juist bij ADD gevoelige personen leiden die onbeantwoorde vragen tot meer onzekerheid, waardoor de ernst van de aandoening verder kan groeien. Rusteloosheid met vermoeidheid nemen toe, pijnen kunnen ernstiger zijn en langer aanhouden waarnaast de kans op een burn-out toeneemt.

Onderliggende probleem erkennen en mogelijke oplossingen

ADD wordt gevormd door een aangeboren afwijking aan neurotransmitters, zoals serotonine. Indien het lichaam negatief wordt getriggerd kan het serotoninegehalte dalen, waardoor voorgenoemde negatieve spiraal in gang wordt gezet. Men raakt vermoeid terwijl de invloed van spierpijnen toenemen. Medisch onderzoek laat echter geen veroorzakers zien, waardoor geen behandeling kan worden opgezet. Om de ongunstige effecten toch te doorbreken moet de directe aanleiding worden aangepakt. Dit kan op de volgende manieren.

Serotonine-aanmaak bevorderen

Het optimisme moet worden aangewakkerd. Dit zal niet vanzelf gaan en dus dient de aanmaak van tevredenheidsstoffen te worden bevorderd. Daartoe kun je Griffonia-extract innemen en bevat hoge concentraties 5-HTP (grondstof voor serotonine). Anderzijds kun je ook tryptofaan als supplement innemen. Let wel dat 5-HTP rechtstreeks door de hersenen kan worden omgezet in serotonine, terwijl tryptofaan nog de bloed-hersenbarrière moet passeren. Griffonia mag nooit op hetzelfde moment tezamen met tryptofaan worden ingenomen!

Afvoer van zuren

Opgebouwde zuren en gifstoffen dienen afgevoerd te worden. Dit kan worden bereikt door brandnetelthee in te nemen. Het werkt vloeistof afdrijvend, waarbij ook ongunstige stoffen op een natuurlijke manier worden afgevoerd. Is men ouder dan vijftig jaar dan neemt standaard het natriumbicarbonaatgehalte af, waardoor zuren toenemen. Door zuiveringszout te gebruiken, worden de nieren beter gestimuleerd om zuren effectiever af te voeren.

Nachtrust bevorderen

Het bevorderen van een ontspannen slaap kan met meerdere stoffen worden gestimuleerd. Dit kan worden bereikt met het wel bekende warme glas melk voor het slapen gaan in combinatie met een bolletje zalm of tonijn. Anderzijds werkt rooibosthee rustgevend. Ook magnesium-inname of het toevoegen van magnesiumvlokken in het bad bevordert de ontspanning.

Let wel dat men de inname van tryptofaan moet beperken indien men antidepressiva slikt. Heeft men onverklaarbare aandoeningen dan is het verstandig om eerst af te checken of er geen onderliggende medische problemen van toepassing zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen voorgaande adviezen mogelijk uitkomst bieden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
ADD - attention deficit disorder - bij volwassenenADD - attention deficit disorder - bij volwassenenADD staat voor attention deficit disorder en is een psychisch stoornis. Dit stoornis is een vorm van ADHD (attention def…

Pijn in de vagina: een stekende of branderige vaginale pijnPijn in de vagina: een stekende of branderige vaginale pijnPijn in de vagina of vaginale pijn is een veel voorkomende klacht bij vrouwen. Vaginale pijn kan bestaan uit krampen of…
Zonder alveoli kunnen we niet bestaan: longblaasjesZonder alveoli kunnen we niet bestaan: longblaasjesDieren en mensen zijn afhankelijk van een goede werking van de longblaasjes. Dit zijn de kleinste putjes in het binnenst…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Attention_deficit_disorder
  • http://www.slaapklachten.nl/tips/eten-drinken
  • http://www.alkalife.nl/natrium-bicarbonaat.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tryptofaan
Reactie

Diederik, 04-06-2020
Bij mij is ruim 20 jaar geleden ADD gediagnosticeerd. Met alle fijne en minder fijne eigenaardigheden heb ik een fijn leven. Goede baan, fijn gezin. Bijna een normaal mens :). Al jaren heb ik echter zowel onverklaarbare migraine aanvallen als chronische spierkramp in mijn schouder. Geen MRI, Röntgen, neuroloog of orthopeed die een van de 2 kan verklaren. Inmiddels ben ik 100% arbeidsongeschikt en zit ik thuis. Niet cool en niets voor mij. Ik ben door bovenstaand artikel met name geïnteresseerd in wetenschappelijke onderbouwing (onderzoeken, artikelen, …) van de relatie tussen ADD en migraine en die van de relatie tussen ADD. Kan iemand, wellicht de schrijver van bovenstaand artikel of wie dan ook, mij links of titels delen? Ook kom ik graag in contact met behandelaars die ervaring hebben met migraine en/of spierkramp in relatie tot ADD.

Wie helpt mij!?

Mvg Diederik Reactie infoteur, 05-06-2020
Hierbij enkele links naar artikelen betreffende de relatie tussen serotonine met adhd of add. Artikelen zijn in het Engels:
Dopamine-serotonin Interactions in Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18772050/
Circulatory levels of catecholamines, serotonin and lipids in attention deficit hyperactivity diiorder
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0447.1999.tb07229.x
Evidence for the serotonin HTR2A receptor gene as a susceptibility factor in attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
https://www.nature.com/articles/4000779

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.