Geregelde kuitkramp tijdens slaap kan trombose inhouden

Geregelde kuitkramp tijdens slaap kan trombose inhouden Vaak wakker worden, omdat je pijnlijke kuitkramp hebt kan zeer vervelend zijn. Het wordt veroorzaakt door opbouw van zuren en gifstoffen in het lichaam, doordat de vochtafvoer slecht verloopt. Het is dan ook belangrijk om de kuiten als ook de vochtafvoer te stimuleren, zodat je minder kramp hebt. Wat voor invloed heeft trombose op geregelde kuitkramp en hoe kun je ervoor zorgen dat de gevolgen worden beperkt?

Geregelde kuitkramp en trombose


Oorzaak futloze benen

Een snelle toename en blijvende omvang van de benen waarbij vloeistof wordt vastgehouden kan een teken zijn van diepe veneuze trombose. Daarbij is er een defect aan de grote aorta’s waarbij vaatklepjes niet meer goed aansluiten. Deze zijn verantwoordelijk voor het tegenhouden van bloed als het omhoog wordt gepompt naar het hart. Is de aansluiting niet goed dan kan bloed lekken of terugstromen. Daardoor zal het minder goed doorstromen of deels stil komen te staan. De benen spelen daardoor op omdat afvalstoffen opbouwen en de druk in de benen toeneemt. Alles functioneert minder goed, het lopen voelt apart waarbij de benen gevoelloos kunnen zijn.

Vocht vasthouden

Doordat bloed slechte doorstroming heeft wordt vocht in mindere mate afgevoerd. Oftewel er is sprake van vochtopbouw in de benen. Dit bestaat uit achterblijvend bloed maar ook vocht dat in weefsels en vet wordt vastgehouden. De benen kunnen plotsklaps opspelen waardoor men wordt verrast door de aandoening (eerste teken van trombose). In de meeste gevallen kan het langdurig voortduren en vele lichaamsproblemen geven. Wat zijn de gevolgen van het vasthouden van vocht door een slechte afvoer?

Altijd kuitkramp tijdens de slaap

Omdat bloed traag stroomt treden er twee effecten op waardoor krampen kunnen worden veroorzaakt:

Mindere aanvoer zuurstof

Traag stromend bloed betekent weinig aanvoer van zuurstofrijk bloed. Het betekent een gedeeltelijke onthouding van zuurstof waardoor spieren in de benen minder goed kunnen functioneren (men is snel moe, versnelde vermoeidheid). Daarnaast wordt kooldioxide minder goed afgevoerd waardoor een zekere mate van vergassing van het lichaam ontstaat. Dit heeft nadelige gevolgen op de toestand van beenweefsel (geeft duf gevoel).

Slechte afvoer

Gifstoffen en zuren worden in mindere mate afgevoerd. Het betekent een opbouw van bijvoorbeeld melk- en urinezuur. Deze kunnen pijnlijke reacties in het lichaam geven waardoor kramp en gewrichtspijn kunnen ontstaan. Naarmate de concentratie gif en/ of zuur toeneemt nemen de klachten ook toe.

Risico’s en gevaren bij trombose

Bij traag stromend bloed bestaat neiging tot stolling. Daardoor gaan bloedcellen samenklonteren tot er bloedpropjes (trombose) ontstaan. Deze plakken gewoonlijk aan de vaatwand alwaar deze tot een niet gering formaat kunnen doorgroeien. Beweegt de persoon plotseling meer dan kan het losschieten en worden meegevoerd door de bloedstroom. Komt de trombose een ader van beperkte omvang of vernauwing tegen dan kan het niet verder. Er ontstaat een verstopping waardoor bijvoorbeeld longembolie, hartinfarct of beroerte wordt veroorzaakt. Bovendien zal er altijd sprake zijn van een verhoogde bloeddruk omdat het hart harder moet pompen.

Wat verslechtert de aandoening?

De doorstroming wordt verslechterd indien de persoon overgewicht heeft. Meer vet in het lichaam betekent meer kans op aderverkalking waardoor de omstandigheid minder gunstig wordt. Weinig beweging of werk waarbij men in dezelfde houding zit of staat is ongunstig doordat de zwaartekracht aan het bloed trekt. Wat kan er worden gedaan om de invloed van gifstoffen en zuren in de benen te beperken en hoe kan een leven met trombose beter worden ingericht?

Hoe kunnen de gevolgen worden verminderd?

Omdat je door pijnlijke kuitkrampen vaak wakker wordt krijg je een onuitgerust gevoel. Om zuren en gifstoffen af te voeren en om de gevolgen van trombose te verminderen wat kun je dan doen? Er zijn een aantal elementen waar je op kunt letten.

Afslanken en gezond eten

Afvallen verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op levensbedreigende omstandigheden. Minder vet in het lichaam betekent minder kans op aderverkalking en daarmee geeft het een betere levensverwachting. Vaker gezond voedsel in kleine porties innemen stimuleert het metabolisme. De kans op vetopslag afneemt en de stofwisseling wordt met aminozuur aanmaak bevorderd.

Meer bewegen

Het zorgt ervoor dat het lichaam wordt aangesterkt waarnaast de tweede bloedpomp in het lichaam wordt geactiveerd. De kuiten en enkels zorgen ervoor dat bloed betere doorstroming krijgt. Bovendien zorgt meer beweging ervoor dat adrenaline toeneemt waardoor de kans op gewichtsverlies toeneemt. Draag schoenen waarmee je de loopbeweging afrond en dus moet je hoge hakken vermijden. Slaapt men dan moet men iets met de benen omhoog slapen, door het voeteneinde iets te verhogen.

Inname van thee

Brandnetelthee heeft een vocht afdrijvend effect, waardoor ook gif en zuur op een natuurlijke manier worden afgevoerd. De kans op kuitkramp en gewrichtspijn kan daarmee behoorlijk afnemen. Door de inname van rooibosthee kan het lichaam ontspannen, waardoor de bloeddruk kan afnemen en spierspanning vermindert. Let wel voorgenoemde inname van brandnetelthee dien je maximaal een maand te doen, waarna je de inname een maand overslaat. Zo kun je het afwisselen met rooibosthee.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…
Trombose, wat en hoe?Trombose, wat en hoe?Bij trombose ontstaan er stollingen in het bloed, waardoor onder andere herseninfarcten en hartinfarcten kunnen ontstaan…
Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tipsNachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tipsPijnlijke beenkrampen die vooral ’s nachts optreden: de meesten onder ons hebben er wel eens last van gehad. Het gaat om…
Hoofdpijn tijdens de zwangerschapHoofdpijn tijdens de zwangerschapHoofdpijn tijdens de zwangerschap, is dat gevaarlijk? Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan een signaal zijn dat er iets…

Glasvochtbloeding, bloeduitstorting oog en traanbuisbloedGlasvochtbloeding, bloeduitstorting oog en traanbuisbloedDe ogen zijn het venster, waarmee we naar de buitenwereld kijken. We gaan ervan uit dat het optimaal werkt, zodat we lev…
Mastopathie, pijnlijke borstenMastopathie, pijnlijke borstenPijn aan de borsten of het voelen van knobbeltjes, bobbels, hobbelig weefsel of strengetjes wordt ook wel mastopathie ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.heidbuchelmeg.be/benen.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.