Achillespeesblessure, pijn hiel-kuit: ontstoken, afgescheurd

Achillespeesblessure, pijn hiel-kuit: ontstoken, afgescheurd Ben je intensief aan het trainen of sporten, dan kan het voorkomen dat de spanning te hoog wordt in de achillespees. Het kan als een knal aan de kuit voelen, waarna je ontzettende pijn hebt. De pees is afgescheurd en dient met spoed te worden hersteld. Uiteraard is dit een extreme omstandigheid, maar je kunt ook pijnen eraan krijgen door een ontsteking of overbelasting. Wat houdt een achillespeesblessure in en hoe kan het worden behandeld?

Achillespeesblessure


Functie van de pees

De achillespees is een zeer stevige verbinding tussen de kuitspieren en achterkant voet oftewel de hiel. Het is in het lichaam de grootste en sterkste pees en is normaal voelbaar als dikke verbinding. Het heeft een lengte van circa vijftien centimeter en loopt van halverwege het onderbeen tot de hiel. Ter plaatse van het enkelgewricht heeft de pees de kleinste doorsnede op circa vier centimeter boven de hielaansluiting. Het heeft tot doel om de kracht uit de voet over te dragen naar de kuitspieren en visa versa. Tijdens de loopbeweging komen er behoorlijke belastingen op de verbinding, waarbij een goede werking noodzakelijk is om goed te kunnen bewegen. Indien aan deze pees problemen ontstaan, kan het aanleiding zijn voor veel bewegingsongemak met pijn. Waar wordt dit door veroorzaakt?

Aanleiding en waar zit de pijn?

Iedere dag lopen of rennen we en maken we mogelijk ongewone bewegingen met de benen of voeten. Het kan voorkomen dat we ongelukkig terechtkomen, waardoor we een steek van achteren krijgen of een pijnlijke plek ontstaat. De aanleiding is vaak dat je het overmatig gebruikt, waardoor het wordt overbelast (sporters, atleten, ongetraind hardlopen). Daarnaast kan het voorkomen dat door degeneratie wegens veelvuldig gebruik een ontsteking ontstaat. Treedt er een complicatie op dan zit de pijn meestal boven het dunne deel van de pees. Normaal zit de pijn op circa zeven centimeter boven de hielaansluiting. Is er echter sprake van een afgescheurde pees dan kan het over over de complete lengte voordoen. De meest logische plek is daar waar het minder doorsnede heeft of als er een zwakke plek is ontstaan.

Neem pijn door achillespeesblessure serieus!

Heb je pijn aan de onderkant van je kuit, dan is het een teken dat er iets aan de hand is. Door verkeerde bewegingen is het overbelast geraakt of is er een ontsteking ontstaan. Indien je het willens en wetens toch verder gaat belasten kunnen de gevolgen meer dramatisch zijn. Een pijntje kan dan leiden tot een afgescheurde achillespees met zeer ernstige pijnen. Let wel dat als je kuitkramp hebt of andere pijnen dan moet je oppassen. Het overmatig aantrekken van de voet kan teveel trek op de verbinding geven, waardoor aanvullende problemen kunnen worden veroorzaakt. Doe oefeningen dus altijd met mate.

Ontsteking behandelen

Heb je pijn aan de onderkuit dan is het zeer reëel dat het wordt veroorzaakt door een aandoening aan de achillespees. Om afscheuren te voorkomen moet je het rustig aandoen. Doe dus alles minder intensief en minder vaak. Wordt de onderkuit tot de hiel rood dan moet de hitte worden afgevoerd door bijvoorbeeld een ijspack erop te doen. Ook dienen ontstekingsremmers of NSAID’s ingenomen worden om de invloed van de overlast tegen te gaan. Het voorzichtig strekken van de spieren kan nuttig zijn, zodat de trekbelasting op de pees afneemt. Uiteraard moet dit op een gepaste manier worden uitgevoerd. Geleidelijk aan zal de aandoening wegtrekken. Via de fysiotherapeut kun je goede aanvullende bewegingsadviezen krijgen.

Invloed van overpronatie

Hoe recht de persoon loopt is van grote betekenis bij kuit- en peesproblemen. Overpronatie is een schuine loopbeweging, waarbij de voet als het ware aan één zijde wordt overbelast. Oftewel de krachten in de voet worden onjuist in de pees en kuit ingeleid, waardoor versneld problemen kunnen ontstaan. Ook ongelijke platvoeten kunnen hieraan ten grondslag liggen. Deze aandoening kan snel worden gecorrigeerd door zooltjes of aangepaste schoenen te gebruiken, zodat de belasting gelijkmatig over de voetzool wordt verdeeld. Daarmee wordt de voet gemakkelijk gecorrigeerd en verdwijnen de pijntjes.

Afgescheurde achillespees

In het meest extreme geval kan de achillespees afscheuren. Denk na overbelasting tijdens een sport, waarbij een misstap tot het knappen en aanzienlijke pijn leidt. Een kapotte achillespees herstelt nooit vanzelf en dient chirurgisch te worden hersteld. Daarna volgt minimaal twee weken immobilisatie via het aanbrengen van een gips. Daarna moet nog voldoende stevigheid worden gegeven, middels het stevig intapen van de enkel en kuit. Dit zal nog vier weken duren, voordat compleet herstel optreedt. Men kan altijd overgevoeligheid van de onderkuit of pees behouden, waarnaast ook aanvullende complicaties kunnen voordoen. Het kan zijn dat je niet meer goed op de tenen kunt staan, omdat de pees langer of korter is dan oorspronkelijk. Let wel mocht er tijdens de revalidatie worden opgemerkt dat je zo snel de voet weer in de haakse hoek kunt zetten, dan kan er sprake zijn van een te lange pees en moet mogelijk opnieuw worden aangelegd. Overleg altijd met de behandelend arts in hoeverre de oorspronkelijke loopfunctie weer wordt hersteld en wat voor aanpassingen mogelijk zijn te verwachten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan achillespeesPijn aan achillespeesPijn aan de achillespees komt vaak voor, vooral bij mensen van middelbare leeftijd die ook nog eens sporten. De oorzaak…
Pijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontstekingPijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontstekingPijn aan de hiel en een lichte zwelling onderaan het been kunnen erop wijzen dat je last hebt van een blessure aan de ac…
De achillespees en de blessuresDe achillespees is de sterkste pees in het menselijk lichaam. De pees heeft zijn naam te danken aan de Griekse mythologi…
Triggerpoints - Spierknopen in de kuitspierenTriggerpoints - Spierknopen in de kuitspierenTriggerpoints zijn gedeeltes van spiervezels die in elkaar zijn geschoven en die als gevolg van een slechte schakeling,…

Droge mond: wat kun je hier zelf aan doen?Droge mond: wat kun je hier zelf aan doen?Een droge mond is iets dat iedereen wel eens heeft gehad. Na bijvoorbeeld lang achter elkaar te hebben gesproken of wein…
Spruw: wat kun je er zelf aan doen?Spruw: wat kun je er zelf aan doen?Spruw is een schimmelinfectie in de mond en keelholte. Het wordt veroorzaakt door de gist candida en het is te zien als…
Bronnen en referenties
  • http://www.medischforum.nl/onderwerp/15893
  • http://www.lopenzonderpijn.nl/achillespeesblessure-achillespijn.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Achillespees
  • http://www.asics.nl/running/knowledge/wat-is-pronatie/
  • http://www.deachillespees.nl/klachten/achillespees/peesontsteking-2
Reactie

Rutger, 11-08-2014
Ik heb vorig voetbalseizoen, 2 x een blessure gehad aan mijn kuit. Na gewoon rust te nemen ben ik ook gewoon weer gaan voetballen en ook geen last meer gehad. Nu is het voetbalseizoen weer begonnen en ben inmiddels ook gaan hardlopen en tot op heden ook nergens last van. Alleen voel ik soms in rust toestand een stekende pijn op de plek waar ik de blessure heb gehad. Misschien een idee wat dit kan zijn en of dit ook verder schade kan opleveren, wanneer ik door blijf lopen? Reactie infoteur, 12-08-2014
Er kan sprake zijn van een scheurtje welke nog niet geheel is hersteld. Weefselschade dient altijd voldoende tijd te hebben om te herstellen. Doorlopen na een heftige blessure kan continue klachten opleveren. Ga bij twijfel naar je huisarts voor een aanvullend advies.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.