Ongelijke platvoeten kunnen veel pijn veroorzaken

Ongelijke platvoeten kunnen veel pijn veroorzaken De voetzool van de mens moet gebogen zijn, omdat daarmee de spieren in combinatie met de bottenstructuur de veer van het bewegende lichaam is. Het is dus de eerste manier om lichaamsstoten door lopen en rennen op te vangen. Bij platvoeten bestaat die functie in beperkte mate tot niet, waarnaast een ongelijke spierspanning aanvullend veel klachten geeft. Waardoor wordt pijn bij ongelijke platvoeten veroorzaakt en waarom zijn corrigerende middelen noodzakelijk voor een goede houding?

Ongelijke platvoeten


Hoeveel moet de voetboog zijn?

Zodra het kind opgroeit, dient de vorm van de zool goed te zijn om de verdere lichaamsontwikkeling optimaal te laten voltrekken. Er kunnen problemen ontstaan aan de bolling van de voet, waardoor het groter wordende lichaam niet juist groeit. Het kan resulteren in scheefgroei, overbelaste gewrichten en pijnen. Indien de voet is uitgegroeid dient er standaard een bolling van circa 1,3 centimeter aanwezig te zijn om de loopbeweging soepel af te kunnen wikkelen. Indien de bolling meer bedraagt dan is er sprake van een holle voet en is het veel minder dan is het een platvoet. Waar kan het toe leiden?

Waardoor worden ongelijke platvoeten veroorzaakt?

Iedere voet is niet gelijk qua vorm, spiervorming en botgrootte. Doordat er verschillende spierspanningen van toepassing kunnen zijn, kan een bolling groter of kleiner dan normaal zijn. Het kan voorkomen dat de spieren dermate gespannen zijn, dat de bolling onder de voet compleet is verdwenen. Het lopen zal daardoor minder vloeiend verlopen en kan eventueel een klappende beweging veroorzaken. Omdat de loopbeweging niet soepel verloopt, heeft het gevolgen voor de overige gewrichten.

Ongelijke boog twee zolen

Vaak is er sprake van platvoeten bij beide benen. De spanning in de spieren kan per voet verschillen, waardoor de bolling van de zolen onderling afwijkt. Zonder aanvullende ondersteuning onder de zool ontstaat er een ongelijkheid, waardoor het lichaam uit de normale stand staat. Het houdt in dat de heupen ietsjes scheef en de ruggengraat daarbij ook uit het lood staat. Groeit het kind op dan dient die groei gecompenseerd te worden, zodat het lichaam wel in de normale rechte stand komt.

Noodzaak dragen zooltjes bij opgroeien

Er is nog immer een discussie gaande of het dragen van zooltjes wel noodzakelijk is. Enerzijds zou het ervoor zorgen dat de zool in de juiste stand groeit, waarbij ook de rest van het lichaam in de juiste stand staat. Anderzijds wordt verondersteld dat de voetzool afhankelijkheid ontleent aan de inlegzool. Dat is op zich waar echter de ondersteunde zool heeft eveneens invloed op de juiste stand van de rest van het lichaam. Het verdient speciale aandacht indien er ongelijke groei qua voetboog van toepassing is, waardoor een onjuiste stand kan worden vermeden. Om zenuwbeklemming en een vergaande verkeerde groeistand tegen te gaan, is het dragen van zooltjes ondanks de afhankelijkheid wel aan te bevelen. Zodra het kind twaalf of dertien is geworden is de voetboog uitgegroeid en kan worden bekeken in hoeverre zooltjes aanvullend nodig zijn.

Verschil soepele en stijve platvoet

Indien de spieren dermate gespannen zijn dat de onderkant praktisch recht is, kan het om een stijve platvoet gaan. Ga je op je tenen staan dan kan het zijn dat de bolling niet terugkomt. Het is de meest gevorderde stadium van de platvoet, waarbij spierstijfheid geen vervormbaarheid van de onderkant laat zien. Het betekent dat de voet geen dempende werking meer heeft, waardoor het lopen meer schokkend zal overkomen. Om dat op te vangen dien je op een aangepaste manier te lopen, zodat de beweging optimaal verloopt.

Klachten

Er wordt onderscheid gemaakt in klachten bij gelijkvormige zolen en bij ongelijkmatige groei. Denk aan de volgende complicaties.

Gelijke voetboog

Met een gelijke verminderde voetboog links en rechts staat het lichaam in een normale houding, echter is het schokbreekeffect minder tot niet aanwezig. Ook wordt de loopbeweging minder vloeiend afgerond. Het zorgt ervoor dat spieren anders worden gebruikt en gewrichten op een minder normale manier worden belast. Het kan vroegtijdig tot botslijtage leiden. Bij een aangepaste loopmethode zullen er geen dramatische gevolgen zijn.

Ongelijke voetboog

Bij een ongelijke voetboog (zonder toepassing van inlegzolen) zal het lichaam scheef gaan lopen. De heupen staan verkeerd en zo ook de rug. Het kan leiden tot onderrugpijn, een hernia, stijve nekspieren, chronische spierspanningshoofdpijn, ischias, pijn in de benen, enzovoorts. Vele van deze klachten zijn gerelateerd aan de houding van het lichaam. Des te groter het verschil in voetboog des te ernstiger kunnen de klachten zijn.

Hoe in te grijpen?

Tijdens het opgroeien van het kind dient reeds vroegtijdig op de stand van de heupen te worden gelet. Is daar een verschil te merken dan kan het ene been ietsjes langer zijn of er is sprake van een ongelijke voetboog. Om de groei normaal te laten verlopen dient het opgroeiende kind zooltjes te dragen. Daarmee kan de groei redelijkerwijs worden gecorrigeerd, zodat heupen en ruggenwervel haaks staan. Is men ouder en zijn er klachten dan dient ook op de houding te worden gelet. Een kwaal zoals ischias kan ernstige pijnen in de benen veroorzaken door beknelde zenuwen. Hulpmiddelen en looptechnieken kunnen ervoor zorgen dat de invloed van klachten minimaal is, zodat je op een redelijk normale manier kunt lopen. Informeer bij een (manueel) therapeut wat je het beste kunt doen om de klachten te verminderen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen met platvoeten? Hoe, wat, tips en adviesJe hebt platvoeten en wilt graag hardlopen, maar je vraagt je af hoe. Hardlopen met platvoeten is zeker mogelijk, maar j…
Platvoeten: soorten, symptomen, diagnose en behandelingPlatvoeten: soorten, symptomen, diagnose en behandelingEen afwijking die veel voorkomt is het hebben van platvoeten. Mensen met platvoeten hebben een verzakte voetboog, waardo…
Platvoeten, steunzolen en behandelingPlatvoeten, steunzolen en behandelingPlatvoeten zijn een regelmatig voorkomende afwijking van de voeten. Bij platvoeten is de voetboog doorgezakt. Het worden…
Platvoeten, oorzaak en verhelpenPlatvoeten, oorzaak en verhelpenDat een baby met platvoeten geboren wordt, is een feit. Het voetgewelf of de voetboog is bij baby's nog niet ontwikkeld.…

ALS (Amyotrofe laterale sclerose)ALS (Amyotrofe laterale sclerose)ALS, ook wel Amyotrofe laterale sclerose genoemd, is een aandoening waarbij de spieren niet of onvoldoende functioneren.…
B12-tekort als oorzaak van onverklaarbare aandoeningenB12-tekort als oorzaak van onverklaarbare aandoeningenHet lichaam heeft vele stoffen nodig om op een kwalitatief goed niveau alle functies te kunnen doen. IJzer, magnesium, z…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Platvoeten
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.