Wat kun je tegen stinkende zweetvoeten doen?
Het is vaak hetzelfde verhaal. Ben je teruggekomen van je werk en trek je je schoenen met sokken uit dan komt er een zeer indringende geur je tegemoet: “Stinkende zweetvoeten”. Je ergert je eraan, maar ook je omgeving vindt het maar niets. Toch is het een mate van properheid en het gebruikmaken van de juiste middelen om er geen last van te hebben. Waardoor worden stinkende zweetvoeten veroorzaakt en wat kun je doen om het te verminderen dan wel compleet op te lossen?
Stinkende zweetvoeten
Waardoor worden zweetvoeten veroorzaakt?
Alhoewel de naam verondersteld dat zweet de primaire veroorzaker is, hoeft dat in veel gevallen helemaal niet zo te zijn. De vochtigheid van de voeten is vaker de aanleiding, waardoor een klimaat kan ontstaan voor bacterie groei door:
- overmatige zweetproductie;
- ophoping van oude huidschilfers en -olie;
- vochtigheid tussen de tenen en onzuiverheid;
- bacterievorming in en om de tenen en teennagels;
- regelmatig gebruik van dezelfde sokken en niet goed ademende schoenen.
Uiteraard zal het vaak gaan om een combinatie van voorgaande veroorzakers, waarbij de vochtigheid een belangrijke factor speelt. Uiteraard moet je bij jezelf nagaan waar het mogelijk door kan worden veroorzaakt, zodat er een goed behandelschema opgesteld kan worden. Wat kun je zoal verder doen?
Waardoor stinkt het zo?
Sommige mensen kunnen veel
zweten, maar dat is vaak niet de aanleiding van de
zweetgeur. Bacteriën zorgen ervoor dat er een melkzuurachtige substantie vrijkomt, waardoor de geur wordt verspreid. Trek je de sokken of schoenen na een lange dag uit dan zal het zeer onprettig
ruiken, omdat de voeten langdurig in een vochtige omgeving hebben gezeten. Daarbij blijven bacteriën hun werk doen, waardoor de mate van aankoeking en geur toeneemt. Doordat het een continu opbouwende situatie is stinkt het ontzettend als je één en ander uittrekt.
Verwijderen van stinkende bronnen
Velen van ons zijn gewend om dag in dag uit dezelfde sokken en schoenen te dragen zonder deze te wassen of uit te laten dampen. Het is de eerste belangrijke bron van het ongemak. Dicht sluitende schoenen zorgen ervoor dat de voeten niet kunnen ademen, waarnaast hergebruik van sokken uiteraard slecht is. Iedere dag schone sokken en om de dag een ander stel schoenen aan – zodat het vorige stel een dag kunnen uitluchten – zorgt ervoor dat het materiaal niet de veroorzaker is. Daarnaast is het van belang om te bekijken wat er mis is met de voeten.
Korsten, vuiligheid, plakkerigheid enzovoorts dat hoort er niet te zitten. Overmatige eeltaangroei kan eveneens worden verwijderd. Schoon zijn begint bij het verwijderen van de stankveroorzakers. Daarna is het de vraag hoe je de schone conditie schoon en proper houdt.
Properheid
Schoon zijn is een belangrijk onderdeel van gezonde niet ruikende voeten. De voeten hebben aanleg om tussen de tenen huidresten op te hopen, waarnaast huidoliën het laat aankoeken. In combinatie met zweet is het de juiste voedingsbron voor bacteriën. Om aankoeking te voorkomen dient er dagelijks grondig te worden schoongemaakt. In eerste instantie kan dit met een anti-bacteriële zeep of een
betadine jodium oplossing in water. Het zorgt ervoor dat de zuurtegraad wordt verlaagd, zodat de kans op bacteriegroei afneemt. Uiteraard dient alles onder en op de voeten goed worden schoon geboend en veel aandacht moet worden gegeven aan tussen de tenen en onder de
nagels. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de nagels goed blijven en omloop wordt voorkomen. Is na verloop van tijd de omstandigheid gestabiliseerd dan kan pH neutrale zeep worden toegepast. Gebruik eventueel aanvullend anti-fungalcrème om bacterievorming gedurende de dag te voorkomen.
Hoe kan talkpoeder helpen?
Talkpoeder zoals die onder andere voor de babyhuid beschikbaar zijn hebben veelal een verkoelende en anti-bacteriële werking. Voordat de sokken ’s ochtends worden aangedaan moeten de voeten en eventueel de binnenkant van de schoenen worden bepoederd. Het zorgt ervoor dat bacteriegroei wordt tegengegaan, waarnaast de voeten droog blijven. ’s Avonds is het dan weer noodzaak om de voeten eerst goed schoon te maken en daarna ook overal goed droog te maken. Een
droge huid werkt ongunstig voor bacteriegroei en dus moet je altijd de voeten goed droog maken. Het eventueel bepoederen van de voeten voor het slapen gaan kan gunstig werken.
Het schoeisel
Ook wat je draagt is van groot belang. Polyester sokken geeft meer zweet, terwijl dit bij katoen of wol juist niet het geval is. De schoenen dienen altijd een ademend karakter hebben. Zo bouwen warmte en vochtigheid niet op en kun je toch langdurig zonder problemen doorlopen. Doe niet iedere dag hetzelfde schoeisel aan, zodat achtergebleven geuren en vocht op een natuurlijke wijze worden afgevoerd. Daarnaast kan men inlegzooltjes nemen, welke anti-bacteriële eigenschappen hebben of juist geurtjes neutraliseren. Laat je voorlichten door de schoenspecialist.
De pedicure
Goed onderhoud van de voeten en nagels is uitermate belangrijk. Voor de beste adviezen kun je bij de pedicure terecht. Heb je last van
kalknagels of
gescheurd eelt dan is het van belang om daar extra aandacht aan te geven. Ontstoken elementen kunnen namelijk verergeren. Laat de voeten bij ernstige kwalen altijd medisch behandelen om erger te voorkomen.
Lees verder