Help! Ik stink uit mijn mond, wat kan ik doen?
Sta je met iemand te praten merk je ineens dat men het hoofd van je afdraait. Wat is er aan de hand vraag je je af, maar mogelijk ruik je het zelf al. Een stinkende mond of riekende adem komt bij twintig procent van de bevolking voor. Vaak wordt het veroorzaakt door onze levensstijl, waarbij we mogelijk minder goed op de hygiëne van de mond letten. Daarnaast kunnen ook bacteriën een grote invloed uitoefenen op hoe we ruiken. Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kan er structureel aan worden gedaan?
Ik stink uit mijn mond!
Wat zijn de effecten en symptomen?
Het kan zijn dat je zelf niet in de gaten hebt dat er iets met je adem aan de hand is tot iemand je erop wijst. Door de slechte adem zijn anderen minder geneigd om met je te praten danwel negeren je compleet. Velen vinden het niet prettig om de typerende geur in de neusgaten op te vangen. Het zorgt ervoor dat je mogelijk minder goed contact kunt onderhouden met personen, waarnaast het eventueel invloed uitoefent op de relatie. Een geurende mond kan tijdelijk zijn, maar soms komt het langdurig tot stelselmatig voor. Het kan zijn dat het gepaard gaat met een
droge mond, een continue kriebel achter in de keel of met het brok in de keel gevoel. Oftewel het komt voor met meerdere symptomen, echter het meest belangrijke is dat jouw omgeving er door wordt gestoord. Wat kun je eraan doen?
De oorzaken
Per dag passeert er een grote hoeveelheid voedsel, vloeistoffen, rook, lucht enzovoorts de keel, waarmee eveneens bacteriën worden aangevoerd. Veel knoflook eten of roken kan een typische geur verspreiden, welke andere mensen minder prettig vinden. Is het echter zo dat je slechts een keer veel knoflook hebt gegeten dan kan het een voorbijgaande aandoening zijn. Wat we allemaal innemen per dag geeft een bepaalde geur als we uitademen. Meerdere aandoeningen kunnen er aanleiding voor zijn, welke elk op een andere manier moeten worden behandeld. Waardoor wordt het zoal veroorzaakt?
Inname van stoffen
De geur van de ingenomen stoffen. Dit is vaak tijdelijk en verdwijnt meestal vanzelf. Ook de inname van medicijnen kunnen het als bijverschijnsel geven. Overleg dan met de behandelend arts of er geen alternatieve medicamenten zijn.
Halitose
Hierbij heeft men continu last van een geurende mond. Bacteriën hebben zich voornamelijk op de achterkant van de tong genesteld. Voedsel en voornamelijk eiwitten kunnen door die bacteriën worden afgebroken waardoor de aandoening ontstaat. Omdat deze op de tong zitten en dus in contact komen met de voorbijgaande in- en uitgeademde lucht wordt de specifieke geur meegevoerd.
Tonsilstenen
Er is sprake van
amandelstenen. Deze steentjes kunnen een halve centimeter in diameter worden en geven een riekende geur af gecombineerd met een
metaalsmaak.
Zure oprispingen
Geregelde
oprispingen kunnen de geur uit de maag of slokdarm meevoeren, waardoor een onplezierige geur ontstaat. Er ontstaan veel geuren in de maag welke voornamelijk via de darmen worden afgevoerd. Maar soms heeft men teveel stress, waardoor de geur uit de maag omhoog komt. Gaat het gepaard met pijn op het borstbeen en schouders dan betreft het een
slokdarmspasme.
Bestrijden van de veroorzakers
Hygiëne in de mond is bij velen toch wel de belangrijkste manier om het te voorkomen. Geregeld poetsen met een anti-bacterieel poetsmiddel – minimaal twee keer per dag – zorgt ervoor dat de kans op verstorende geuren vermindert of verdwijnt. Ook het poetsen of afschrapen van de tong kan verlichting bieden. Af en toe met een tandenstoker of flosdraad werken, verwijdert oude etensresten. Daardoor gaat één en ander niet in de mond of tussen de tanden verdorren en rotten. Ook de tanden blijven daardoor beschermd tegen deze negatieve invloeden. Blijf je alsnog last houden dan kan het dagelijks spoelen van de mond met gorgelwater uitkomst bieden om de overgebleven restanten effectief te bestrijden. Uiteraard is goed onderhoud van het gebit een must. Tanden met cariës, gezwollen tandvlees, aften, bloedblaren enzovoorts zorgen ervoor dat de algehele gezondheid van de mond verslechtert. Dit dient dan ook te worden behandeld, zodat alles gezond blijft. Komt de aandoening door veel
stress dan kan een middel als Gaviscon uitkomst bieden om de mate van maaggeuren te voorkomen.
Huismiddel tegen bacteriën doet wonderen
Een methode om de groei van bacteriën in de mond te beperken is door een keer per maand te gorgelen met een azijnzuur oplossing. Azijn heeft een pH waarde waarbij bacteriën geen kans krijgen. Door de zuurtegraad in de mond tijdelijk iets te verlagen wordt de kans op groei verminderd. Let wel dat je het niet wekelijks gebruikt, omdat het dan juist gaatjes kan veroorzaken. Gebruik het met mate zodat jou mond minder bacteriegroei heeft. Daarnaast zorgt een azijnzuuroplossing er eveneens voor dat tandaanslag gemakkelijker wordt verwijderd en tandsteen minder grip heeft. Ook kleine wondjes kunnen ermee worden gereinigd, zodat de mond in relatieve gezondheid is.
Maskeren bij "ik stink uit mijn mond"
Blijf je ondanks alles last houden van de aandoening kun je ervoor kiezen het te maskeren. Ga verfrissende munt kauwgom
kauwen of gebruik een mondspray. Op die manier kunnen voor een deel van de dag de verstorende geuren worden geneutraliseerd.
Lees verder