Wat kun je doen bij een brok in de keel?

Wat kun je doen bij een brok in de keel? Het gevoel hebben dat je een brok in de keel hebt, kan zeer afleidend zijn en ervoor zorgen dat je niet rustig bent of slecht slaapt. Komt het gevoel eenmalig voor dan blijft de overlast beperkt, maar wat als het je iedere nacht uit de slaap houdt. Het is dus noodzaak om een oplossing voor de keelproblemen te vinden. Waardoor wordt een brok in de keel veroorzaakt terwijl er niets in steekt en hoe kom je er vanaf?

Brok in de keel


Hoe voelt het aan?

Een brok in de keel voelt alsof er een stuk voedsel is blijven steken, waardoor een onprettig gevoel ontstaat. Dit kan leiden tot het regelmatig willen inslikken van speeksel, waardoor of een te droge keel ontstaat of juist teveel aan speeksel wordt geproduceerd. Normaal is het namelijk zo dat er precies zoveel speeksel wordt geproduceerd om de mondholte en tong vochtig te houden. Ook kan het leiden tot braakneigingen omdat er teveel speeksel in de maag komt danwel doordat de maag gaat opspelen door zuuroprispingen. Het ongemakkelijke gevoel van de keel of strottenhoofd zorgt ervoor dat we ongerust zijn en telkens maar aan het ongemak blijven denken. Daardoor komt men snel bij de huisarts terecht omdat we het ergste vrezen, maar die ongerustheid is niet terecht. Waardoor wordt de aandoening dan wel veroorzaakt?

Waardoor wordt een brok in de keel veroorzaakt?

De aandoening wordt dus niet veroorzaakt door voedsel dat vastzit in de keel. Er is namelijk iets anders aan de hand. Het kan zijn dat het lichaam te veel spanning heeft opgebouwd door stress of angsten. Stress en angsten kunnen ervoor zorgen dat het lichaam teveel aanspant, waardoor spieren te stijf zijn en dus meer dan gewoonlijk aan weefsel en skelet trekken. Zo ook in de nek. De spieren trekken daarbij eveneens aan de keel, waardoor het vreemde afleidende gevoel ontstaat. Dat aanspannen kan onbewust gebeuren zodat je er zelf in principe geen erg in hebt, echter wat wel tot lichamelijke klachten leidt. Let wel soms kan het "brok in de keel gevoel" door een trage schildklier of Hashimoto worden veroorzaakt.

Wat kun je eraan doen?

Omdat de oorzaak een opgebouwde spanning is in het lichaam, valt de oplossing te zoeken in ontspanning. Maar hoe ontspan je effectief zodat je weer lekker in je vel zit. Enerzijds is het een vorm van leven. Leuke dingen doen waarbij je niet aan je werk of problemen denkt is belangrijk om te kunnen ontspannen. Voor veel mensen is bijvoorbeeld het maken van een lekkere maaltijd na het werken de optimale vorm van ontspanning. Men is lekker bezig en de werkstress wordt vergeten. Anderzijds kan het belangrijk zijn om het lichaam aanvullend te onthaasten. Onderneem de volgende stappen om lekker te ontstressen op het moment dat het jou uitkomt.

Handelingen voor ontspanning

Neem voor jezelf iedere twee of drie uur de tijd om te ontspannen. Ga daarvoor naar een plek waar je niet gestoord wordt door anderen of geluiden, of mogelijk kun je het gewoon op je eigen werkplek doen. Ga lekker comfortabel rechtop zitten en ontspan al je spieren. Je kunt de spieren even lekker los schudden en de nek even zachtjes ronddraaien. Ga nu helemaal al je spieren ontspannen en denk aan slechts 1 ding. Dat kan een getal zijn of een bepaald plaatje, op zich maak het niet uit wat het is zolang het niet associeert met stress of werk. Blijf hieraan denken, blijf jezelf herhalen of denk slechts aan dat ene plaatje. Doe dit voor minimaal tien tot vijftien minuten. Ga rustig opstaan en schuld je spieren nogmaals even lekker los.

Doe je dit per dag een aantal keren dan zul je zien dat je helemaal lekker ontspant. Bijkomstigheid is ook dat de keelspieren ontspannen waardoor de brok in de keel verdwijnt. Normaal zal het lichaam reeds binnen een korte termijn voldoende ontspannen zijn, zodat je je veel beter voelt.

Wat als het aanhoudt?

Heb je voorgaande oefeningen reeds een paar weken uitgevoerd echter je blijft last houden van je keel dan kan er weleens iets meer aan de hand zijn. De problemen worden dan niet opgelost middels eenvoudige ontspanningstechnieken. Je kunt namelijk een allergie hebben, een keelontsteking, zuuroprispingen door maag- of dunne darmaandoeningen en kanker. Het is dan noodzaak om zo spoedig als mogelijk medische behandeling te krijgen, zodat jouw conditie snel verbeterd. Let wel deze aandoeningen komen relatief minder vaak voor en dus zal een brok in de keel normaal ontstaan door spanning. Ontstress ook tijdens en na je werk, maar ook voor het slapen gaan zodat je een goede nachtrust hebt en goed ontspannen bent.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevoel alsof er iets in de keel zitGevoel alsof er iets in de keel zitHet gevoel alsof er iets in de keel zit, een brokgevoel in de keel of het lijkt alsof de keel wordt dichtgeknepen. Deze…
Een brok in je keel, wat kan er aan de hand zijn?Een brok in je keel, wat kan er aan de hand zijn?Je voelt iets ter hoogte van het strottenhoofd, maar het gaat niet weg, ook niet als je slikt of kucht. Als het vervelen…
Slijm in de keel: oorzaken, behandeling & tips bij keelslijmSlijm in de keel: oorzaken, behandeling & tips bij keelslijmKeelslijm kan samengaan met een branderig, prikkend gevoel in de keel dat maar niet lijkt weg te gaan. Daarom ga je je k…
Globus pharyngeus: Brokgevoel in keel (meestal onschuldig)Globus pharyngeus: Brokgevoel in keel (meestal onschuldig)Ongeveer één op de twintig patiënten die een KNO-arts bezoekt, heeft last van globus pharyngeus, een symptoom waarbij ee…

Claudicatio intermittens; oorzaak, symptomen en behandelingClaudicatio of etalagebenen is het optreden van pijnlijke kramp in spieren van het bovenbeen of de kuit door een slechte…
Gezichtstransplantatie en gevolgen voor de patiëntGezichtstransplantatie en gevolgen voor de patiëntIndien er een ernstig letsel is ontstaan bij een persoon aan het gezicht, kan het voorkomen dat er een gezichtstransplan…
Bronnen en referenties
  • http://www.mlds.nl/ziekten/48/brok-in-de-keel/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.