Leukoplakie: witte aanslag, tintelend gehemelte, tong, keel

Leukoplakie: witte aanslag, tintelend gehemelte, tong, keel Een vreemde tinteling of een branderig gevoel in uw mond kan worden veroorzaakt door leukoplakie. Dit is een geleidelijk groter wordende witte aanslag gevormd uit de slijmvliezen. Het zorgt ervoor dat weefsels en zenuwen geïrriteerd raken, waardoor een ongemakkelijk gevoel wordt veroorzaakt. Hoe ligt roken of veel drinken hieraan ten grondslag, wat zijn de symptomen ervan en hoe kan het worden behandeld?

Leukoplakie


Wat verneemt men ervan?

De aanslag zal geleidelijk aan groeien waarbij de invloed op het weefsel toeneemt. De nabijgelegen zenuwen worden aangetast en raken geïrriteerd, waardoor het vreemd gaat aanvoelen. Het kan gaan om een duf gevoel, tintelingen of zelfs een brandend gevoel. Oftewel het gehemelte kan compleet anders aanvoelen, waardoor de persoon ook compleet van de kaart kan zijn. Zeker als de tong, gehemelte en keel tegelijkertijd overlast geven. Wat houdt leukoplakie in, wat zijn de gevolgen en wat kan er tijdig aan worden gedaan?

Chronische irritatie

De aandoening wordt meestal veroorzaakt door toedoen van irritatie van weefsels en het slijmvlies. Denk daarbij aan regelmatig veel roken, geregelde alcoholinname of contact met andere ongunstige stoffen. Het slijmvlies zal door overmatige aantasting van karakter veranderen, waardoor een ongewoon gevoel in de mond, op de tong, in de keel of aan het gehemelte ontstaat. Het zorgt ervoor dat er tintelingen kunnen ontstaan of een vreemd brandend oppervlakkig gevoel. Meestal zal het een witte aanslag zijn, maar soms kan het ook zonder de aanslag voorkomen. Het geeft een algeheel ongemakkelijk gevoel in de mond. Let wel soms hoeft er geen aanwijsbare oorzaak aanwezig te zijn, terwijl de aandoening wel van toepassing is.

Kans op mondkanker

Leukoplakie is een eerste ernstige teken dat er potentieel mondkanker kan gaan vormen. Het is echter zo dat het een signaal is, waarop adequaat kan worden gereageerd. Indien u de inname van irritatie veroorzakers vermijdt, dan kan de aandoening verdwijnen. Mocht het echter niet verdwijnen dan neemt de kans op mondkanker toe. Stop met de inname van ongewenste stoffen! Blijft de aandoening aanwezig dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Omdat er sprake is van een mogelijk gevaarlijke omstandigheid moet u altijd de juiste medische aandacht verkrijgen.

Stoppen met inname verkeerde stoffen

Meest belangrijke advies dat wordt gegeven bij de ontwikkeling van leukoplakie is het stoppen met de inname van de ongewenste stoffen. Dat houdt in stoppen met roken en de inname van alcohol tot een minimum beperken. Het is de enige manier om geïrriteerd slijmvlies te laten herstellen, zodat de witte aanslag geleidelijk aan wegtrekt. Let wel daar kan enkele maanden tijd voor nodig zijn om het slijmvlies in ere te laten herstellen. Omdat de aandoening een eerste teken kan zijn voor mondkanker, is het altijd van belang om tijdig met roken en alcoholinname te stoppen.

Wat als leukoplakie niet wegtrekt?

Indien het niet wegtrekt dan zal nader onderzoek van het oppervlak noodzakelijk zijn, of zal een drie tot zes maandelijkse controle uitgevoerd worden. Daarbij kan een biopt worden genomen, zodat kan worden geconstateerd of het verder schadelijk is. Er kan worden overwogen om de aanslag fysiek te verwijderen in de hoop dat het niet meer terugkomt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid 2om het met een laser te verwijderen. Indien er echter wel blijkt dat het een schadelijke variant is, dan zal een oncologisch behandeltraject worden opgestart. Uiteraard kan dat grote gevolgen met zich meebrengen. Merkt u vreemde tintelingen, een brandend gevoel in de mond of keel met daarbij een witte aanslag laat het dan goed behandelen. Des te eerder de irritatie bron is weggenomen des te gunstiger zijn de resultaten. In de meeste gevallen kan door het stopzetten van de inname via roken en alcohol de aandoening in zijn geheel wegtrekken. Laat u dus goed informeren door de behandelend arts hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leukoplakie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLeukoplakie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakLeukoplakie is te herkennen aan de grote dikke witte plekken die zich vormen op het slijmvlies in de mond of op de tong.…
Erytroplakie: Rode vlekken in mond met risico op kankerErytroplakie: Rode vlekken in mond met risico op kankerErytroplakie (erytroplasie) is een zeldzame aandoening waarbij platte rode letsels op slijmvliesgebieden ontstaan. De mo…
Wat kan je tong je vertellen over je gezondheid?Wat kan je tong je vertellen over je gezondheid?Voor aanwijzingen van problemen in de mond, steek je tong uit en kijk in de spiegel. Een gezonde tong hoort roze te zijn…
Mondkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseMondkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEr is een grote toename van mensen met hoofd-halskanker. Dit is een verzamelnaam voor verschillende typen kanker, waaron…

Uretritis: een ontsteking van de plasbuisUretritis: een ontsteking van de plasbuisDe plasbuis is de buis waardoor de urine vanaf de blaas het lichaam verlaat. Door een bacteriële infectie kan de plasbui…
Dientamoeba fragilis-infectie: diarree, buikloop, pijn darmDientamoeba fragilis-infectie: diarree, buikloop, pijn darmVermoeidheid, stevig afvallen, geregelde diarree en/ of buikpijn kan worden veroorzaakt door dientamoeba fragilis-infect…
Bronnen en referenties
  • https://www.lumc.nl/home/0001/12556/19997/90303034233185
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.