Dientamoeba fragilis-infectie: diarree, buikloop, pijn darm

Dientamoeba fragilis-infectie: diarree, buikloop, pijn darm Vermoeidheid, stevig afvallen, geregelde diarree en/ of buikpijn kan worden veroorzaakt door dientamoeba fragilis-infectie. Dit is een eencellig diertje welke van deels verteerd eten voedt, waardoor de drager zelf minder energie krijgt. Oftewel bij een onveranderd dieet kan men zomaar afvallen, waarnaast er ook sprake is van geregelde buikloop. Wat houdt deze infectie in, hoe lang duurt het en wat kunnen de gevolgen zijn?

Dientamoeba fragilis-infectie


Wat is het voor diertje?

De parasiet is slechts eencellig groot, echter kan daarbij snel in aantal vermeerderen en in de darmen verspreiden. Het voedt zich door energie aan de ontlasting te onttrekken, waardoor die persoon minder energie krijgt. Omdat het diertje voedt van de drager, is het een parasiet en kan uiteenlopende complicaties geven. Of men heeft er geen last van of het kan langdurig een ongemakkelijk aanvoelende buik geven, waarbij de ontlasting vrij geregeld of altijd in dunne vorm het lichaam verlaat. Wat is de invloed van het diertje?

Invloed van de parasiet

Hoeveel overlast de parasiet geeft hangt per persoon af. De ene persoon hoeft er nooit opvallende klachten aan over te houden, terwijl de ander vaak aan de dunne is. Daarbij is er sprake van diarree of waterige ontlasting, waardoor de persoon ook buikpijn- en klachten kan hebben. Dit wordt chronische diarree genoemd en kan leiden tot uitputting en vermoeidheid. Denk aan stekende pijn op één plek of een ongemakkelijk gevoel in de darmen. Vaak is er sprake van een pijnlijke plek links onder in de buik. Het kan daarbij ook overgaan in een aanhoudende buikloop, waardoor de persoon er langdurig last van blijft houden. Treft het een opgroeiend kind dan kan het lichaam onvoldoende voedingsstoffen krijgen, waardoor de groei vertraagd zal verlopen. Soms kan er sprake zijn van een uitslag op de huid of leidt bij ouderen tot constipatie of verstoppingen.

Mate van voorkomen

Het is duidelijk dat de klachten door het eencellige hardnekkige diertje worden veroorzaakt. Het is echter onduidelijk waarom een bepaalde persoon ermee besmet is geraakt. Mogelijk kan het komen door overgedragen cellen van andere mensen of via besmette oppervlakten. Denk aan een bedrijfstoilet, waarbij de handen na het toiletbezoek onvoldoende zijn gewassen. Het komt bij alle leeftijden voor, echter hoe vaak het werkelijk voorkomt is onduidelijk. Vaak wordt het niet als een infectie herkend, echter denkt men dat het een standaard diarree is. Daarnaast kan het voorkomen dat de persoon er geen lastige klachten aan overhoudt, waardoor het niet opvalt.

Wanneer er iets aan doen?

Indien de klachten leiden tot gewichtsverlies door chronische diarree, buikloop waarbij men altijd een vervelend onderbuik gevoel heeft dan is het noodzaak om stappen te ondernemen. Het is dan van belang dat er een ontlastingsonderzoek wordt gedaan. Op microscopisch niveau kan worden bekeken of de parasiet in de ontlasting aanwezig is. Is het aangetoond dat het diertje aanwezig is, dan dient het zorgvuldig te worden behandeld.

Behandeling dientamoeba fragilis-infectie

Vaak wordt het behandeld middels een antibioticakuur. Het heeft tot doel om de infectie te stoppen, zodat het met de ontlasting het lichaam definitief verlaat. Toch kan dit niet altijd voldoende zijn, omdat het hardnekkig kan zijn. Soms wordt het middel Clioquinol voorgeschreven, waarmee de parasiet wordt uitgebannen. Probleem is dat het middel praktisch nooit wordt verstrekt, omdat er vele bijwerkingen aan verbonden zijn. Men moet bij inname van dit medicijn altijd de voorgeschreven hoeveelheid innemen. Een andere methode om het te behandelen is door een darmspoeling te doen. Echter, deze manier garandeert niet dat de parasiet compleet wordt verwijderd, waardoor de klachten aan kunnen blijven houden. Een combinatie met medicatie is dus noodzakelijk. In de meeste gevallen zal de behandeling langdurig zijn waarbij het eencellige diertje lastig verwijderd kan worden. Volg de op- en aanmerkingen van de behandelend arts.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmparasiet: Dientamoeba fragilisDarmparasiet: Dientamoeba fragilisDientamoeba fragilis is een parasiet die bij mensen in de darmen kan voorkomen. Er is jarenlang gedacht dat het hebben v…
Prikkelbaar darm syndroom of darmparasiet?Is er bij u (jaren geleden) een prikkelbaar darm syndroom geconstateerd, zonder dat er een (ontlasting) laboratorium ond…
Dientamoeba fragilis: een hardnekkige darmparasietDientamoeba fragilis: een hardnekkige darmparasietIn Nederland heeft zo'n vijftien tot twintig procent van de bevolking last van chronische darmklachten. Deze darmklachte…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…

Leukoplakie: witte aanslag, tintelend gehemelte, tong, keelLeukoplakie: witte aanslag, tintelend gehemelte, tong, keelEen vreemde tinteling of een branderig gevoel in uw mond kan worden veroorzaakt door leukoplakie. Dit is een geleidelijk…
Verzakking baarmoeder: symptomen en behandelingVerzakking baarmoeder: symptomen en behandelingDe meeste vrouwen krijgen tijdens hun leven te maken met een of meer aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorgan…
Bronnen en referenties
  • http://www.mlds.nl/ziekten/159/dientamoeba-fragilis-infectie-met/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dientamoeba_fragilis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.