Verschillende soorten diarree en waterige consistentie poep
We hebben er allemaal weleens last van: diarree. Probleem van de aandoening is dat het vaak op de meest vervelende momenten voordoet en de nood hoog is of wordt. Snel moet er een toilet worden gezocht om de behoefte te kunnen doen. Het is erg vervelend maar soms kan het aanhouden. Het kan komen door bijvoorbeeld buikgriep, iets te pittig gegeten of mogelijk een parasiet. Welke soorten diarree zijn er en waardoor wordt het veroorzaakt?
Verschillende soorten diarree
Consistentie en vochtigheid ontlasting
Ontlasting kan in vele vormen voorkomen, waarbij vele gradaties mogelijk zijn. Vaak hangt het met de levensstijl samen hoe de samenstelling ervan is. Het volgende onderscheid wordt er binnen de Bristol Stool Chart gemaakt aangaande de ontlasting:
- harde ontlasting welke met moeite en mogelijk met pijn eruit komt. Men drinkt te weinig vloeistoffen en heeft het te lang in de darmen gezeten. Het kan opstopping veroorzaken;
- de iets minder harde enkele, mogelijk iets grotere, keutel;
- de ontlasting als een lange worst wat er gedroogd uit kan zien;
- de normale glanzende gladde ontlasting welke zonder moeite eruit komt;
- de ontlasting is zachter dan normaal en komt er gemakkelijk uit;
- het is een brij geworden met veel vocht afgewisseld met harde delen;
- de ontlasting bestaat uit extreem veel water.
Bij de laatste drie categorieën is er sprake van een mindere tot zware mate van diarree. De eerste daarvan kan echter frequent voorkomen, omdat vaak de normale ontlasting wordt gevolgd door iets minder dikke ontlasting veroorzaakt door een hogere gal concentratie.
Hoge nood bij soorten diarree
Het kan iedereen op elk moment van de dag overkomen. Van het ene op het andere moment krijg je het benauwd en moet je nodig. Net op dat moment is er geen toilet in de buurt en moet je haastig op zoek. Gelukkig heb je er één gevonden. Op het moment dat je gaat zitten dan barst het los en daarmee volgt ook de opluchting. Dit is een bekend verschijnsel, waarbij het ineens opkomende gevoel ervoor zorg dat we ons zeer ongemakkelijk voelen. Er dient snel een toilet worden gevonden om de dringende behoefte te doen.
Waarom drukkend of pijnlijk gevoel?
Normaal heeft de darminhoud een dermate consistentie dat het als een geheel samengepakt blijft. De knijpende beweging van de darmen ook wel de peristaltische beweging genoemd zorgt ervoor dat de inhoud geleidelijk aan van de dunne met twaalfvingerige darm via de dikke darm naar de endeldarm wordt vervoerd. De verbinding tussen de dikke darm en de endeldarm (bewaarplaats voor de ontlasting voor de
anus) is gekromd, waarna het rechtstandig naar beneden gaat. Indien men dunne ontlasting heeft dan komt de drukkende neiging ineens. De peristaltische beweging kan het gewicht niet tegenhouden, waardoor het tegen de uitgang duwt. In samenspraak met de zwaartekracht kan dit een irriterend drukkend tot zelfs een iets pijnlijk gevoel geven. De enige manier om daar dus vanaf te komen is door naar het toilet te gaan. Soms kan de spoeling dermate dun zijn dat men continu dat gevoel heeft of krijgt, waardoor men continu naar het toilet moet gaan. Waardoor wordt het veroorzaakt?
Snel opgewekt na bepaald eten
"Weet wat je eet" is altijd een goede slogan. De mate van voedselinname bepaalt deels in welke vorm dat het eruit komt. Standaard voedsel komt er als normale ontlasting uit. Stoffen waar het lichaam echter niet aan gewend is – zoals te pittig eten – kan ervoor zorgen dat het voedsel in hoog tempo uit het lichaam wordt verwijderd. Dit geldt eveneens voor bedorven voedsel. De maag of darmen kunnen onbewust in de gaten hebben dat het verkeerd is, waardoor het versneld via de darmen wordt afgevoerd of door een anti-peristaltische beweging via
overgeven.
Ziekte of buikgriep
Een ziekte zorgt ervoor dat het lichaam in staat van verminderde weerstand is terechtgekomen. Een
griep of ernstigere aandoening kan er aanleiding voor zijn, dat de darmflora minder gunstig reageert. Daardoor kan het er als dunne brij uitkomen. Meest extreme vorm daarbij is buikgriep, waarbij het complete lichaam zichzelf compleet wil schoonmaken. Ook dit kan worden veroorzaakt, doordat we iets verkeerd hebben ingenomen zoals verkeerde specerijen, smerig voedsel, bacteriën of te veel en te pittig voedsel. Ook medische behandeling of bepaalde medicijnen kunnen er aanleiding voor zijn. Buikgriep kan tot zeer dunne ontlasting leiden eventueel in combinatie met het overgeven van gal.
Zitten er witte puntjes in?
Een belangrijke vraag is of er witte puntjes in de ontlasting voorkomen. Dit is aanwijzing voor het hebben van wormen in de darmen. Meest gevaarlijke variant daarvan wordt gevormd door de lintworm. Het is een
parasiet welke energiestoffen uit het te verteren voedsel haalt, waardoor het lichaam te weinig energie krijgt. Kenmerkend hierbij kan zijn dat men voldoende eet, echter begint af te vallen. Met witte puntjes of bewegende delen in de ontlasting is het noodzaak om actie te ondernemen, omdat de ernst van parasieten gewoonlijk zal toenemen. Dit kan grote consequenties hebben en dus dient men snel een ontwormingsmiddel in te nemen. Is er sprake van een lintworm dan moet deze in grote vorm mogelijk operatief worden verwijderd.
Op vakantie gaan
Ga je op vakantie dan zijn we meestal minder bewust van wat we allemaal aan voedsel en dranken innemen. Specerijen en schoonmaakgewoonten in andere landen daar is het lichaam mogelijk niet niet aan gewend, waardoor het in de war raakt. Het komt dan ook vaak voor dat men diarree verschijnselen heeft als men op vakantie is. Het is daarom altijd aan te raden om voldoende diarreeremmers mee te nemen, zodat je de fijne dagen goed doorkomt. Let op wat je eet! Neem in wat gebraden is of voor je neus wordt gewokt. Water drink je uit zelf geopende flessen en tracht salades te voorkomen. Ook zeer pittig eten moet je slechts met mate innemen omdat het een heftige reactie in de darmen kan geven.
Let wel mocht er bloed in de
diarree zitten dan kan er meer aan de hand zijn. Laat je altijd medisch onderzoeken mocht er een heldere rode bloedstreep in de ontlasting zitten.
Lees verder