Gezonde ontlasting
Er zijn nog steeds mensen voor wie het woord ‘poepen’ taboe is. We willen ook liever niets weten van onze eigen ontlasting en staat er weinig bij stil. Toch is het verstandig af en toe achterom te kijken en dit onderwerp bespreekbaar te maken, want het schort er nogal eens aan en vaak hebben we dat niet eens door.
De stoelgang
Een normale stoelgang is voor iedereen anders. Sommige mensen gaan meerdere keren per dag naar het toilet, anderen een paar maal per week. We vinden eenmaal per dag normaal, maar van nature wil ons lichaam na iedere maaltijd legen. Hoe de ontlasting eruit ziet is ook niet bij iedereen hetzelfde en de kleur en geur is ook nog afhankelijk van wat we gegeten hebben.
Wanneer we gezond zijn, gezond eten, voldoende vezels en vocht binnenkrijgen en ook nog sporten is er meestal niets aan de hand met onze ontlasting. Het is echter voor werkende, drukke en oudere mensen niet altijd makkelijk om voldoende goed te eten en drinken en voldoende te bewegen. Bovendien is niet iedereen even gemotiveerd. We zijn liever lui dan moe of al moe van ons werk of de dagelijkse beslommeringen en we worden dagelijks blootgesteld aan veel te veel ongezonde, lekkere verleidingen.
Diarree
Bij diarree reageren we meestal wel. Die ontlasting is dun en waterig. We moeten dan vaker naar het toilet en moeten ons daarbij nogal eens haasten. Meestal is diarree het gevolg van infectie zoals griep of een bacterie of we hebben iets verkeerds gegeten. We merken dat meestal ook aan buikpijn of krampen.
U kunt echter ook diarree krijgen van medicijnen of een darmaandoening. Wanneer de diarree regelmatig terugkeert, eventueel afgewisseld met verstoppingen en u heeft vaak last van uw buik dan zou er sprake kunnen zijn van prikkelbaredarmsyndroom of PDS. Dit is een aandoening die bij zo’n 5 tot 15% van de mensen voorkomt. Diarree kan ook een teken zijn dat er sprake is van een andere aandoening. Bij twijfel kan een arts bezoek verstandig zijn.
Obstipatie, constipatie of verstopping
Obstipatie, constipatie, trage, harde ontlasting en verstopping zijn allemaal woorden voor hetzelfde. Deze kwaal komt erg veel voor en is vaak ook structureel. Meestal is dat een teken dat we onvoldoende vezels eten, onvoldoende drinken of te lang wachten voor we naar het toilet gaan. Vaak is de ontlasting over de jaren heen geleidelijk harder geworden en zijn we dat gewoon gaan vinden. De ontlasting, die meestal eenmaal per paar dagen komt, persen we eruit zonder erbij na te denken. Zelfs regelmatig terugkerende vage buikklachten nemen velen van ons voor lief. We trekken pas aan de bel wanneer de verstopping te lang aanhoudt of de buikklachten te erg worden. Toch is dat niet verstandig. Persen kan schade in de buik veroorzaken of aambeien veroorzaken. Ook langdurig gebruik van laxeermiddelen kan schadelijk zijn voor de darmen. Door de trage stoelgang kunnen we ook last krijgen van ontstoken darmpoliepen of andere ernstige klachten.
Verstopping kan ook het gevolg zijn van bepaald medicijngebruik. Wanneer dat niet het geval is kunt u, voordat u naar een huisarts gaat, uw eet- en leefpatroon veranderen. Ga sporten, gezonder eten, vezels nuttigen, meer drinken en wacht niet bij aandrang. In de meeste gevallen zullen de klachten binnen een aantal weken verbeteren. Wanneer de klachten aanhouden of wanneer u het toch niet vertrouwt gaat u uiteraard naar de huisarts. Er kan sprake zijn van een darmaandoening als bijvoorbeeld prikkelbaredarmsyndroom of PDS, darmpoliepen, een vernauwing in de darmen of een darmtumor.
Op het internet vindt u de ‘Bristol Stool Chart’, een overzicht van de Universiteit van Bristol met verschillende vormen van ontlasting. Hier kunt controleren of u, wat vorm betreft, normale ontlasting heeft.
Afwijkende ontlasting
Door de voeding kan de kleur van de ontlasting wisselen. Als we regelmatig naar onze ontlasting kijken merken we de verschillen al snel op.
Als ontlasting erg stinkt is dit meestal een teken van verkeerde voeding. Het kan ook betekenen dat we teveel hebben gegeten. De darmen kunnen de verwerking dan niet aan waardoor de eiwitten gaan gisten en rotten en er stinkende zwavelverbindingen ontstaan.
Mensen die hun eten onvoldoende kauwen kunnen onverteerde resten in hun ontlasting vinden. Wanneer u daar last van heeft, maar u heeft uw eten wel goed gekauwd kan dat wijzen op een probleem in de spijsvertering. U kunt dan beter een arts raadplegen.
Als de ontlasting grijs of wit is kan dat een teken zijn dat er iets mis is met bijvoorbeeld de lever of de galwegen. Door gal kan de ontlasting ook zwart, donkergroen of oker kleuren. Zwarte ontlasting kan ook wijzen op bloed in de ontlasting. Soms is ook rood bloed te zien. Gele ontlasting kan wijzen op leverproblemen. Dit komt nogal eens voor bij mensen met alcoholproblemen. Slijm kan wijzen op een geïrriteerde darm. Ook een vettige ontlasting die blijft drijven of plakt is niet gezond.
Bij afwijkende ontlasting is het altijd verstandig een arts te raadplegen, er kan sprake zijn van een ernstige darmaandoening. Of de arts nu iets vind of niet, om erger in de toekomst te voorkomen is het altijd verstandig het eet- en leefpatroon te verbeteren.
© 2010 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…
Bronnen en referenties
- www.darmgezondheid.nl
www.mlds.nl
www.spijsvertering.info