Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Hoe verbeter ik mijn stoelgang? Mensen die lijden aan obstipatie hebben te maken met darmproblemen. Obstipatie komt veel voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen hebben wel eens last van een moeilijke stoelgang.

Stoelgang verbeteren


De darmen

Je darmen hebben dagelijks vezels nodig om goed te werken. Men adviseert dan ook om dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. De ontlasting is normaal gesproken bruin van kleur. Dit komt doordat de lever galkleurstoffen bevat. Door deze stof wordt de ontlasting bruin van kleur. Als er niet voldoende gal wordt aangemaakt door de lever zal de kleur van de ontlasting veranderen. De kleur kan ook veranderen doordat er geen gal in de darmen komt. Als je het niet vertrouwt kun je het beste een bezoekje aan de huisarts brengen. Op het moment de kleur van de ontlasting verandert kan er iets aan de hand zijn. Denk bijvoorbeeld aan Hepatitis A, galstenen of een leveraandoening.

Symptomen

  • Hard moeten persen
  • Het gevoel dat de darmen niet helemaal leeg zijn
  • Minder dan 3x per week ontlasten
  • Een opgeblazen gevoel hebben
  • Het gevoel dat iets de darmen blokkeert

Obstipatie

Mensen die minder dan drie keer in de week moeten poepen hebben last van obstipatie. Bij hen die dit hebben is het moeilijk om te poepen. Mensen die last van obstipatie hebben, hebben vaak buikpijn en een opgeblazen gevoel. Kortdurende verstopping is niet erg. Dit kan bij iedereen wel eens voorkomen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een ander eetpatroon, een afslankdieet, na of tijdens de bevalling, etc. Langdurende obstipatie kan wel een probleem opleveren. Dit kan komen door te weinig sporten, vocht tekort, verminderde werking van de schildklier, etc.

Wat voor eten/drinken bevordert de stoelgang?

Eten:

  • Zonnatura (gebroken) lijnzaad
  • (gedroogde) pruimen
  • Brood met veel vezels

Drinken:

  • Roosvicee laxo
  • Glas citroenwater
  • Kamille thee
  • Brandnetel thee
  • Valeriaan thee
  • Pepermunt thee
  • Gember thee

Lees verder

© 2012 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Last van obstipatie?Last van obstipatie?Wanneer je last hebt van obstipatie heb je problemen met je stoelgang. Dit is erg vervelend en kan best pijnlijk zijn. H…
Stoelgangproblemen: obstipatieStoelgangproblemen: obstipatieObstipatie is een lastige kwaal dat een opgezette buik veroorzaakt en de stoelgang bemoeilijkt. Een gebrek aan vezels in…
Een slechte stoelgang en opgezette buikEen slechte stoelgang en opgezette buikEen slechte stoelgang hebben is ontzettend vervelend. Verstopping is iets waar vooral vrouwen last van hebben. Veel vrou…

Wat is quercetine?Wat is quercetine?Op sommige sites worden wonderen aan quercetine (spreek uit: kersetine) toegeschreven, zolang je het maar als supplement…
Witlof: geschiedenis en gebruikWitlof: geschiedenis en gebruikWitlof is een zeer gezonde, licht bittere groente die in het donker gekweekt wordt. Je zult dan ook nooit een veldje met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kropekk Pl, Pixabay
  • http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/darmgezondheid/stoelgang/problemen-met-je-ontlasting.html
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 07-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.