InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Dieet > Een gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon

Een gezond voedingspatroon Het is belangrijk om een goed uitgebalanceerd voedingspatroon te hebben. Dit betekend dat je niet elke dag hetzelfde moet eten maar voor afwisseling moet zorgen. Ook eten mensen vaak meer dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Hierdoor wordt je zwaarder en kunnen mensen te maken krijgen met overgewicht.

Inhoud


Is mijn eet- en drinkpatroon goed?

Beantwoord de volgende vragen met 'ja' of 'nee'. Indien je veel vragen met 'ja' beantwoordt, dan heb je een gezond voedingspatroon.
  • Komt mijn gewicht overeen met mijn lengte? (BMI berekenen)
  • Eet je iedere dag 2 tot 3 normale - dus niet te grote - porties?
  • Eet je je maaltijden rustig en niet gehaast op?
  • Gebruik je met het klaarmaken van het avondeten onverzadigde olie in plaats van roomboter of vet?
  • Eet je minder dan 1 keer in de week gefrituurd eten?
  • Eet je per week ongeveer 3 eieren?
  • Drink je minder dan 2 glazen melk per dag?
  • Eet je dagelijks 2 of meer vezelrijke producten?
  • Kies je vaker voor mager vlees zoals kip en vis, dan ander vlees?
  • Neem je voor tussendoor vaker fruit dan andere zoete tussendoortjes?
  • Eet je weinig zout? (aanbevolen is 6 gram per dag)
  • Drink je over het algemeen weinig thee met suiker en zoete frisdranken?
  • Drink je minder dan 5 bakken koffie per dag?

De verschillende groepen voedingsstoffen

Eiwitten

Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd. Eiwitten zijn belangrijk voor ons lichaam omdat ze voornamelijk worden gebruikt voor het herstel en de opbouw van spierweefsel. Ook zijn eiwitten goed voor een goede werking van het immuunsysteem. Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt is per persoon anders. Je rekent de hoeveelheid eiwitten uit met de volgende formule: 0,8 tot 2 gram x het -x- aantal kilo gewicht.Vegetariërs, sporters, zieke mensen, kinderen en zwangere vrouwen hebben over het algemeen een grotere behoefte aan eiwitten.
  • Plantaardige eiwitten: Peulvruchten, soja, noten, granen en brood
  • Dierlijke eiwitten: Boter, eieren, vlees, zuivel en vis

Koolhydraten

Koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam energie krijgt. Koolhydraten worden door je lichaam gescheiden in glucose en glycogeen. Glucose wordt ook wel bloedsuiker genoemd, en glycogeen is nodig bij het bewegen. Je lichaam kan maar een kleine hoeveelheid glycogeen opslaan in het lichaam. Als je intensief beweegt verbrandt je glucose. Als je bijvoorbeeld het huishouden doet wat niet heel intensief is, dan verbrandt je lichaam glycogeen. Na ongeveer een uur niet-intensief bewegen schakelt je lichaam over op het verbranden van vetten.
  • Enkelvoudige koolhydraten: Suiker, ijs, snoep, koek, frisdrank en sappen
  • Complexe koolhydraten: Zilvervliesrijst, peulvruchten, knolgewassen, volkoren brood, hele ontbijtgranen

Vetten

Vetten zijn net als koolhydraten brandstof voor ons lichaam. Door het eten van vet, raak je sneller vol waardoor het hongergevoel uitblijft. Een gemiddeld mensenlichaam bestaat voor ongeveer 10 tot 30 kilo uit vetweefsel. Gemiddeld heeft een mens 80 gram vet per dag nodig. Het is voor het lichaam belangrijk om goede vetten binnen te krijgen zodat het lichaam goed kan blijven functioneren.

  • Plantaardige vetten: Olie, noten en vis
  • Dierlijke vetten: Melkproducten, kaas en vlees

Vezels

Vezels zijn nodig voor een goede spijsvertering. Door de dunne darm worden de voedingsvezels niet verteerd maar gaan rechtstreeks door naar de dikke darm waardoor ze bijdragen aan een goede spijsvertering, en een positieve invloed krijgen op de gezondheid. Je krijgt door het eten van vezels een voldaan gevoel. Vezels zitten voornamelijk in aardappelen, fruit, peulvruchten, noten, groenten, ontbijtgranen en brood.

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een mensenlichaam. Ze helpen het lichaam gezond te houden, te herstellen en goed te functioneren. Het lichaam kan geen vitamines aanmaken, en daarom is het belangrijk om gezond te eten. Daarnaast kan je altijd nog de benodigde supplementen innemen.

Lees verder

© 2015 - 2018 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Bestanddelen melkMelk drinken de meeste mensen dagelijks, maar waar bestaat melk uit? In melk zitten een hele boel voedingsstoffen zoals…
Voedingsstoffen en voedingsmiddelenVoedingsstoffen en voedingsmiddelenAlle wat u moet weten over mineralen, vetten, eiwitten, koolhydraten, water, vitamines. Wat een bouwstof, een reservesto…
Tekort en overmaat vetTekort en overmaat vetDe macronutriënten vet, eiwit en koolhydraten zijn voor ons lichaam essentieel. Van elk nutriënt moeten we voldoende bin…
Bronnen en referenties
  • Medisch Gezondheidsboek ISBN 9021000067
  • https://www.salusi.nl/eiwitten-over-dierlijke-en-plantaardige-eiwitten-en-wat-ze-doen/
  • http://www.nlbewustgezond.nl/gezonde-voeding/koolhydraten/
  • http://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/gezond-eten/waarom-hebben-we-vetten-nodig/item43960
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3970

Reageer op het artikel "Een gezond voedingspatroon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rozanne
Laatste update: 08-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Gewicht verliezen
Bronnen en referenties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!