Makkelijk en bewust afvallen met een eetdagboek

Makkelijk en bewust afvallen met een eetdagboek Ben jij je bewust van wat je iedere dag eet en drinkt? Veel mensen zijn zich er niet van bewust. Met het bijhouden van een eetdagboek zal je bewuster gaan kijken naar je voedingspatroon. Zo zal je op bepaalde momenten gaan inzien waar je de fout in gaat en leer je hoe je hier anders mee kunt omgaan. Welke eetdagboeken bestaan er zoal en wat zijn de verschillen?

Inhoud


Word je bewust van je voedingspatroon en val makkelijk af

Je bent gewend aan je dagelijkse voedingspatroon. Af en toe snoep je wel eens, maar je bent je niet bewust van wat je nou daadwerkelijk binnenkrijgt. Door in te gaan zien wat je binnenkrijgt zal je je bewust worden van je voedingspatroon, zal je gezondere keuzes gaan maken en zal je afvallen. In de supermarkt zie je allerlei verpakkingen die beweren dat deze voedingsmiddelen gezond zijn. Als je de voedingswaarde bekijkt blijkt het het tegengestelde te zijn. Zo spelen fabrikanten ook heel makkelijk in op kinderen. Ze zetten vrolijke animatieplaatjes op de verpakkingen zodat kinderen het graag willen hebben. Vaak blijkt dat er in een product te veel suiker zit. Je ziet dit aan de koolhydraten waar bij staat 'waarvan suiker ...'.

Wat is een eetdagboek en hoe houd je een eetdagboek bij?

Je hebt verschillende soorten eetdagboeken. Vrijwel alle eetdagboeken werken hetzelfde. Je vult in per maaltijd wat je eet en drinkt. Als je het hebt ingevuld zie je aan het einde van de dag hoeveel (verzadigde) vetten, koolhydraten, eiwitten en calorieën je hebt binnengekregen. Ook kun je invullen wat je per dag hebt bewogen. Deze verbrande calorieën worden verrekend met je dagtotaal. Uiteraard kun je ook een eetdagboek met pen en papier bijhouden. Het voordeel van een app is dat het programma automatisch uitrekent hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Ook kun je bij sommige eetdagboeken kiezen voor een abonnement. Je krijgt dan extra mogelijkheden wat je bij gratis gebruik niet krijgt.

Je kunt je eetdagboek op twee manieren bijhouden. De eerste manier is om van te voren al in te vullen wat je gaat eten die dag zodat je precies weet hoeveel je binnenkrijgt. De tweede manier is om het pas in te vullen op het moment dat je het eet of drinkt. Als je de tweede manier kiest, dan weet je niet van tevoren of je te veel calorieën binnenkrijgt dan wat je daadwerkelijk nodig hebt. Je wordt wel direct bewust van het feit dat je te veel binnenkrijgt als je voor de eerste manier kiest. Daarnaast is het ook mogelijk om bij welk eetdagboek dan ook bij te houden wat je weegt. Na een aantal weken zal je een mooie positieve dalende lijn zien, als je het goed doet!

Welke eetdagboeken bestaan er o.a. voor iOS en Android?

De genoemde prijzen en feiten gelden voor 2016.

Mijn Eetmeter

Mijn Eetmeter is een gratis applicatie van het voedingscentrum. Dit eetdagboek houdt de inname bij van energie, vet, verzadigd vet, koolhydraten, eiwit, vezels en zout. Als je te veel neemt van een bepaalde voedingsstof, dan zal het van kleur veranderen. Helaas geeft Mijn Eetmeter niet aan wat je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per voedingsstof is. Mijn Eetmeter is vrij simpel. De reden hiervan is dat er niet wordt gewerkt met een bepaalde doelstelling. Het BMI geeft aan of je een gezond gewicht hebt. Je kunt zowel op je smartphone als op de computer inloggen. Inloggen kan op de website van het voedingscentrum. Als je inlogt via je computer krijg je meer informatie over het eetdagboek, adviezen en recepten etc.

Fatsecret

Fatsecret is een gratis applicatie en biedt veel mogelijkheden. Je kunt Fatsecret zowel op de computer als op je smartphone openen. Met Fatsecret kun je niet alleen je voedingsinname bijhouden, maar o.a. ook een activiteitenlogboek waar je je activiteiten/sport kan bijhouden, recepten zoeken in de database, met andere leden communiceren via een community etc. Je kunt heel gemakkelijk producten zoeken of zelf toevoegen. Maaltijden die je vaker maakt kun je opslaan als een eigen recept. Indien je het gerecht later nog een keer maakt, hoef je het recept niet nogmaals in te voeren. Als je Fatsecret via je smartphone gebruikt, kun je een barcodescanner gebruiken. Je kunt voorafgaand zelf je doel instellen. Fatsecret geeft dan aan hoeveel kilo je nog dient af te vallen.

Lifesum

Bij Lifesum is een gratis applicatie waarbij je niet alleen kunt kiezen voor afvallen, maar ook voor gezond blijven en aankomen. Voorafgaand stel je in wat je doel is. Daarna rekent Lifesum uit hoeveel dagen je er over zal doen. Lifesum kun je gebruiken via je smartphone. Lifesum houdt calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten bij. Naast deze voedingsstoffen kan Lifesum ook vezels, suiker en verzadigde vetten bijhouden. Hiervoor dien je een geüpgradede versie (gold abonnement) te kopen. De kosten hiervan zijn 4,99 per maand. De kenmerken voor een gold abonnement zijn:
 • Maaltijdaanbevelingen
 • Inzicht krijgen in je score zodat je gezondere voedingskeuzes kunt maken
 • Een voedingsplan samenstellen
 • Kunnen synchroniseren met fitnessapps
 • Lichaamsafmetingen van taille, borstomvang en armen bijhouden

Lifesum besteedt ook aandacht aan het drinken van water. Dagelijks krijg je een melding om water te drinken voor de maaltijd.

Calorie-, vet- en koolhydratenteller / Calorieënteller

In iOS heet deze gratis applicatie 'Calorie-, vet- en koolhydratenteller', en in Android heet de applicatie Calorieënteller. Van tevoren stel je je doel. Of je nou wilt afvallen, spieren wilt kweken of op gewicht wilt blijven, de calorieënteller heeft een voedingsplan voor jou. Daarnaast krijg je dagelijks inzicht in je voedingspatroon en bevat de applicatie een grote database met producten. Ook kun je eigen producten toevoegen die (nog) niet in de database staan. Net als Fatsecret kun je maaltijden zelf toevoegen zodat je ze de volgende keer in één keer toe kan voegen. Als je gezond hebt gegeten krijg je medailles. Zo raak je extra gemotiveerd. Wat de calorieënteller zo speciaal maakt ten opzichte van andere eetdagboeken, is dat de app geïntegreerd is met een fitnessapp genaamd 'Virtuagym Fitness' waarbij je workouts kan volgen en je begeleid wordt door een virtuel trainer.

YAZIO

YAZIO is een gratis applicatie en houdt dagelijks je voedingsinname bij. YAZIO kun je gebruiken op je smartphone. Ook activiteiten zoals sportactiviteiten, oefeningen en dagelijkse bewegingen kun je bijhouden. Met YAZIO krijg je een persoonlijk plan voor jouw doel. Je kunt afvallen, spieren kweken of op gewicht blijven. Wat fijn is aan YAZIO is dat je gegevens heel gemakkelijk naar een volgende dag kan kopiëren. Ook heeft YAZIO een ingebouwde barcodescanner. Naast de gratis versie kun je YAZIO PRO kopen. De kosten hiervan zijn voor drie maanden 14,99, voor zes maanden 21,99 en voor twaalf maanden 29,99. De kenmerken voor een PRO-abonnement zijn:
 • Diëten volgen zoals weinig koolhydraten, veel eiwitten, weinig vet of Paleo
 • Meer voedingsstoffen bijhouden zoals suiker, vezels en zout
 • Lichaamsvet, bloeddruk en bloedsuiker bijhouden
 • Lichaamsafmetingen van je borst, heupen en dijen bijhouden
 • Vooruitgang bijhouden gedurende 12 maanden in diverse statistieken
 • Geen advertenties

Myfitnesspal

Bij Myfitnesspal is een gratis applicatie en houdt niet alleen je dagelijkse inname van voeding bij, maar ook activiteiten. Je kunt Myfitnesspal op je smartphone als op de computer gebruiken. In de database staan veel soorten producten van allerlei merken. Je kunt zelf voedingsmiddelen en recepten aanmaken. Naast de belangrijke voedingsstoffen zoals calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten, zout en suikers worden er ook andere voedingsstoffen vermeld zoals vitamine A en C, kalium, calcium en ijzer. Voorafgaand stel je een doel in. Ook kun je verbinden met vrienden en communiceren met andere mensen via de community.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn door afvallen: dieet en hoofdpijnHoofdpijn bij afvallen komt relatief vaak voor. De hoofdpijn hoeft natuurlijk niets te maken te hebben met het afvallen,…
Een goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenEen goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallenAfvallen is niet gemakkelijk. Door goed te bewegen en gezond te eten is het echter wel mogelijk. We eten gemakkelijk te…
Wie wil afvallen met sporten, moet goed etenWie wil afvallen met sporten, moet goed etenEen groot deel van de Nederlanders lijdt aan overgewicht en probeert af te vallen, meestal zonder succes. Experts weten…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…

Martijn Katan: een nuchtere kijk op gezonde voedingMartijn Katan: een nuchtere kijk op gezonde voedingTussen al het geweld van telkens weer nieuwe dieethypes is prof. dr. Martijn Katan een stabiele factor. De emeritus hoog…
Chitosan: werkt als vetbinder en verlaagt het cholesterolChitosan: werkt als vetbinder en verlaagt het cholesterolChitosan is een middel dat als supplement verkrijgbaar is. Het kan gebruikt worden in een op gewichtsverlies gericht die…
Bronnen en referenties
 • http://www.dietheek.nl/2016/03/10/bijhouden-wat-je-eet-4-eetregistratie-apps-vergeleken/
 • https://itunes.apple.com/nl/app/yazio-calorieenteller-en-voedingsdagboek/id946099227?mt=8
 • https://itunes.apple.com/nl/app/calorie-vet-en-koolhydratenteller/id927372140?mt=8
Rozanne (218 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.