Een goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallen

Een goed eetdagboek bijhouden als je wilt afvallen Afvallen is niet gemakkelijk. Door goed te bewegen en gezond te eten is het echter wel mogelijk. We eten gemakkelijk te veel en te ongezond. Om dit enigszins te voorkomen kun je een eetdagboek bijhouden. Als je dit op een goede manier doet, zul je merken dat het afvallen gemakkelijker wordt. Je bent namelijk bewuster bezig met gezond eten. Maar hoe hou je nou op een goede manier een eetdagboek bij?

Wat is een eetdagboek?

Een eetdagboek wordt gebruikt om bij te houden wat je eet en drinkt op een dag. Een eetdagboek kun je bijvoorbeeld laten zien aan een diëtiste, zodat er bepaald kan worden of je wel goed eet en wat er eventueel verbetert kan worden. Een eetdagboek kan je meer inzicht geven in je eetgewoontes en het is hierdoor gemakkelijker om dingen aan te passen. Veel mensen houden een eetdagboek bij. Sommigen doen het voor zichzelf, terwijl anderen het op websites zetten om zo feedback te krijgen van anderen.

Hoe houd je een goed dagboek bij?

Je kunt een eetdagboek bijhouden op de computer of in een schrift. Als je niet veel achter de computer zit is het handiger om het met de hand op te schrijven. In je eetdagboek hou je alles bij wat je hebt gegeten en gedronken. Je schrijft sowieso altijd de datum op, met de dag van de week erbij. Met de dag van de week erbij is het gemakkelijker om bepaalde dagen met elkaar te vergelijken. Daarna zet je op iedere regel wat je hebt gegeten en op welk tijdstip. Je kunt het drinken erbij zetten of er een speciaal dagboek voor bijhouden. Sommige mensen breiden hun eetdagboek uit met een sportdagboek, waarbij ze ook precies aangeven wat ze qua beweging hebben gedaan en hoe lang. Anderen zetten één keer per week hun gewicht en buikomvang bij het schrift, om zo een beter beeld te krijgen van de effecten van het eten.

Schrijf wel echt alles op. Als je twee dropjes eet, vermeld je die ook. Drink je een glas water, schrijf het dan op. Hoe preciezer je bent in het opschrijven van de dingen die je eet en drinkt, hoe duidelijker het beeld zal zijn dat je van je eetpatroon krijgt.

Hoe kun je afvallen door een eetdagboek bij te houden?

Als je een eetdagboek bijhoudt is het gemakkelijker om te zien waar het fout gaat. Als je iedere dag bijvoorbeeld een chocoladereep op het werk eet, moet je deze ook iedere dag opschrijven. Door het op te schrijven word je er bewuster van dat je dit eet. Als je niets opschrijft, zul je je na afloop afvragen hoe het toch kan dat je zo bent aangekomen. Je kunt gemakkelijker je slechtere kanten zien. Daarnaast is het niet echt leuk om ongezonde dingen op te schrijven. Het staat zo zwart op wit als je een eetbui hebt gehad en je hebt laten gaan met allerlei lekkernijen. Je wordt je veel bewuster van de feiten en kunt daardoor gemakkelijker dingen aanpassen in je eetpatroon.

Ook kun je goed bekijken of je wel afwisselend eet. Of eet je vrijwel iedere dag hetzelfde? Met meer afwisseling in je eten zul je ook gemakkelijker kunnen afvallen. Wissel dus af met het avondeten. Eet niet altijd pasta, maar ga ook voor aardappelen, rijst of een maak een mix van allerlei groenten in de wok. Wissel uiteraard ook af met de groente die je eet en kies voor verschillende fruitsoorten op een dag. Afwisseling is de perfecte manier om af te vallen. Zorg dat je maaltijden gezond zijn en genoeg diversiteit bevatten. Zo behaal je een prima resultaat. Juist door dingen op papier te zetten krijg je een veel duidelijker beeld van jezelf.

Krijg steun met je eetdagboek

Als je een eetdagboek bijhoudt kun je het laten zien aan bijvoorbeeld een diëtiste. Die kan je dan helpen om een beter schema te maken. Ook kun je advies krijgen om beter om te gaan met momenten waar je het moeilijk mee had. Je eetdagboek kun je ook op websites plaatsen die zich richten op het afvallen. Dit kan heel motiverend zijn, omdat mensen je steunen bij je gevecht tegen overgewicht. Op deze sites kun je ook de eetdagboeken van anderen bekijken en zo op nieuwe ideeën komen voor je eigen levensstijl.

Meer afvallen

Wil je meer weten over calorieën? In de special Afvallen, verschillende manieren kom je alles te weten over afvallen. Van afvallen met bepaalde producten, tot calorielijsten. En van tips om af te vallen tot afslankpillen.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…
Afvallen zonder moeite: 8 tipsAfvallen zonder moeite: 8 tipsAfvallen zonder er iets voor te doen is helaas niet mogelijk, maar afvallen kan wel een stuk makkelijker zijn dan dat ve…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Wat moet je eten als je wilt afvallen?Wat moet je eten als je wilt afvallen?Als je wilt afvallen moet je meer bewegen en minder eten. Maar wat moet je eten als je wilt afvallen? Het is belangrijk…

Afvallen met citroen of citroensapAfvallen met citroen of citroensapJe zult het vast wel eens gehoord hebben: je kunt flink veel afvallen met citroensap. Klopt dit? Is de citroen inderdaad…
Afslanken met wandelenAfslanken met wandelenHeb je het doel om je gewicht onder controle te krijgen en te houden? Wandelen kan helpen om dit doel te bereiken. In fe…
Bronnen en referenties
  • Bezoeken bij diëtiste
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 08-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.