Afvallen zonder moeite: 8 tips

Afvallen zonder moeite: 8 tips Afvallen zonder er iets voor te doen is helaas niet mogelijk, maar afvallen kan wel een stuk makkelijker zijn dan dat veel mensen denken. Natuurlijk is het afzien als je probeert minder te eten en meer te bewegen, maar je kunt ook gewicht verliezen door een paar eenvoudige tips toe te passen. De tips hebben te maken motivatie, maar zijn ook psychologische trucs. Het gaat onder andere om langzaam eten, aandacht besteden aan je maaltijd, een eetdagboek bijhouden en het tactisch ophangen van spiegels. Daarnaast is het bij afvallen belangrijk kom uit te kijken met dieetproducten.

1. Afvallen door langzaam te eten

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen automatisch minder eten wanneer ze langzamer eten. Het lijkt erop dat er een vertraging zit op ons gevoel van verzadiging. Wanneer we snel eten, krijgt ons lichaam dus niet de kans om op tijd aan te geven dat er genoeg gegeten is. Als je een hongergevoel wilt tegengaan, en toch minder wilt eten, is langzaam eten een uitstekende methode.

2. Afvallen door aandacht bij het eten

Uit ander wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die voor de televisie eten 10 tot 20% meer eten dan mensen die aan tafel zitten en de aandacht vooral op het eten richten. Wanneer je televisie kijkt tijdens het eten is het eenvoudig om signalen die je lichaam uitzendt te missen en te negeren. Het duurt ook hier dus weer langer voordat je het gevoel van verzadiging oppikt. Voor de televisie eten zorgt er dus al gauw voor dat je te veel eet.

3. Gebruik hoge, smalle glazen

Als je wilt afvallen is het belangrijk om veel water te drinken. Ander vocht zoals frisdrank en alcohol kun je beter laten staan. Deze bevatten veel calorieën en worden als belangrijke dikmakers beschouwd. Als je het lastig vindt om alleen nog maar water, koffie en thee te drinken, en je kunt bijvoorbeeld frisdrank niet laten staan, dan is het aan te raden om hoge, smalle glazen te gebruiken. Mensen die hoge glazen gebruiken blijken aanzienlijk minder in te schenken dan mensen die lage, brede glazen gebruiken. Dit zorg er dus voor dat je per saldo minder drinkt. Als je water drinkt geldt dit natuurlijk ook. Dan is het dus juist aan te raden om brede glazen in te zetten.

4. Gebruik kleine borden

Als je wilt afvallen helpt het om kleinere borden te gebruiken. Een vol bord met eten heeft een bepaalde betekenis voor je brein. Daarbij maakt het niet uit hoe groot dat bord eten is (wel als je een groot en een klein bord naast elkaar zet). het is makkelijker om jezelf bij het afvallen op te leggen dat je maar één keer mag opscheppen dan dat je maar een half bord mag opscheppen. Kleinere borden maken het dus een stuk makkelijker om gewicht te verliezen.

5. Gewicht verliezen door eten uit het zicht te plaatsen

Hoe graag we ook willen afvallen, het is moeilijk om niet in de verleiding te komen toch lekkere dingen te gaan eten. het makkelijkst is om gewoon geen dikmakers (frisdranken, snoep, chips, snacks) in huis te halen, maar als er ook nog andere mensen bij je in huis wonen is dat niet altijd een optie. In dat geval is het aan te raden om het eten zoveel mogelijk uit het zicht te zetten. Dat betekent dat je chips en snacks het beste op kunt bergen in kasten, dan dat je ze op het aanrecht hebt liggen. En dat je beter een gesloten snoeppot of koekjestrommel op tafel kunt zetten dan een doorzichtige.

6. Afvallen door een eetdagboek bij te houden

Een andere methode die je kan helpen om zonder veel moeite gewicht te verliezen is het bijhouden van een eetdagboek. Hierin schrijf je simpelweg alles op wat je eet. Onderzoeken tonen aan dat mensen die een eetdagboek bijhouden tot twee keer meer kilo's kwijtraken in dezelfde tijd, dan mensen die geen eetdagboek bijhouden. Door alles at je eet op te schrijven word je je bewust van wat je binnenkrijgt, waardoor je vrijwel automatisch minder van veel dingen gaat eten. Ook kom je minder snel in de verleiding om lekkere dingen te eten; iets wat je anders misschien onbewust wel had gedaan.

7. Gewicht verliezen door spiegels

Het klinkt misschien gek, maar het is aangetoond dat een spiegel in je keuken je kan helpen met afvallen. Door geconfronteerd te worden met je spiegelbeeld, word je eraan herinnerd dat je bezig bent met afvallen, en denk je beter na over wat je wel en niet eet. Het zien van je spiegelbeeld blijkt een motivatie voor afvallen.

8. Afvallen door dieetproducten

In de supermarkt zijn allerlei producten te vinden die je helpen met afvallen. Veel van die producten kunnen je daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen. Light producten bevatten namelijk minder vet, suiker of calorieën. toch is het oppassen wanneer je gebruik maakt van dit soort producten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die gebruik maken van light producten of andere dieetproducten de discipline en zelfbeheersing van het afvallen makkelijk laten varen. Daardoor gaan ze meer eten dan als ze geen dieetproducten zouden gebruiken. Hiermee wordt het effect tenietgedaan of kan het er zelfs voor zorgen dat dieetproducten je juist niet helpen om gewicht te verliezen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zon wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Het voedselzandloperdieet van Kris VerburghHet voedselzandloperdieet van Kris VerburghHet voedselzandloperdieet van Kris Verburgh is gebaseerd op de voedselzandloper van dezelfde persoon. Het doel is langer…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Richard Wiseman (2009). '59 seconds'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.