Het voedselzandloperdieet van Kris Verburgh
Het voedselzandloperdieet van Kris Verburgh is gebaseerd op de voedselzandloper van dezelfde persoon. Het doel is langer gezond en jong te blijven. Als bijkomstigheid vallen te zware mensen die dit dieet volgen ook af. Waarom is het zandloperdieet niet echt een dieet, wat is de voedselzandloper, wat houdt het voedselzandloperdieet in en hoe houd je deze manier van eten en drinken vol?
Het voedselzandloperdieet
Het voedselzandloperdieet is eigenlijk geen echt dieet. In zijn boek ‘De Voedselzandloper’ (ISBN 978-90-351-3758-5) zegt Kris Verburgh ‘Iedereen die dieet is verkeerd bezig. Diëten veronderstelt immers dat iemand een extra inspanning levert om minder te eten. Dat is compleet belachelijk. Waarom zou je gedurende een zekere periode proberen gewicht te verliezen, als je weet dat na die periode dat gewicht er gewoon weer aanzit als je weer ‘normaal’ eet?’ Het voedselzandloperdieet is een goede en gezonde manier van eten. Niet voor een bepaalde periode, maar gewoon altijd.
Waarom de voedselzandloper?
Het voedselzandloperdieet is gebaseerd op de voedselzandloper. De voedselzandloper is door Kris Verburgh ontwikkelt nadat hij tot de conclusie kwam dat de huidige Schijf van Vijf en de voedseldriehoeken die in sommige landen gebruikt worden niet alleen niet duidelijk zijn, niet overzichtelijk maar ook niet up-to-date (de laatste wetenschappelijke inzichten zijn er niet in verwerkt) en ze zijn ook beïnvloedt door de lobby’s van de landbouw-, vlees- en melkindustrie. Daarnaast geven de Schijf van Vijf en de voedseldriehoeken geen alternatieven.
Wat is de voedselzandloper?
De voedselzandloper bestaat uit 2 driehoeken in elkaars spiegelbeeld. Boven de middellijn is te zien wat ongezonde voeding is. Onder de middellijn staan de gezonde voedingsmiddelen c.q. alternatieven.
Basisprincipes voedselzandloper
De drie basisprincipes die ten grondslag liggen voor de voedselzandloper
- ‘Principe 1: Snelle suikers zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond
- Principe 2: Kijk uit met proteïnen (eiwitten) en proteïne rijke diëten
- Principe 3: vetten zijn gezonder dan gedacht’ (Bron: De voedselzandloper) (maar dat geldt niet voor alle eiwitten).
Aan de slag met het voedselzandloperdieet
Het prettige van het voedselzandloperdieet is dat je er elk moment mee kunt beginnen en eigenlijk nooit mee hoeft te stoppen. Het gaat namelijk om het vervangen van ongezonde voeding door gezonde voeding. In zijn boek ‘De voedselzandloper’ zegt Kris Verburgh dat ‘als je voeding gezond is, dan mag je er zoveel van eten als je wilt: je gaat er sowieso van afvallen als je te zwaar bent’.
In zijn boek legt hij aan de hand van de voedselzandloper precies uit welke voedingsmiddelen je het beste kunt vervangen en door welke alternatieven.
Suikerverslaving
Een van de belangrijkste punten die in het boek naar voren komt is de verslavende en ontregelde werking van snelle suikers op ons lichaam. Het beste is om zo min mogelijk snelle suikers binnen te krijgen. Snelle suikers zijn echter verstopt in vele voedingsmiddelen, denk aan sauzen, soepen maar ook vleeswaren. Door de verslavende werking blijft ons lichaam vragen om suiker. Daarom is het belangrijk hier radicaal mee te stoppen. Na ongeveer veertien dagen is ons lichaam hieraan gewend en zal het niet langer ‘hunkeren’ naar suikers.
Suiker heeft ons lichaam nodig maar krijgt dit onder andere binnen door het eten van fruit.
Hoe houd je het zandloperdieet vol?
Eigenlijk wil iedereen gezond en langer jong blijven. We worden ons steeds meer bewust van de rol die gezonde voeding hierin kan spelen. Voor de één werkt radicaal stoppen met bepaalde voedingsmiddelen het beste, voor een ander werkt het misschien beter om stap voor stap aan de slag te gaan en één voor één ongezonde voedingsmiddelen in te ruilen voor gezonde alternatieven. Het fijne aan het voedselzandloperdieet is dat je geen calorieën hoeft te tellen.
Door permanent gezonder te gaan eten en drinken ga je jonger en gezonder voelen en als je te zwaar bent val je ook nog af. Door dit zelf te ervaren wordt het op den duur vanzelf een levenswijze die goed is vol te houden.
'Veroudering vertragen'
Sinds oktober 2015 is er een nieuw boek van Kris Verburgh op de markt 'Veroudering vertragen' (ISBN 9789035143982). Hierin wordt een vier stappenplan van voedingsgewoonten beschreven met uitleg over welke vitaminen en mineralen extra belangrijk zijn. Wat je binnenkrijgt is belangrijker dan hoeveel je binnenkrijgt.
Lees verder