Het voedselzandloperdieet van Kris Verburgh

Het voedselzandloperdieet van Kris Verburgh Het voedselzandloperdieet van Kris Verburgh is gebaseerd op de voedselzandloper van dezelfde persoon. Het doel is langer gezond en jong te blijven. Als bijkomstigheid vallen te zware mensen die dit dieet volgen ook af. Waarom is het zandloperdieet niet echt een dieet, wat is de voedselzandloper, wat houdt het voedselzandloperdieet in en hoe houd je deze manier van eten en drinken vol?

Het voedselzandloperdieet

Het voedselzandloperdieet is eigenlijk geen echt dieet. In zijn boek ‘De Voedselzandloper’ (ISBN 978-90-351-3758-5) zegt Kris Verburgh ‘Iedereen die dieet is verkeerd bezig. Diëten veronderstelt immers dat iemand een extra inspanning levert om minder te eten. Dat is compleet belachelijk. Waarom zou je gedurende een zekere periode proberen gewicht te verliezen, als je weet dat na die periode dat gewicht er gewoon weer aanzit als je weer ‘normaal’ eet?’ Het voedselzandloperdieet is een goede en gezonde manier van eten. Niet voor een bepaalde periode, maar gewoon altijd.

Waarom de voedselzandloper?

Het voedselzandloperdieet is gebaseerd op de voedselzandloper. De voedselzandloper is door Kris Verburgh ontwikkelt nadat hij tot de conclusie kwam dat de huidige Schijf van Vijf en de voedseldriehoeken die in sommige landen gebruikt worden niet alleen niet duidelijk zijn, niet overzichtelijk maar ook niet up-to-date (de laatste wetenschappelijke inzichten zijn er niet in verwerkt) en ze zijn ook beïnvloedt door de lobby’s van de landbouw-, vlees- en melkindustrie. Daarnaast geven de Schijf van Vijf en de voedseldriehoeken geen alternatieven.

Wat is de voedselzandloper?

De voedselzandloper bestaat uit 2 driehoeken in elkaars spiegelbeeld. Boven de middellijn is te zien wat ongezonde voeding is. Onder de middellijn staan de gezonde voedingsmiddelen c.q. alternatieven.

Basisprincipes voedselzandloper

De drie basisprincipes die ten grondslag liggen voor de voedselzandloper
  • ‘Principe 1: Snelle suikers zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond
  • Principe 2: Kijk uit met proteïnen (eiwitten) en proteïne rijke diëten
  • Principe 3: vetten zijn gezonder dan gedacht’ (Bron: De voedselzandloper) (maar dat geldt niet voor alle eiwitten).

Aan de slag met het voedselzandloperdieet

Het prettige van het voedselzandloperdieet is dat je er elk moment mee kunt beginnen en eigenlijk nooit mee hoeft te stoppen. Het gaat namelijk om het vervangen van ongezonde voeding door gezonde voeding. In zijn boek ‘De voedselzandloper’ zegt Kris Verburgh dat ‘als je voeding gezond is, dan mag je er zoveel van eten als je wilt: je gaat er sowieso van afvallen als je te zwaar bent’.
In zijn boek legt hij aan de hand van de voedselzandloper precies uit welke voedingsmiddelen je het beste kunt vervangen en door welke alternatieven.

Suikerverslaving

Een van de belangrijkste punten die in het boek naar voren komt is de verslavende en ontregelde werking van snelle suikers op ons lichaam. Het beste is om zo min mogelijk snelle suikers binnen te krijgen. Snelle suikers zijn echter verstopt in vele voedingsmiddelen, denk aan sauzen, soepen maar ook vleeswaren. Door de verslavende werking blijft ons lichaam vragen om suiker. Daarom is het belangrijk hier radicaal mee te stoppen. Na ongeveer veertien dagen is ons lichaam hieraan gewend en zal het niet langer ‘hunkeren’ naar suikers.
Suiker heeft ons lichaam nodig maar krijgt dit onder andere binnen door het eten van fruit.

Hoe houd je het zandloperdieet vol?

Eigenlijk wil iedereen gezond en langer jong blijven. We worden ons steeds meer bewust van de rol die gezonde voeding hierin kan spelen. Voor de één werkt radicaal stoppen met bepaalde voedingsmiddelen het beste, voor een ander werkt het misschien beter om stap voor stap aan de slag te gaan en één voor één ongezonde voedingsmiddelen in te ruilen voor gezonde alternatieven. Het fijne aan het voedselzandloperdieet is dat je geen calorieën hoeft te tellen.
Door permanent gezonder te gaan eten en drinken ga je jonger en gezonder voelen en als je te zwaar bent val je ook nog af. Door dit zelf te ervaren wordt het op den duur vanzelf een levenswijze die goed is vol te houden.

'Veroudering vertragen'

Sinds oktober 2015 is er een nieuw boek van Kris Verburgh op de markt 'Veroudering vertragen' (ISBN 9789035143982). Hierin wordt een vier stappenplan van voedingsgewoonten beschreven met uitleg over welke vitaminen en mineralen extra belangrijk zijn. Wat je binnenkrijgt is belangrijker dan hoeveel je binnenkrijgt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zegt je huid over je bloedvaten?Wat zegt je huid over je bloedvaten?Van arts en schrijver Kris Verburgh is de opmerkelijke stelling ‘de huid is de spiegel van de bloedvaten’. Wat is de ach…
Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?Dieet en brood: Is brood ondanks koolhydraten erg gezond?In vele landen behoort brood tot de basisvoedingsmiddelen. Ook in Nederland behoort het brood tot de basisvoedingsproduc…
Bestseller: De voedselzandloper van de arts Kris VerburghBestseller: De voedselzandloper van de arts Kris VerburghEen helder en fris geluid over de rol van voeding bij het langer jong blijven en het zonder moeite afslanken vind je in…
Het Verburgh-dieet tegenover het Atkins-dieetHet Verburgh-dieet tegenover het Atkins-dieetHet Atkins-dieet en het Verburgh-dieet komen in een aantal opzichten overeen, maar er zijn ook aanzienlijke verschillen.…

Afvallen zonder moeite: 8 tipsAfvallen zonder moeite: 8 tipsAfvallen zonder er iets voor te doen is helaas niet mogelijk, maar afvallen kan wel een stuk makkelijker zijn dan dat ve…
Gezond en effectief afvallenGezond en effectief afvallenAfvallen is zeker geen pretje, niet alleen voor u, maar ook niet voor uw lichaam! Het gros van de bevolking valt af op e…
Bronnen en referenties
  • Verburgh, K. (2013) ‘De voedselzandloper. Over afvallen en langer jong blijven’ Prometheus Bert Bakker, Amsterdam
  • 'Zo wordt je 125 volgens Kris Verburgh: 'minder rood vlees en koolhydraten en meer gezonde vetten'' (www.hln.be, 12 oktober 2015)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.