De voedselzandloper in plaats van de Schijf van Vijf
Kris Verburgh (schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’) stelt dat de Schijf van Vijf verouderd is. Naar aanleiding van verschillende wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van voeding en veroudering heeft hij de voedselzandloper ontworpen. Wie is Kris Verburgh, wat is de voedselzandloper en hoe gebruik je deze?
Kris Verburgh
Kris Verburgh (1986) is arts en onderzoeker. Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in het verouderingsproces en het belang van voeding bij het voorkomen van ziektes. In 2012 kwam zijn boek ‘De voedselzandloper’ (ISBN 978-90-351-3758-5) uit over afvallen en langer jong blijven. Eerdere boeken van hem zijn ‘Schitterend!’ en ‘Fantastisch!’
Schijf van Vijf
In Nederland wordt de Schijf van Vijf gebruikt om te laten zien hoe je gezond kunt eten (In België wordt de voedseldriehoek gebruikt). De Schijf van Vijf is een cirkel die opgedeeld is in 5 vakken met 5 regels.
De 5 vakken van de Schijf van Vijf
- ‘Groenten en fruit
- Aardappelen, brood, rijst en pasta
- Water, thee, koffie et cetera
- Halvarine, margarine en oliën
- Zuivel, vis, vlees en vleesvervangers’ (bron: Voedingscentrum, 2014)
De vakken verschillen in grootte. Hoe groter het vak hoe meer hiervan in verhouding gegeten/gedronken dient te worden.
De 5 regels bij de Schijf van Vijf
- ‘Eet niet teveel en beweeg
- Eet gevarieerd
- Eet veel groente, fruit en brood
- Eet minder verzadigd vet
- Eet veilig (gaat over voedselhygiëne)’ (bron: Voedingscentrum, 2014)
Kritiek op de Schijf van Vijf
Kris Verburgh heeft in zijn boek ‘De voedselzandloper’ kritiek op de Schijf van Vijf en de voedseldriehoeken die in andere landen worden gebruikt.
- De Schijf van Vijf is niet overzichtelijk
- De inhoud van de schijven en driehoeken is volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken achterhaald
- Ze zijn beïnvloed door de lobby’s van de landbouw-, vlees- en melkindustrie
- Ze zeggen niet duidelijk wat je niet mag eten
- Ze geven weinig alternatieven
Nog meer kritiek op de Schijf van Vijf en op het Voedingscentrum
Kris Verburgh staat niet alleen in zijn kritiek op de Schijf van Vijf (ontwikkelt door het Voedingscentrum). Steeds meer mensen vragen zich af of de adviezen van het Voedingscentrum nog wel helemaal up-to-date zijn. Er is onder kritiek over;
- Dat je weinig vet mag eten, maar ze vertellen niet dat gezonde vetten een essentieel onderdeel zijn van gezonde voeding
- Het vak groenten en fruit moet echt groter
- Er is te weinig aandacht voor peulvruchten
- De adviezen van het Voedingscentrum leiden tot een te hoge suikerinname (slechts één boterham met worst, één met kaas en de andere boterhammen met zoet beleg)
De voedselzandloper
De voedselzandloper bestaat uit twee driehoeken in elkaars spiegelbeeld. Ze laat zien wat gezonde en ongezonde voeding is. Door boven de middenlijn de ongezonde voeding te plaatsen en onder de middenlijn het gezonde voedsel is ook te zien welke alternatieven er zijn voor ongezonde voeding.
Basisprincipes voedselzandloper
Er zijn drie basisprincipes terug te vinden die ten grondslag liggen voor de voedselzandloper
- ‘Principe 1: Snelle suikers zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond
- Principe 2: Kijk uit met proteïnen (eiwitten) (en proteïne rijke diëten)
- Principe 3: Vetten zijn gezonder dan gedacht’(Bron: De voedselzandloper (maar dat geldt niet voor alle vetten!)
Afvallen met de voedselzandloper (voedselzandloperdieet)
Hoewel de voedselzandloper geen speciaal dieet is om af te vallen (het doel is langer jong en gezond blijven), vallen mensen die volgens de regels van de voedselzandloper gaan eten over het algemeen wel af.
NTR Academi met Kris Verburg
Op zondag 12 januari 2014 om 19:50 op Nederland 2 was Kris Verburgh te zien in de 2e aflevering van de NTR Academi over het voedselzandloperdieet.
Lees verder