Bestseller: De voedselzandloper van de arts Kris Verburgh
Een helder en fris geluid over de rol van voeding bij het langer jong blijven en het zonder moeite afslanken vind je in het boek De Voedselzandloper van de arts en onderzoeker Kris Verburgh. In deze bestseller formuleert Verburgh hoe je 'meer jaren aan je leven en meer leven aan je jaren' kunt toevoegen.
Wie is Kris Verburgh?
Kris Verburg is een Belgische arts en onderzoeker die gefascineerd is door preventieve geneeskunde met behulp van gezonde voeding. Terwijl de algemene reguliere geneeskunde zich bezighoudt met het streven naar het genezen van ziekten, houdt de preventieve geneeskunde zich bezig met het voorkómen dat mensen ziek worden. Dankzij uitgekiend voedsel worden dan de oorzaken van een potentieel gezondheidsprobleem bestreden.
Van zijn hand is o.a. het boek:
De Voedselzandloper: over afvallen en langer jong blijven. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 2012 en is begin 2014 reeds aan de 39e druk toe. Verburgh is ervan overtuigd dat gezonde voeding een belangrijke rol kan spelen als je tot op zeer hoge leeftijd fit wenst te blijven. Hij gelooft ook dat een aantal chronische ziekten beter bestreden kan worden als er naast de reguliere behandeling met medicijnen ook (medische) aandacht is voor de gunstige rol van bepaalde voeding bij bepaalde ziekten.
Wat zijn de gunstige effecten van eten volgens De Voedselzandloper?
De gedachte achter het gebruiken van De Voedselzandloper is dat een gezond voedingspatroon leidt tot minder chronische ziekten in de toekomst, en in het heden meer energie, een beter concentratievermogen, een opgewekter humeur en meer zin in allerlei activiteiten.
Welke kritiek is er op het dieetboek van Kris Verburgh?
De arts en auteur Kris Verburgh documenteert al zijn stellingen over voeding aan de hand van een keurig notenapparaat. Iedereen kan dus zelf controleren hoe hij aan zijn inzichten komt. Er zijn mensen die zeggen dat de resultaten van het ene wetenschappelijke onderzoek het andere tegenspreken, en dat het dus moeilijk is om er conclusies aan te verbinden, maar Verburgh legt uit dat dit vaak te maken heeft met slecht opgezette onderzoeken of onderzoeken die door belanghebbenden uit de voedingsindustrie zijn gesponsord. Verder kunnen er bijvoorbeeld verschillen in onderzoeksresultaten optreden als in het ene onderzoek met vragenlijsten is gewerkt en in het andere onderzoek voor een bepaalde interventiemethode is gekozen.
Zelf is Verburgh vooral tot zijn inzichten over de rol van voeding voor de menselijke gezondheid gekomen na bestudering van een groot aantal resultaten van goed opgezette en grootschalige research waarover in gezaghebbende, internationale medische bladen is gerapporteerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan
The Lancet,
Journal of the American Medical Association, of aan het prestigieuze vakblad voor oogartsen
Archives of Ophtamology.
Het mediterrane dieet, maar dan nog gezonder
De inzichten van Kris Verburgh komen in grote lijnen overeen met bijvoorbeeld die van de vooraanstaande Harvard-universiteit en de officiële voedingsrichtlijnen van Oostenrijk of die van de Amerikaanse vooraanstaande arts en onderzoeker Walter Willet. Sterk vereenvoudigd weergegeven, is Verburgh voorstander van het Mediterrane dieet, maar dan met vooral groenten (inclusief peulvruchten) en fruit als basis.
De ongunstige rol van suikers (ook uit granen) voor de gezondheid
Volgens hem zijn suikers aanzienlijk schadelijker voor de mens dan vetten. Dit brengt met zich mee dat hij het oneens is met de Nederlandse schijf van vijf (zoals uitgegeven door het Voedingscentrum) waarin bijvoorbeeld veel ruimte is gereserveerd voor zogenaamd basisvoedsel zoals brood, aardappelen, rijst en pasta. In plaats daarvan stelt hij voor meer groente en/of peulvruchten en/of quinoa of paddenstoelen te eten. Vanwege de glucosepieken in het bloed die het eten van dergelijke voeding met zich meebrengt, vindt Verburgh dat dergelijk voedsel een veel kleinere plaats in het dagelijks dieet verdient. Het enige graan waarover hij positief is, is havermout.
Een heel klein beetje vlees, maar liever vis of gevogelte
Algemeen bekend is dat het eten van veel rood vlees, dus bijvoorbeeld al het vlees van koeien, varkens of schapen nadelig is voor de gezondheid, omdat dit het risico op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes verhoogt. Omdat vlees wel wat belangrijke stoffen zoals zink, ijzer, vitamine B12, creatine en carnosine bevat, adviseert Verburgh om dagelijks een klein beetje vlees te eten. Hij stelt als portie voor de grootte van een cirkel die ontstaat als je je duim tegen je wijsvinger plaatst. Volgens hem is het beter om vis of gevogelte of vegetarische vleesvervangers te eten in plaats van rood vlees.
Een verrassende kijk op zuivel: geen yoghurt, wel kaas
Terwijl de Nederlandse voedingsschijf een ruime plaats inruimt voor zuivelproducten, wijst Verburgh op een aantal wetenschappelijke onderzoeken waarbij zuivel aanzienlijk minder gezond naar voren komt. De stelling dat zuivel helpt om de botten sterk te houden, wordt door hem ontkracht: de botten van mensen die geen zuivel gebruiken, blijven sterker! Hij gelooft dat zuivel een zware belasting voor de darmen vormt.
Verburgh is wel voorstander van het eten van kaas, omdat dit volgens hem een vorm is van superverteerde melk. Om kaas te maken worden er namelijk spijsverteringsenzymen en bacteriën toegevoegd aan de melk. Verder is kaas een belangrijke bron van menachinon (door Verburgh gespeld als menaquinone) oftewel vitamine K2 dat gunstig werkt op de mogelijkheid tot bloedstolling, op de botstofwisseling en op het tegengaan van kalkafzetting in de vaatwanden. Bovendien bevat kaas micro-organismen in de vorm van probiotica die de darmen gezond helpen houden. Deze zijn vooral te vinden in oude kaas.
Het ongezonde van gefrituurd voedsel en fastfood
Verder gelooft Verburgh onder meer dat gefrituurd voedsel, zelfs als dat bijvoorbeeld geen patat, maar gefrituurde vis is, uitermate ongezond is. Hetzelfde geldt voor het meeste fastfood. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat bij het bakken op zeer hoge temperaturen er ongezonde stoffen ontstaan die het verouderingsproces versnellen. Daarom is hij tegenstander van het eten van patat, hamburgers, kroketten, hotdogs, pizza, lasagne enzovoort.
Verburgh en de gevestigde belangen van de voedingssector
Het zal duidelijk zijn dat het Voedingscentrum andere inzichten heeft over wat gezonde voeding is. Uit de voedingsbranche komt kritiek van de frisdrankfabrikanten, fabrikanten van kant-en-klare voeding, cafetaria's en bakkers. Dit is logisch, omdat wie volgens de voedselzandloper eet, aanzienlijk minder geld aan voeding uit die hoek zal besteden. Maar, gezien het soort voeding dat Verburgh gezond acht, zal de sector groente en fruit, de visserij, leveranciers van 'wit vlees' zoals kip, de fabrikanten van gezonde oliën zoals olijfolie en walnootolie en de producenten van sojaproducten, quorn enzovoorts wel bijzonder blij zijn met diens inzichten.
Eten om langer jong en gezond te blijven en ook nog af te vallen
Het bijzondere aan de voedingsinzichten van Kris Verburgh is dat hij uitgekiende voeding ziet als een manier om het verouderingsproces te vertragen en te helpen bij het bestrijden van een aantal chronische ziekten. Volgens hem leidt zijn voedingsleer ook tot een gezond afslanken zonder dat daarvoor moeite hoeft te worden gedaan. Sterker nog, volgens Verburgh hoef je niet te letten op de grootte van de porties als je via de principes van zijn boek
De Voedingszandloper eet. Zijn boek is uitermate helder geschreven en bevat een schat aan informatie die kan helpen om langer fit, gezond en jeugdig te blijven.
Lees verder