Waarom je E621 beter niet kunt nuttigen

E621 wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in de Chinese en de Indonesische keuken. Veel mensen kunnen er niet goed tegen en worden ziek. De natuurvoedingsbranche waarschuwt voor deze stof. Wat is E621 nou eigenlijk? En welke klachten krijg je van E621? Wat heeft E621 te maken met overgewicht?

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn chemische hulpstoffen. Deze hulpstoffen zijn goedgekeurd door de EU om te gebruiken in voedsel. E-nummers worden toegevoegd aan voedsel om de eigenschappen te verbeteren of te veranderen. Bijvoorbeeld kleurstoffen, voedingszuren, conserveermiddelen, smaakversterkers, dat zijn allemaal E-nummers.

E621 is een smaakversterker, die ook wel mononatriumglutamaat/MSG of Ve Tsin heet. Het is een toegestaan additief. In Nederland mag dit E-nummer slechts beperkt gebruikt worden (10 gram per kilo). Het bestaat uit natrium, water en glutamaat. Deze combinatie zorgt er voor dat de smaken van een gerecht versterkt worden. De stof zelf heeft een hartige smaak, die bekend staat als de smaak ‘unami’. Naast zoet, zout, zuur en bitter is unami de vijfde smaak. E621 wordt vooral gebruikt in de Chinese en Indonesische keuken, maar wordt ook steeds meer gebruikt in Europa. Het wordt in veel producten gestopt. Denk maar aan Maggi blokjes, soep, aromablokjes en kant-en-klaar gerechten.

E621 en overgewicht

In light-producten wordt weinig suiker toegevoegd. Om die smaak toch te krijgen, wordt er vaak E621 toegevoegd. E621 werkt mogelijk eetlustopwekkend en verslavend. E621 wordt daarom ook vaak in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Wanneer je wilt afvallen, is het daarom misschien beter om light-producten juist te laten staan, vanwege de E621-stoffen.

Mogelijke gevaren van E621 en andere E-nummers

Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen. Het kan ook gaan om persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen veroorzaken. E621 mag niet gebruikt worden in voedsel voor baby’s jonger dan 3 maanden.

E-nummers zitten eigenlijk overal wel in. Daarom kun je al snel te veel E-nummers binnen krijgen. Gelukkig zijn niet alle E-nummers slecht. Paprika-extract is bijvoorbeeld een kleurstof die onschadelijk is. Helaas zijn er maar weinig E-nummers die onschadelijk zijn. Vrijwel alle conserveermiddelen/voedingszuren/smaakversterkers en vele andere additieven, zijn in verschillende mate schadelijk voor het lichaam.

Onderzoek naar E-nummers

Helaas zijn de klachten naar aanleiding van E-nummers anno 2014 nog niet wetenschappelijk onderzocht. Wél is uit studies gebleken dat E-nummers uit stoffen zijn opgebouwd die bij dierproeven kanker opbouwen. En ook zorgen E-nummers erg vaak voor klachten aan de voortplantingsorganen. In Nederland consumeren wij E-nummers die in andere landen als “gevaarlijk voor de gezondheid” gezien worden. Sommige E-nummers zijn gewoon restafval van een productie. E460 bijvoorbeeld. Deze stof is ook in 1961 al aangemerkt als mogelijk kankerverwekkend, maar het wordt nog steeds als verdikkingsmiddel door de kookroom gedaan.

E621 vermijden

Het vermijden van E621 is moeilijker dan je denkt. Fabrikanten gebruiken veel namen voor deze stof, om het gebruik van E621 te verdoezelen. Zo heet het ook wel: gistextract, smaakversterker, ve tsin, natuurlijke aroma, eiwit extract, soja extract, caseïnaat, mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, gehydroliseerd eiwit/proteine/soja eiwit, gehydrogeneerde plantaardige olie, plantaardig eiwit hydrolysaat, etc. Dat zijn nogal wat namen. E621 komt eigenlijk in alles wel voor, wat het nog extra moeilijk maakt om deze stof te vermijden. Wat je wel kunt doen is onbewerkte producten kopen bij bijvoorbeeld natuurwinkels, biologische winkels of boerderijen. Ook in groente en fruit zitten geen E-nummers. Maak je eten met zoveel mogelijk met zoveel mogelijk natuurlijke en verse producten. Natuurlijk is het niet altijd te vermijden, als je het maar niet te veel naar binnen krijgt. En dan vooral E621 en aspartaam vermijden!
© 2014 - 2024 Xurya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
E-621, een gevaarlijke toevoeging in ons eten!MSG (ofwel E-621) zit in ons eten. Wat is MSG? Wat doet het met je? Tijd om aandacht te besteden aan een van de gevaarli…
E621 of ve-tsin: gevaarlijke of gezonde smaakversterker?E621 is een populaire smaakversterker. De stof komt in veel voedsel voor onder verschillende namen, zoals bijvoorbeeld v…
E-nummers: Additieven in onze voedingsmiddelenE-nummers: Additieven in onze voedingsmiddelenOm onze voeding aantrekkelijker te maken, worden er stoffen aan toegevoegd. Dit zijn stoffen die die kleur of smaak verb…

Natuurlijke of synthetische voedingssupplementenNatuurlijke of synthetische voedingssupplementenEen voedingssupplement bestaat meestal uit een concentraat van mineralen of vitamines maar ook andere stoffen kunnen als…
Bestseller: De voedselzandloper van de arts Kris VerburghBestseller: De voedselzandloper van de arts Kris VerburghEen helder en fris geluid over de rol van voeding bij het langer jong blijven en het zonder moeite afslanken vind je in…
Bronnen en referenties
  • http://www.e621.nl/
  • http://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/
  • http://www.gezondheidenvoeding.nl/voeding/e621-mononatriumglutamaat-msg-vermijden-gevaar-voor-je-gezondheid/
  • http://www.fitdoorgezondeten.nl/detheorie_e-nummers.htm
Xurya (15 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.