Waarom je E621 beter niet kunt nuttigen
E621 wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in de Chinese en de Indonesische keuken. Veel mensen kunnen er niet goed tegen en worden ziek. De natuurvoedingsbranche waarschuwt voor deze stof. Wat is E621 nou eigenlijk? En welke klachten krijg je van E621? Wat heeft E621 te maken met overgewicht?Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn chemische hulpstoffen. Deze hulpstoffen zijn goedgekeurd door de EU om te gebruiken in voedsel. E-nummers worden toegevoegd aan voedsel om de eigenschappen te verbeteren of te veranderen. Bijvoorbeeld kleurstoffen, voedingszuren, conserveermiddelen, smaakversterkers, dat zijn allemaal E-nummers.E621 is een smaakversterker, die ook wel mononatriumglutamaat/MSG of Ve Tsin heet. Het is een toegestaan additief. In Nederland mag dit E-nummer slechts beperkt gebruikt worden (10 gram per kilo). Het bestaat uit natrium, water en glutamaat. Deze combinatie zorgt er voor dat de smaken van een gerecht versterkt worden. De stof zelf heeft een hartige smaak, die bekend staat als de smaak ‘unami’. Naast zoet, zout, zuur en bitter is unami de vijfde smaak. E621 wordt vooral gebruikt in de Chinese en Indonesische keuken, maar wordt ook steeds meer gebruikt in Europa. Het wordt in veel producten gestopt. Denk maar aan Maggi blokjes, soep, aromablokjes en kant-en-klaar gerechten.
E621 en overgewicht
In light-producten wordt weinig suiker toegevoegd. Om die smaak toch te krijgen, wordt er vaak E621 toegevoegd. E621 werkt mogelijk eetlustopwekkend en verslavend. E621 wordt daarom ook vaak in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Wanneer je wilt afvallen, is het daarom misschien beter om light-producten juist te laten staan, vanwege de E621-stoffen.Mogelijke gevaren van E621 en andere E-nummers
Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen. Het kan ook gaan om persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen veroorzaken. E621 mag niet gebruikt worden in voedsel voor baby’s jonger dan 3 maanden.E-nummers zitten eigenlijk overal wel in. Daarom kun je al snel te veel E-nummers binnen krijgen. Gelukkig zijn niet alle E-nummers slecht. Paprika-extract is bijvoorbeeld een kleurstof die onschadelijk is. Helaas zijn er maar weinig E-nummers die onschadelijk zijn. Vrijwel alle conserveermiddelen/voedingszuren/smaakversterkers en vele andere additieven, zijn in verschillende mate schadelijk voor het lichaam.