E621 of ve-tsin: gevaarlijke of gezonde smaakversterker?

E621 is een populaire smaakversterker. De stof komt in veel voedsel voor onder verschillende namen, zoals bijvoorbeeld ve-tsin. De meningen over de veiligheid en gevolgen van deze stof lopen echter uiteen. Wat is E-621 nu eigenlijk voor stof, wat moet je ervan weten en is het ongezond of geen enkel probleem?

Wat is E621 eigenlijk

E621 is het E-nummer van de stof MNG. Deze stof komt voor in eiwitrijke producten. De stof heeft een hartige smaak en wordt om die reden als smaakversterker gebruikt. Tegenwoordig wordt de stof vooral synthetisch of kunstmatig geproduceerd en aan allerlei producten toegevoegd. De veiligheid en gezondheidseffecten van de stof is al vaak onderwerp van discussie geweest.

Van nature komt de stof voor in onder andere oude kaas, tomaten, moedermelk, vlees, vis, paddenstoelen en pinda's. Doordat bij oude kaas het eiwitafbraakproces langer heeft geduurd, vind je daar meer E621 in, dan in jonge kaas. De smaak van kaas is daardoor dus ook hartiger.

Een andere naam voor E621 is mononatriumglutamaat, wat afgekort wordt met MNG. In het Engels heet het monosodium glutamate, of MSG. In Japan werd de stof eerst Aji-n-moto genoemd. Dit betekent zoiets als 'essentie van smaak'. Daarnaast kom je soms de stof tegen onder de naam ve-tsin, natriumglutamaat, glutamic acid en gistextract.

Waar komt E621 vandaan?

De stof wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in voedsel, maar in 1908 werd deze stof geïsoleerd door Kikunae Ikeda in Tokyo. Hij haalde de stof uit zeewier. De stof heeft een hartige smaak. De smaak was niet te beschrijven als zuur, zout, zoet of bitter en daarom gaf Ikeda deze nieuwe smaak de naam 'unami'. De nieuwe stof werd als snel gepatenteerd en vanaf 1909 commercieel geproduceerd.

Hoe werkt E621

Zoals gezegd is E621 een smaakversterker. De stof bevat van zichzelf niet een bijzondere smaak. Daarom wordt E621 altijd met andere smaken gecombineerd. Daarbij is het van belang de juiste verhouding te nemen. Wordt er te weinig E621 gebruikt, dan blijft het effect achterwege. Gebruik je teveel, dan resulteert dat ook in een afnemende smaak. Daarbij word E621 ook in combinatie met de stoffen inosinaat en guanylaat gebruikt. Door een mengsel te maken dat bestaat uit 95% E621 en 5% natriuminosinaat, krijg je een smaakversterkend effect dat tienmaal zo sterk is.

Het is een E-nummer

E621 is een E-nummer. Dat betekent dat het een door de EU erkende en toegelaten hulpstof of additief is. Er zijn in totaal zo'n 350 verschillende E-nummers. Al deze stoffen mogen binnen de EU aan voedsel toegevoegd worden. De maximale hoeveelheid is echter ook gespecificeerd. In het geval van E621 is dat maximaal 10 gram per kilo voedsel. Fabrikanten zijn daarom verplicht op de verpakking te vermelden dat deze stof aan een product is toegevoegd. Bij voedsel waar de stof van nature al in (hoge mate voorkomt, hoeft dat niet. Ook bij voedsel dat in een restaurant wordt geserveerd is het niet vereist deze informatie aan te geven.

Is E621 gezond

Over de veiligheid E621 heerst de nodige onduidelijkheid. Sommige mensen beweren dat het ongezond is. Terwijl de meeste onderzoeken suggereren dat de stof niet schadelijk is voor de mens. De Amerikaanse Food And Drugs Administration (FDA) noemt de stof veilig en heeft geen maxima gesteld aan het gebruik ervan. In Nederland en de EU mag er echter niet meer dan 10 gram E621 aan een kilo voedsel toegevoegd worden. Die voorzichtigheid met deze stof doet toch vermoeden dat een beperkte inname verstandig is.

Chinees eten

E621 is regelmatig onderwerp van discussie geweest. In 1968 was het Robert Ho Man Kwok, die de stof verantwoordelijk achtte voor het zogenaamde Chinese-Restaurant-Syndrome. Dat is het syndroom waarbij iemand hoofdpijn, hartkloppingen en een opgeblazen gevoel krijgt na het nuttigen van een maaltijd in een Chinees restaurant. Zijn vermoeden was dat Chinese koks de stof in relatief grote hoeveelheden gebruikten bij de voedselbereiding.

Is E621 verslavend?

Andere geluiden die opgaan omtrent E621 is de verslavende werking die de stof zou hebben. De bekendste voorvechter van dit idee is de Amerikaanse neurochirurg Russell Blaylock. France Bellisle, een onderzoeker die veel met E621 heeft gewerkt, stelt dat de stof in bepaald voedsel de eetlust kan bevorderen.

Is de stof dikmakend?

Ook wordt er gezegd dat de stof dikmakend is. Dat is op zich niet het geval. Maar er zijn wel aanwijzingen te denken dat de stof eetlust opwekt. De mens is van nature ingesteld op overleven. Voedsel met veel eiwitten en calorieën hebben in de natuur vaak een hartige smaak. Daardoor gaan we uit onze overlevingsdrang veel van dit soort voedsel eten. Dat de stof tegenwoordig ook kunstmatig toegevoegd wordt aan allerlei andere producten maakt voor onze hersenen geen verschil. Zo zit E621 ook veelvuldig in snacks en chips. Maar bijvoorbeeld ook in oplossoep. Dat is ook niet zo vreemd. Dankzij E621 is het veel gemakkelijker om met een beetje poedersoep toch een lekker smakende soep te maken.

Wat zegt de wetenschap over E621?

Er zijn al verschillende onderzoeken uitgevoerd over de mogelijke gevolgen en bijwerkingen van E621. De resultaten laten overwegend zien, dat er geen gezondheidsrisico's aan de stof zitten. Toch mag de stof maar beperkt toegevoegd worden in de EU. Daarnaast lijkt de stof wel een rol te spelen in het toenemende aantal obesitas gevallen.

In de afgelopen decennia is de stof in steeds meer producten toegepast. En dat overgewicht in diezelfde periode een steeds groter probleem is geworden, is geen geheim. Daarbij is het ook belangrijk te realiseren dat de voedselfabrikanten alle voordeel hebben bij een verslavende werking van hun voedsel. Ze zullen dat echter niet willen toegeven en de schijn willen ophouden.

Een product waar tegenwoordig veel E621 in zit, is chips. Uit onderzoek van de Harvard Universiteit is gebleken dat chips één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is. En veel mensen weten hoe dat gaat met een zak chips. Vaak wordt een zak chips meteen leeg gegeten. Een zak die eenmaal aangebroken is, gaat zelden weer terug de kast in. Het gevolg is duidelijk: Je krijgt teveel calorieën binnen èn de zak is leeg, dus je moet weer een nieuwe kopen, voor een volgende keer.

Geen E621 eten?

Helemaal geen E621 meer eten is een grote uitdaging. De stof wordt in veel producten gebruikt. Het wordt extra lastig doordat de stof zoveel namen heeft. Verse onbewerkte producten bevatten natuurlijk geen E621, dus die kun je gerust eten. En bij andere producten moet je de verpakkingen bekijken op zoek naar een van de namen van E621. Ook hier geldt dat inname met mate altijd een goed advies is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gistextract als smaakmakerGistextract als smaakmakerGistextracten worden in voedingsmiddelen gebruikt om een hartige smaak te krijgen. Veel soepen, sauzen, hartige snacks e…
E-621, een gevaarlijke toevoeging in ons eten!MSG (ofwel E-621) zit in ons eten. Wat is MSG? Wat doet het met je? Tijd om aandacht te besteden aan een van de gevaarli…
Waarom je E621 beter niet kunt nuttigenE621 wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in de Chinese en de Indonesische keuken. Veel mensen kunnen er…
Is uiensoep gezond?Is uiensoep gezond?Uiensoep: de naam laat het al gezond lijken. Uien zijn namelijk een groente en groente is, zoals we allemaal al weten, e…

Waarom eten we liever fastfood dan groente of fruit?Waarom eten we liever fastfood dan groente of fruit?Zo'n twee miljoen Nederlanders eten minstens één keer per week in een snackbar of ander fastfoodrestaurant. Als tussendo…
Suikervrij dieet: Suikervrij etenSuikervrij dieet: Suikervrij etenWanneer u het suikervrij dieet volgt, dient u geen suikers meer te eten. Suiker wordt tegenwoordig naast vet gezien als…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.