Is uiensoep gezond?

Is uiensoep gezond? Uiensoep: de naam laat het al gezond lijken. Uien zijn namelijk een groente en groente is, zoals we allemaal al weten, erg gezond. Maar hoe zit het met uiensoep? Is uiensoep eigenlijk wel gezond? Wat wordt er bijvoorbeeld allemaal aan toegevoegd? Of misschien is uiensoep wel gezonder dan je van tevoren denkt.

Waar bestaat uiensoep uit?

Traditionele uiensoep is erg simpel om te maken. Er wordt ui gefruit en dit wordt geblust met runderbouillon. Hieraan worden croutons en geraspte kaas toegevoegd. Vaak wordt er aan uiensoep ook wijn, bloem en verschillende kruiden als laurier en tijm toegevoegd. Dit geeft de soep meer smaak en de bloem verdikt de soep.

Is uiensoep gezond of ongezond?

Voedingswaarde

Het is niet duidelijk te zeggen hoeveel calorieën uiensoep bevat aangezien je het op verschillende manieren kunt bereiden. Als je de uiensoep gratineert met kaas bevat de soep meer calorieën. Ditzelfde geldt voor de hoeveelheid vet, koolhydraten en overige voedingswaarde. Als je uiensoep met kaas gratineert heb je meer vet. Bovendien kan de hoeveelheid koolhydraten stijgen als je bloem toevoegt.

Vitaminen

Uien bevatten veel verschillende vitaminen. Zo bevatten ze vitamine A, B, C en E. Vitamine A is nodig voor de aanmaak van weefselcellen, onder andere cellen die de huid vormen. Ook is het belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Vitamine C is nodig om ijzer goed op te kunnen nemen en het is nodig voor een goede weerstand. Vitamine E beschermt de cellen tegen bijvoorbeeld vetzuren en het is nodig voor een juiste stofwisseling van de cel.

Mineralen

Uien, en dus ook uiensoep, bevatten een scala aan mineralen. Zo bevatten ze calcium, magnesium, chloor, ijzer en fosfor. Calcium is belangrijk voor het opbouwen en behouden van sterke botten. Magnesium is ook nodig voor botopbouw en het juist werken van de spieren, verder heb je magnesium nodig voor een goed functionerend metabolisme. Chloor heb je nodig voor het behouden van een gezonde vochtbalans. IJzer helpt bij het vormen van hemoglobine, een stofje dat nodig is voor zuurstoftranssport door het lichaam. Fosfor geeft stevigheid aan de botten en tanden.

Antioxidanten

Uien zitten bomvol met antioxidanten. Zo functioneren zowel vitamine C als vitamine E als antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die in je lichaam ontstaan door roken, luchtverontreiniging, zonlicht, en stofwisselingsprocessen. Deze vrije radicalen kunnen schade aan je cellen en weefsels toebrengen. Antioxidanten beschermen zo je lichaam tegen het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten op lange termijn.

Uiensoep uit de supermarkt

Dat het hoofdbestandsdeel van uiensoep, namelijk uien, gezond is, is nu duidelijk. Maar is uiensoep uit de supermarkt een geschikte keuze?

Honig Franse uiensoep

In alle grote supermarkten zijn er genoeg producten van het merk Honig verkrijgbaar waaronder ‘Honig Franse uiensoep’. Dit is een klein pakje met kruiden dat gebruikt wordt om de uiensoep meer smaak te geven, maar is het wel zo’n verstandige keuze om dit pakje te gebruiken?

In het pakje kruiden van Honig Frans uiensoep zit een smaakversterker genaamd ‘mononatriumglutamaat (MSG)’. Deze smaakversterker draagt het E-nummer E621. Het is een smaakversterker die ervoor zorgt dat de smaakpapillen worden gestimuleerd om meer te eten. Nu is dit niet direct een probleem als je heerlijke eigengemaakte uiensoep eet, maar MSG kan ook voor hoofdpijn, slapeloosheid, duizeligheid en zelfs hyperactiviteit zorgen. Het is een smaakversterker die ook veel in chips wordt gebruikt.

Naast MSG zit er in dit pakje kruiden ook de smaakversterker natriuminosinaat (E631). Als je huidallergieën hebt of last van astma hebt kun je deze smaakversterker beter vermijden. Tevens zit er natrium guanylaat (E627) in en dit kun je beter ook vermijden als je last van astma hebt.

Unox soep in blik, stevige uiensoep

De uiensoep in blik van het merk Unox beschikt theoretisch gezien niet over smaakversterkers. Maar er zit wel gistextract in. Gistextract bevat net als MSG ook vrije glutamaat-ionen. Die zorgen bij MSG voor de bijwerkingen en ditzelfde is bij gistextract aan de hand. Als je dit nadeel zwaar vindt wegen zou je deze soep beter kunnen laten staan.

Uiensoep van de Ekoplaza?

De Ekoplaza is een biologische supermarkt. Bij deze supermarkt kun je ook uiensoep kopen. Dit betekent niet dat deze soep gezonder is. De uiensoep van de Ekoplaza bevat namelijk ook gistextract.

Bouillon

Voor bouillon geldt dat veel producten uit de supermarkt gistextract of MSG bevatten, wel kun je bouillon zonder gist kopen bij Ekoplaza, de Biologische Toko of op drogisterij.net.

Conclusie

De conclusie is dat uiensoep erg gezond is, mits je het zelf maakt. Kant-en-klare soep, of soep uit een pakje, bevat toegevoegde stoffen die niet goed voor de gezondheid zijn. Uiensoep is het gezondst als het puur bestaat uit uien en de goede bouillon. Dan heeft uiensoep veel voordelen voor je gezondheid.
© 2016 - 2023 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uiensoep met port: het receptMet het koude weer is er niets zo lekker als met een warme kom soep voor de openhaard te zitten. De klassieke uiensoep i…
Oma's recepten - slanke soepenOma's recepten - slanke soepenSoep is zeer eenvoudig zelf te maken. Eigenlijk hoeft men enkel de groenten te snijden en een pan water op te zetten! Bo…
Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepBasisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepEen doorgestoken soep is een soep dat gemixt is. Pureesoepen zijn gepureerde soepen. Lees hier welke bestanddelen deze s…
Soep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepSoep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepElke soep heeft een basis van bouillon. Die kan men trekken van rundvlees, van beentjes, van wild of gevogelte, van vis…

Orthorexia nervosa, symptomen en behandelingOrthorexia nervosa, symptomen en behandelingOrthorexia nervosa is een eetstoornis waarbij er sprake is van een obsessie voor gezonde voeding. Symtomen zijn onder an…
Is granola gezond?Is granola gezond?Granola lijkt op muesli en cruesli (Cruesli is een merknaam van Quaker, maar het wordt in de volksmond opgevat als synon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Azh7, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Uiensoep
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zout.aspx#blok3
  • http://gezonderleven.com/uiensoep-nieren/
  • http://www.ah.nl/producten/product/wi193833/unox-soep-in-blik-stevige-uiensoep
  • http://www.ah.nl/producten/product/wi162828/honig-franse-uiensoep
  • https://www.ekoplaza.nl/producten/product/franse-uiensoep
  • http://www.stijnspreekt.nl/opheldering-omtrent-de-smaakversterker-e-nummer-621/
  • https://www.ekoplaza.nl/producten/product/groentebouillon-zonder-gist
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 03-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.