Natuurlijke of synthetische voedingssupplementen

Natuurlijke of synthetische voedingssupplementen Een voedingssupplement bestaat meestal uit een concentraat van mineralen of vitamines maar ook andere stoffen kunnen als supplementen worden gebruikt zoals vezels en antioxidanten. Sommige stoffen die als voedingssupplementen zijn te beschouwen worden tegenwoordig ook toegevoegd aan producten zoals margarine, snoep, zuiveldrankjes en vruchtensappen. De twee hoofdgroepen van voedingssupplementen zijn natuurlijke en synthetische supplementen waarbij veel gebruikers voorkeur hebben voor de natuurlijke hoewel die niet in alle gevallen 100% natuurlijk zijn.

Voedsel vroeger en nu

Veel wetenschappelijke onderzoekers adviseren het gebruik van voedingssupplementen met als belangrijkste redenen: Vroeger bevatte de grond waarop voedsel werd verwerkt alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. Het voedsel werd vers gegeten wat tegenwoordig lang niet altijd het geval is. Tevens is het voedsel tegenwoordig verarmd door chemische stoffen, conserveringsmiddelen en pesticiden die in het productieproces en het verwerkingsproces worden toegepast.

Twee hoofdgroepen: natuurlijke en synthetische

Voedingssupplementen worden in twee hoofdgroepen verdeeld namelijk synthetische en natuurlijke. De synthetische supplementen worden gefabriceerd in laboratoria en farmaceutische fabrieken. De natuurlijke bestaan uit ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen. De belangrijkste verschillen tussen de twee hoofdgroepen zijn:

Natuurlijke voedingssupplementen

 • Natuurlijke voedingssupplementen zijn meestal effectiever dan synthetische en hebben dikwijls een krachtiger werking.
 • Het lichaam herkent de natuurlijke ingrediënten beter dan de synthetische waardoor de natuurlijke voedingssupplementen beter worden opgenomen door het lichaam dan de synthetische.

Synthetische voedingssupplementen

 • Bij synthetische supplementen is dikwijls een hogere dosering noodzakelijk. Daar komt bij dat ze vaak toevoegingen hebben die niet altijd even goed zijn voor het lichaam.
 • Synthetische voedingssupplementen zijn vaak goedkoper dan natuurlijke. Dit voordeel wordt echter bij sommige producten teniet gedaan doordat een hogere dosering nodig is.
 • Synthetische supplementen bevatten vaak veel kunstmatige toevoegingen terwijl daarvan bij natuurlijke geen sprake is.
 • De chemische structuur van synthetische voedingssupplementen is niet altijd gelijk aan de structuur van natuurlijk supplementen en dient daarom eerst door het lichaam te worden omgezet.
 • Voor tabletten met een hoge dosering kunnen geen vitaminen uit natuurlijke producten worden gebruikt omdat de tabletten dan veel te groot zouden worden. Om die reden is bijvoorbeeld een vitamine C supplement altijd synthetisch.
 • De synthetische vorm van vitamine D, B5, B6, foliumzuur en vitamine B12 worden beter opgenomen in het lichaam dan de natuurlijke vorm. Daarentegen kan vitamine E beter in natuurlijke vorm worden geproduceerd omdat de werkzaamheid in het lichaam dan groter is. Per gewichtseenheid bevat natuurlijke vitamine E ongeveer het dubbele van de synthetische vorm.

Voorkeur meestal voor natuurlijke voedingssupplementen

Afgezien van de prijs genieten de natuurlijke voedingssupplementen wel de voorkeur bij de meeste gebruikers. Natuurlijke voedingssupplementen worden verkregen uit biologische bronnen zoals onder meer groenten en fruit. Daarbij komt geen bevriezing, chemische procedure of verhitting te pas. Bij synthetische producten worden mineralen en vitaminen nagebootst. Deze lijken dezelfde structuur te hebben maar hebben een andere invloed op de gezondheid dan natuurlijke producten. Ook worden aan de synthetische supplementen conserveringsmiddelen, bindmiddelen en kleurstoffen toegevoegd om de producten er gladder, mooier en kleuriger te laten uitzien en om de houdbaarheid te verlengen.

Niet altijd 100 procent natuurlijk

Heel veel voedingssupplementen zijn tegenwoordig geheel of gedeeltelijk synthetisch. Zelfs aan producten waar als basisstof een natuurlijke stof voor wordt gebruikt, zoals bij vitamine C waar cranberry, rozenbottel of een andere plant voor wordt gebruikt, wordt een synthetisch ascorbinezuur toegevoegd waardoor het niet 100 procent natuurlijk meer is. Ook als dergelijke producten als natuurlijk worden aanbevolen is het goed toch de kleine letters van het etiket goed na te gaan. En helaas is de informatie op de etiketten niet altijd volledig.

Aanvulling voor niet complete voeding

Soms worden voedingssupplementen gebruikt omdat iemand moeite heeft om bepaalde producten te eten. Zo kan multivitaminen worden genomen als iemand moeite heeft met groenten en fruit of een calciumsupplement ingeval nooit zuivelproducten op het menu staan.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is het slikken van vitamines en supplementen wel zo gezond?Is het slikken van vitamines en supplementen wel zo gezond?Velen van ons zijn verslaafd aan het idee dat je de voedingsstoffen, die je vindt in eten ook kunt “samenvatten” in een…
Voor- en tegenstanders over voedingssupplementenVoor- en tegenstanders over voedingssupplementenVitamines en mineralen zijn van levensbelang. Vitaminen en mineralen zitten in onze voeding, maar de meningen verschille…
Senioren: welke vitamines en voedingssupplementen slikken?Iedereen weet dat vitamines en mineralen noodzakelijk zijn om gezond te kunnen leven. Vitamines en mineralen krijg je bi…

Tekort en overmaat eiwitTekort en overmaat eiwitDe macronutriënten vet, eiwit en koolhydraten zijn voor ons lichaam essentieel. Van elk nutriënt moeten we voldoende bin…
Waarom je E621 beter niet kunt nuttigenE621 wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, vooral in de Chinese en de Indonesische keuken. Veel mensen kunnen er…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Moakets, Pixabay
 • Gezondheidskennis.nl
 • Plantina.nl
 • Leef.nl
 • Rubriek.nl
 • Optimalegezondheid.com
 • Dokterdokter.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 23-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.