Voor- en tegenstanders over voedingssupplementen

Voor- en tegenstanders over voedingssupplementen Vitamines en mineralen zijn van levensbelang. Vitaminen en mineralen zitten in onze voeding, maar de meningen verschillen of het vandaag de dag mogelijk is om voldoende voedingsstoffen uit onze voeding te halen. Daarnaast eet niet iedereen even gezond. Ligt de oplossing in het innemen van voedingssupplementen (ook wel synthetische vitamines) genoemd? Waaruit bestaan voedingssupplementen? Wat zeggen voorstanders over voedingssupplementen en wat vinden tegenstanders over het slikken van voedingssupplementen?

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn te vinden in onze voeding. Ze zijn van levensbelang voor ons. Een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen kan leiden tot het minder goed functioneren van ons lichaam. Zonder alle belangrijke vitamines en mineralen kunnen we niet in leven blijven. Een tekort kan ook leiden tot eerder overlijden. Alle vitamines en mineralen werken samen om ervoor te zorgen dat ons lichaam optimaal kan functioneren. Wanneer er een tekort ontstaat van slechts één element, raakt het lichaam uit balans.

Onze dagelijkse voeding en ons dagelijks leven

De meeste vitamines kunnen niet door ons lichaam zelf worden aangemaakt en halen wij uit onze voeding. Mensen die veel geraffineerde voedingsmiddelen eten hebben een hoger risico op een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Daarnaast wordt er gezegd dat door de moderne landbouwmethodes er minder voedingsstoffen in onze voeding te vinden zijn dan een eeuw geleden. Ook de soms dagelijkse stress zorgt ervoor dat we meer vitamines en mineralen nodig hebben om goed te functioneren. Alcohol, suiker en cafeïne kunnen remmend werken op de inname van ons lichaam van bepaalde vitamines en mineralen.

Toxische overbelasting

Door milieuverontreinigende stoffen in onze voeding en in de lucht heeft ons lichaam meer vitamines en mineralen nodig om ons lichaam te ontgiften. Er is sprake van toxische overbelasting en ons lichaam heeft hierdoor een grotere behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen. Hierdoor kan eerder een tekort ontstaan.

Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen

Een tekort aan een bepaalde vitamine of een bepaald mineraal zal klachten geven, zelfs als het om een klein tekort gaat. Een tekort aan bepaalde vitamine of een bepaald mineraal kan ontstaan door;
  • Onvoldoende inname
  • Slechte absorptie
  • Onvoldoende aanmaak
  • Toegenomen behoefte
  • Toegenomen verlies
Tekorten lijken we tijdelijk te kunnen opheffen met voedingssupplementen, maar de vraag is wat de gevolgen op lange termijn zijn.

Synthetische vitamines (voedingssupplementen) of natuurlijke vitamines?

Sommige vitamines (vitamines D, B5, B6, foliumzuur (B11) en vitamine B12 worden door het lichaam in pilvorm beter opgenomen. Dit komt doordat in onze voeding de vitamines soms zijn ingepakt of aanwezig zijn in een vorm die eerst door ons lichaam moet worden omgezet in een actieve vorm. Dat uitpakken gebeurt in de maag en de darmen en de mate waarin hangt af van wat we nog meer eten en de zuurtegraad in de maag. Hierdoor kan het zijn dat mensen die maagzuurremmers gebruiken minder goed vitamine B12 uit voeding kunnen halen en beter deze vitamine in tabletvorm kunnen nemen of via een injectie. Doe dit altijd in overleg met de huisarts.
In theorie kan iemand leven op alleen synthetische vitamines (voedingssupplementen) maar het is niet aan te bevelen. In voeding zit namelijk zoveel meer dan alleen vitamines.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn er in vele soorten, maten en prijzen te koop. Extra vitamines en mineralen slikken is niet altijd zonder risico. Neem nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid. Er zijn vitamines en mineralen die in een te hoge dosering schadelijk of zelfs dodelijk kunnen zijn. (Kleine) kinderen lopen extra risico. Bewaar voedingssupplementen daarom altijd op een plaats die onbereikbaar is voor kinderen.

Vormen van voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen;
  • Poeders
  • Capsules
  • Vloeistoffen
  • Tabletten

Waaruit bestaan voedingssupplementen?

Op het etiket is als het goed is altijd te vinden uit welke stoffen het voedingssupplement bestaat. Er zijn namelijk altijd ingrediënten toegevoegd om de werkzame stoffen te binden en te conserveren.
Voedingssupplementen bestaan uit de volgende stoffen;
  • Afdeklaag
  • Smaakstoffen
  • Kleurstoffen
  • Glijmiddel
  • Bindmiddelen
  • Vulmiddelen
  • De werkzame stof (de vitamine of het mineraal)

Voedingssupplementen en medicijnen

Sommige combinaties van bepaalde medicijnen en voedingssupplementen zijn gevaarlijk. Overleg daarom altijd met de huisarts als je voedingssupplementen wilt slikken en medicijnen gebruikt.

Voorstanders van voedingssupplementen

Voorstanders zeggen onder andere over voedingssupplementen;
  • De meeste mensen hebben meer voedingsstoffen nodig dan in onze voeding te vinden zijn
  • Milieuverontreiniging en de moderne landbouwmethodes brengen schade toe aan onze voeding waardoor er minder vitaminen en mineralen in zitten
  • Door stress hebben we meer vitaminen en mineralen nodig

Tegenstanders voedingssupplementen

Tegenstanders zeggen onder andere over voedingssupplementen;
  • De gevolgen van inname zijn niet te overzien
  • Er is geen bewijs voor de noodzaak van voedingssupplementen voor gezonde mensen

Gezond leven

Gezond leven gaat om meer dan onze voeding en eventuele voedingssupplementen. Vaak maken mensen die minder gezond eten ook op andere gebieden in hun leven minder gezonde keuzes. Gezond leven vraagt dan om meer dan alleen veranderingen op het gebied van voeding (al dan niet met voedingssupplementen), denk onder andere aan
  • Voldoende nachtrust
  • Meer beweging
  • Meer frisse lucht
  • Meer daglicht

Als we onze minder goede levensgewoontes niet willen veranderen is het de vraag of voedingssupplementen voldoende zijn om gezond te worden en te blijven. Voedingssupplementen kunnen nooit goede voeding vervangen en ze kunnen ook niet zonder voedsel worden opgenomen door ons lichaam. Ze kunnen hooguit ondersteunend werken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke of synthetische voedingssupplementenNatuurlijke of synthetische voedingssupplementenEen voedingssupplement bestaat meestal uit een concentraat van mineralen of vitamines maar ook andere stoffen kunnen als…
Senioren: welke vitamines en voedingssupplementen slikken?Iedereen weet dat vitamines en mineralen noodzakelijk zijn om gezond te kunnen leven. Vitamines en mineralen krijg je bi…

De geneeskracht van citroengrasDe geneeskracht van citroengrasCitroengras kennen we in Europa het meest vanuit de Thaise keuken maar het is ook een kruid met geneeskracht. Citroengra…
Tips om meer groente en fruit te etenTips om meer groente en fruit te etenMeer groente en fruit eten is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Ook al weten we dat het gezonder is dan de meeste hart…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • ‘Voedingssupplementen’ door Albert Nelissen (Das grosse Leben, OstWestBud Verlag 1995)
  • ‘Vraag en antwoord; Angst en paniekaanvallen’ (Medisch Dossier, nummer 4, 2001)
  • ‘Vitaminen en mineralen’ door Karen Sullivan, Uitgeverij Könemann (1998)
  • ‘Vitaminen en mineralen’ door Karen Sullivan, Uitgeverij Ars Scribendi BV, Harmelen (1997)
  • ‘Voedsel als medicijn’ Uitgeversmaatschappij Readers Digest NV, Amsterdam/Brussel (2006/2007)
  • 'Zijn synthetische vitamines net zo gezond als natuurlijke?' (De Volkskrant, 12 december 2015)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 14-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.