De geneeskracht van citroengras

De geneeskracht van citroengras Citroengras kennen we in Europa het meest vanuit de Thaise keuken maar het is ook een kruid met geneeskracht. Citroengras is en tropische plant die van oorsprong uit Azië komt. Inmiddels is hij verspreid over heel de tropen. Omdat het veel wordt gebruikt op het eiland Bintan in Indonesië wordt gebruikt als insektenbestrijder, gaat men ervan uit dat het daar vandaan komt. Er zijn echter meerdere variëteiten citroengras en bovendien hebben de eilandbewoners van Indonesië lange tijd gereisd van en naar het Aziatische continent. De plant kan daarom net zo goed met reizigers zijn meegenomen en zich in de loop der tijd hebben veranderd in een andere variëteit.

Inhoud:


Naamgeving citroengras

De Latijnse naam van citroengras is Cymbopogon citratus. In het Nederlands kennen we niet bijster veel alternatieve namen voor deze plant maar in Suriname zijn er door de veelheid aan talen des te meer namen: strungrasi, kawari erepari, lungasi, sutungaasi, amanda, asonuma, sereh, sithalghas, sami en zuurgras. Sereh is een naam die vele Indo´s onder ons zullen herkennen; het is de Javaanse naam voor citroengras. Op Curacao is lamungras de meest gebruikte naam maar het wordt er ook fevergras, malohi en malogia genoemd.

Citroengras als traditioneel medicijn

Citroengras is een decoratieve struik in de tropische tuin. Vandaar dat deze in de tropen vaak wordt aangeplant. In Suriname is een thee van citroengras een bekend middel bij griep, verkoudheid, hoest, koorts en bronchitis. In Suriname doet men graag suiker bij deze thee maar suiker is een drug en kan beter niet ingenomen worden; gebruik liever steviablaadjes. Eventueel kan citroengrasthee vermengd worden met limoenblad, makamaka, gember, kruidnagel en pitanga of monkimonkikersi-bladeren. Aan deze thee kan het sap van een bittere oranje appel worden toegevoegd. Thee van citroengras is in Suriname eveneens gezien als medicijn bij buikpijn en hartkloppingen.

Traditioneel gebruik op Curacao

Op Curacao wordt citroengras eveneens bij koorts, griep en verkoudheid gebruikt. Er wordt aangeraden om de thee warm te drinken; pas dan ga de ziektekiemen goed uitzweten. Een bijzondere manier om griep uit te zweten is door een eierdooier, bruine suiker en nootmuskaat op te kloppen en dit mengsel te overgieten met hete citroengrasthee. Je kunt ook gewoon pure citroengras thee drinken. Dat verfrist het hele lichaam. Op de wortel kan gezogen worden ter verfrissing van de adem.

Verdere traditionele aanwendingen

In Java is het een oud gebruik om een kind met jeuk te behandelen door het te wassen met afgekoeld water wat is gekookt met citroengras, tamarindebladeren, anijsblad en guave. Dit kruidenbad wordt eveneens door volwassenen gebruikt bij puisten, jeuk of schrammen. Na een bad, het wassen met dit kruidenwater, wordt de huid bij voorkeur ingesmeerd met kokosolie. Een ander traditioneel gebruik is bij gonorreu. In Suriname zullen sommigen kruidendokters adviseren om gonorreu te behandelen met citroengras, mierenhout en rode katoen of redi katun. Hierdoor plas je alle niet in het lichaam behorende substanties eruit.

Inhoudsstoffen en medicinale werkingen

Citroengras bevat terpenen, alcoholen, ketonen, aldehyden en esters. De etherische olie van citroengras bestaat onder andere uit citral α, citral β, nerol geraniol, citronellal, terpinoleen, geranyl acetaat, myreceen en terpinol methylheptenoon. Verder bevat het de flavonoïden Isoorientin, isoscoparin, swertiajaponin, chlorogeenzuur, koffiezuur, luteoline, isoorientine 2’-O-rhamnoside, quercetine, kaempferol en apiginine. Deze stoffen zorgen ervoor de volgende eigenschappen: anti-amoeben, antibacterieel, tegen diarree, antidraadworm, antifungaal en anti-inflammatoire eigenschappen zijn onderzochjt door wetenschappers met positieve resultaten. Diverse andere effecten zoals antimalaria, antimutagenen, antimycobacteriële, en neurologische werkzaamheden zijn ook onderzocht. Citroengras blijkt een plant die rijk is aan antioxidanten. Bovendien kan het volgens de wetenschap hypoglykemie bestrijden. Al deze onderzoeken hebben hoopvolle resultaten voor de toekomst en bevestigen de brede inzetbaarheid in de traditionele geneeskunde. Bovendien is in 1986 al onderzocht dat citroengras geen nadelige effecten heeft voor het lichaam; het is een veilig geneeskruid.

De geneeskracht van citroengrasolie

Citroengrasolie is een essentiële olie of etherische olie met geneeskrachtige eigenschappen. Zo gaat het de heliobacter pylori bacterie tegen, een bacterie die tot allerlei maagproblemen kan leiden. In 2012 werd een onderzoek gehouden naar welke etherische olie het beste de pathogene bacterie staphylococcus aureus bestreed. Oliën van grapefruit, limoen, bergamot en citroengras werden met elkaar vergeleken. Alle etherische olién werkten de ontwikkeling van een bacteriekolonie met Staphylococcus aureus tegen, maar citroengrasolie was het meest effectief als het gaat om antibacteriéle werking.

Citroengras, goed voor maag en darmen

Citroengras is een medicijn bij prikkelbaredarmsyndroom. Het zorgt ervoor dat de leukocyten of witte bloedcellen in grotere getale naar de geïnfecteerde plek in de darmen gaan, zo blijkt uit Japans onderzoek uit 2010. Uit een Braziliaans onderzoek uit 2009 bleek dat citroengras de werking van de macrofagen stimuleert. Macrofagen zijn stoffen die een zeer belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem. De onderzoekers concludeerden dat hier de ontstekingsremmende werking van citroengras vandaan komt.

Is citroengras een heimelijk geneesmiddel bij kanker in Israël?

Citroengras tegen kanker

Op internet staat een verhaal te lezen van een citroengrasboer uit Israël die zich verbaasde over het feit dat hordes kankerpatiënten naar zijn winkel kwamen om citroengras in te slaan. Het bleek dat de artsen hen hadden verteld om een warme drank op basis van citroengras te maken om kanker te weren. Het lijkt er sterk op dat de Israëlische artsen een kankerremedie hebben ontdekt zonder daar gewag van te maken. Een Indiaas wetenschappelijk onderzoek uit 2009 bevestigt dat citroengras kankercellen triggert om zichzelf op te heffen. In 2006 was er een Israëlisch onderzoek uitgevoerd naar de werking van citral, wat zich onder andere bevindt in citroengras, citroenmelisse en verbena of ijzerkruid. Het bleek dat citral een kankerbestrijdende werking heeft. Een Japans onderzoek uit 2003 had al aangetoond dat als citral op de huid werd aangebracht het huidkanker voorkomt.
© 2014 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Citroengras: gezondheidsvoordelen en toepassingen van serehCitroengras: gezondheidsvoordelen en toepassingen van serehCitroengras of sereh (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie. Zowel de stengels als de bladeren van cit…
Over CitroengrasCitroengras groeit in het wild in de tropische en subtropische gebieden van Azië. Als het niet wordt geoogst, verdrievou…
Citroengras, lekker, veelzijdig en gezondCitroengras, lekker, veelzijdig en gezondCitroengras is zo’n plantje dat we eigenlijk allemaal wel kennen en zeker ook regelmatig toepassen, maar wat we vaak nie…
Heerlijke Martabak (indisch deeghapje)Lekker hapje voor gewoon tussendoor, maar het is ook gewoon lekker voor bij de maaltijd. De deegbasis kan gebruikt worde…

De geneeskracht van natriumbicarbonaatDe geneeskracht van natriumbicarbonaatEen zeer goedkoop huishoudproduct kan kanker genezen. De kankerbestrijdende werking is met succes op mensen getest. Het…
Voor- en tegenstanders over voedingssupplementenVoor- en tegenstanders over voedingssupplementenVitamines en mineralen zijn van levensbelang. Vitaminen en mineralen zitten in onze voeding, maar de meningen verschille…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hakcipta Yosri, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Algemene info: http://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon
 • Boek: Traditioneel gebruik: Medicinale en rituele planten van Suriname, Tinde van Andel, Sofie Ruysschaert
 • Boek: Traditioneel gebruik Curacao: Van amandel tot zjozjoli, Dinah Veeris
 • Antioxidanten in citroengras: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15796587
 • Foto struik citroengras: http://gardenunit.com/garden-calender/fall-garden-what-to-plant-in-september/
 • Veilig kruid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2429120
 • Citroengrasolie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12752733
 • Tegen prikkelbaredarmsyndroom: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20618690
 • Citroengrasolie tegen bacteriën: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22862808
 • Citroengras werkt ontstekingsremmend: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19662581
 • Citroengras tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19121295
 • Verhaal van Israëlische citroengrasverkoper: http://www.thegearpage.net/board/archive/index.php/t-757071.html
 • Israëlisch onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15931590
 • Japans onderzoek, huidkanker en citral: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12615076

Reageer op het artikel "De geneeskracht van citroengras"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Gabriella, 13-11-2017 18:18 #4
Een goedenavond,

Ik gebruik al enige tijd lemongrass… als thee. Nu kreeg ik van iemand te horen dat je de bladeren moet gebruiken om thee van te zetten ipv de stengels? Kunt U mij informeren of dit zo is?

met vr. gr.
g.Merckelbach

Anoniem, 10-02-2017 18:48 #3
Er staat dat citroengras alcoholen bevat, wat houdt dat precies in? Hoe kan gras alcohol bevatten of is dit een ander soort stof?

Groetjes

Ruud van Vlaanderen, 16-09-2015 11:30 #2
Hallo mijn vraag is kan ik het kopen en zo ja waar precies citroengras.
Is het ook voor b.v. Reuma.
Met warme groet,
Ruud. Reactie infoteur, 16-09-2015
Citroengras is soms in een gewone supermarkt te koop. In Aziatische winkels is het te koop, maar ook in andere tropische winkels zoals een Surinaamse winkel. Daarnaast hebben groenteboeren het soms, bijvoorbeeld op de Albert Cuypmarkt maar ook op andere markten. Je kunt ook essentiële olie van citroengras gebruiken. Dat moet je alleen in biologische en natuurlijke vorm kopen (want er bestaat ook synthetische olie). Deze essentiële olie van citroengras is te koop bij de betere kruidenwinkel of natuurdrogist.

Het werkt ontstekingsremmend, vooral voor maag en darmen. Het is wetenschappelijk gezien niet bekend of het een werking heeft bij reumatische verschijnselen.

Bhartie, 19-08-2014 17:54 #1
Maakt citroen grasthee ook je eileiders schoon?
Zoniet wat kan ik dan anders gebruiken?
Ik drink wel dagelijks citroengras thee en heb positieve ervaringen ik voel me nu veel gezonder Reactie infoteur, 20-08-2014
Beste Bhartie, citroengrasthee is goed bij moeilijke menstruatie. Als je je er goed bij voelt is dit een middel wat je dagelijks kan gebruiken. Of het echt goed is voor de eileiders durf ik niet te zeggen; het is het beste om een fytotherapeut in de arm te nemen op dit gebied.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 30-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!