De geneeskracht van natriumbicarbonaat

De geneeskracht van natriumbicarbonaat Een zeer goedkoop huishoudproduct kan kanker genezen. De kankerbestrijdende werking is met succes op mensen getest. Het is multi-inzetbaar. Een veel gebruikte manier is om het in te zetten als rijsmiddel. Daarnaast is het de basis voor tandpasta en een schoonmaakmiddel. In Nederland wordt het niet erg veel gebruikt maar in Duitsland en Engelstalige landen des te meer. Wat echter bijna niemand beseft, is dat natriumbicarbonaat niet alleen vrij onschuldig is; het heeft medicinale eigenschappen! Overigens is het zo dat sommigen de geneeskrachtige eigenschappen zo op prijs stellen dat ze te veel maagzout eten; dat is niet gezond. Maagzout kent bijwerkingen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Verschillende merken baksoda in de V.S.Verschillende merken baksoda in de V.S.

Inhoud


Maagzout

Maagzout kennen we tegenwoordig niet meer echt als geneesmiddel. Maar de kans is groot dat je oma het gebruikte tegen tal van maagkwalen, waaronder maagzuuroprisping. Daar werkt het nog steeds goed tegen! Beter dan dure geneesmiddelen zoals Omeprazol die bovendien bijwerkingen hebben. De bijwerkingen van maagzuurremmers kunnen chornische ziekten veroorzaken.

Enige richtlijnen

Maagzoutgebruik heeft enige richtlijnen. Mensen met een nierziekte kunnen het beter niet gebruiken. Doch als je geen last hebt van een nierziekte kan het juist zuiverend werken voor de nieren. Met maagzout kun je tanden mooi wit krijgen. Je kunt het aanmaken met water en zo je tanden poetsen. Voor de smaak kun je het aanmaken met muntthee of citroenwater. Maar je moet er wel op letten dat je de tanden er niet te veel mee poetst. Twee of driemaal per week is genoeg. Er is namelijk een kans dat het glazuur beschadigd wordt door natriumbicarbonaat. Wie te veel maagzout gebruikt loopt eveneens kans op hartritmestoornissen, spierkrampen en de vorming van fosfaatstenen in de nieren. Als je het wilt gebruiken zou je kunnen aanhouden om tweemaal per dag een glaasje van 100ml in te nemen, met beide keren een half theelepeltje natriumbicarbonaat. Mensen met een hoge bloeddruk, hartziekten of nierproblemen kunnen zich het best onthouden van gebruik van natriumbicarbonaat of het gebruik beperken tot twee- tot viermaal per week.

Sommige mensen voelen zich energieker als ze een glaasje baksoda drinken.

Alkalose als bijwerking van de antikankerkuur met maagzout

Een belangrijke bijwerking van een teveel aan natriumbicarbonaat is alkalose. Maagzout verandert de PH; het verandert de balans van zuur en base. Als deze balans te veel van buitenaf wordt verstoord kan dat tot alkalose leiden. Symptomen van alkalose zijn:
 • Verwarring
 • Bakpoeder / Bron: Ccggane, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bakpoeder / Bron: Ccggane, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  Licht hoofd
 • Spiercontracties
 • Braken
 • Misselijkheid
 • Tintelende voeten, handen en gezicht
Om deze redenen en de andere bijwerkingen van natriumbicarbonaat is het verstandig om als je maagzout als medicijn wilt gebruiken dit goed te monitoren door een arts of natuurarts. Ga niet in je eentje veel van maagzout als medicijn gebruiken. Als je het bij één a twee glaasjes van 100 ml per dag houdt, dan is er weinig reden je zorgen te maken. Gebruik niet meer dan een theelepeltje per dag. Het is echter de vraag of deze kleine hoeveelheid medicinale kwaliteiten heeft tegen kanker.

Voorbeeld van een PH-kuur

Een PH-kuur tegen kanker op internet vertelt dat je 12 dagen lang 3 theelepeltjes gemengd met water en ahornsiroop moet innemen om de PH-waarde naar 8.5 te brengen. Dat brengt alle verschijnselen van alkalose met zich mee maar de kankercellen gaan wel dood! Tenminste, dat zeggen de opstellers van deze kuur die in de bronnenlijst is terug te vinden. Vervolgens kun je stoppen met de kuur en desgewenst enkele dagen later opnieuw beginnen. Aan de periode van 12 dagen met drie theelepeltjes, gaan er vijf dagen van twee theelepeltjes per dag innemen vooraf. Het is niet verstandig om het PH-niveau in al te korte tijd drastisch omhoog te stuwen. Tijdens de periode van 12 dagen is het belangrijk om een kaliumsupplement in te nemen.

Suiker, het dubieuze aspect

Er dient notie te worden genomen van het dubieuze advies om inname van natriumbicarbonaat te combineren met esdoornsiroop of ahornsiroop. Kankercellen voeden zich juist met suiker! In andere therapieën wordt het gebruik van suiker volledig afgeraden. Nogmaals: de natriumbicarbonaattherapie is niet 100% onderzocht aangezien de wetenschappers met hun bevindingen steeds in rondjes draaien en nog nooit het gebruik van alleen maagzout hebben onderzocht. Dat komt door het volgende: het wordt ethisch gezien niet als verantwoorde beschouwd om mensen chemotherapie of bestraling te onthouden, ondanks dat slechts 3% van de mensen die een chemokuur ondergaan kankervrij worden en overleven. Wel is gebleken dat de overlevingskans in combinatie met maagzoutgebruik een stuk hoger is. Met andere woorden: de kans is levensgroot dat wie maagzout en chemotherapie gebruikt van kanker geneest, ondanks het gebruik van chemotherapie.

Maagzout tegen kanker

Uit onderzoek uit 1984 blijkt dat ieder onderzocht persoon met kanker zijn tumor zag verkleinen als de PH-waarde van het lichaam steeg tot 8. Een normale PH ligt tussen de 7.2 en 7.5. Er zijn allerlei sterke aanwijzingen dat kankercellen stoppen met delen als de PH-waarde in het lichaam meer dan 7.5 is. In het onderzoek werd gesteld dat samen met de kankertumor ook de pijn verdween. Daarnaast viel vooral op dat hoe meer chemotherapie een persoon had gebruikt, hoe moeilijker het was om de kankertumor te laten verdwijnen. De veelvoud aan onderzoeken die gedaan zijn naar natriumbicarbonaat hebben nog steeds
Baksoda, maagzout of natriumbicarbonaat / Bron: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)Baksoda, maagzout of natriumbicarbonaat / Bron: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)
niet geleid tot een officiële kankertherapie. Men blijft de oude onderzoeken herhalen. 25 jaar na het onderzoek in 1984, in 2009, verscheen een onderzoek wat nog steeds bevestigde dat hoe lager de PH-waarde, hoe beter kankercellen zich ontwikkelen. In 2012 leidt de kennis over PH-waarden tot een onderzoek naar hoe natriumbicarbonaat en chemotherapie kan ondersteunen. Hieruit blijkt dat de wetenschappers een cirkelgang in kennis maken, want het is al duidelijk dat als je meer chemo gebruikt, natriumbicarbonaat minder goed werkt.

Natriumbicarbonaat helpt topsporters om minder last te hebben van verzuurde spieren.

Overige medicinale effecten

In het algemeen wordt de darmflora verbeterd door het gebruik van maagzout. Het doet schimmels verdwijnen. Sporters hebben last van verzuurde spieren omdat ze hun spieren erg hard gebruiken. Door het gebruik van natriumbicarbonaat kan deze verzuring enigszins minder worden. Vele ziekten hebben te maken met een verstoorde PH-balans. De volgende aandoeningen worden daarmee in verband gesteld:
 • Winderigheid door eten van te veel eiwitten
 • Verzuurde spieren bij hevige inspanning
 • Reuma
 • Osteoporose
 • Kanker
 • Depressie
 • Slapeloosheid
 • Fibromyalgie
 • Chronische vermoeidheid.
 • Sinusitis
 • Bronchitis
 • Candida albicans
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzuring van spierenVerzuring van spierenVerzuring van spieren ontstaat voornamelijk bij sport maar kan ook ontstaan door een stofwisselingsziekte. In de meeste…
Myo-balance: een kledingmaat minder in drie wekenMyo-balance: een kledingmaat minder in drie wekenMet Myo-balance bereik je met een kuur van tien behandelingen binnen drie weken hetzelfde resultaat als wanneer je maand…
Op de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenOp de linkerkant slapen om brandend maagzuur te vermijdenDoor op de linkerzij te slapen kan men de invloed van maagzuur minimaliseren. Dit komt doordat de maag aan de linkerkant…
Hals-, spierkramp en pijnen door verzuurd lichaam: remediesHals-, spierkramp en pijnen door verzuurd lichaam: remediesHet hebben van kuitkramp heeft iedereen weleens. Krampen op andere plekken in het lichaam zoals de nek, hals of rugspier…

De geneeskracht van tremella paddenstoelDe tremella paddenstoel is een rijke natuurlijke vitamine D-bron. Hij ziet er bijna doorzichtig en een beetje slijmerig…
De geneeskracht van citroengrasDe geneeskracht van citroengrasCitroengras kennen we in Europa het meest vanuit de Thaise keuken maar het is ook een kruid met geneeskracht. Citroengra…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Evitaochel, Pixabay
 • Algemene info: https://www.well2day.be/NED/index.asp?artikel=527
 • Algemene info: http://www.fache-instituut.be/weet_wat_je_neemt/maagzout
 • Kankeronderzoek uit 1984: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6522424
 • Kankeronderzoek uit 2009: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19276390
 • Kankeronderzoek uit 2012: http://azcc.arizona.edu/node/4187
 • Kankerkuur met maagzout: http://www.echtekrant.be/gezond/kankerkuur.html
 • Symptomen alkalose: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001183.htm
 • Afbeelding bron 1: Ccggane, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Tszrkx, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Guy, 12-03-2016
Hallo
Ik heb last van maagoprispingen door een insufficiëntie van de sluitspier tussen slokdarm en maag.
Ik zou graag een kuur met maagzout beginnen, maar weet niet welke dosis best in te nemen, zijn er mensen die hier ervaring mee hebben positief of negatief en wat is een veilige dosis op lange termijn.
Met vele groeten
Guy Reactie infoteur, 14-03-2016
Guy, Dit is een vraag voor een natuurgeneeskundige. Hij zou je kunnen vertellen dat maagoprispingen genezen worden met zoethout.

Lilian, 26-01-2016
Mijn man heeft uitgezaaide prostaatkanker. Heeft vanaf maart 2014 tot oktober 2014 een sessie van 9 kuren docetaxel gekregen. Het leek aanvankelijk goed aan te slaan, maar in november ging het minder met hem. De PSA ging weer stijgen, scans gaven geen verhoogde activiteit te zien. Hormoonkuur gestart abiraterone. Begin december septische schock. Kantje boord. Nu in januari gaven de scans sterk verhoogde activiteit te zien. Advies 2e chemo sessie, nu bloedwaarden nog goed om kuur te ondergaan. Waren wel al met alternatieven gestart. 1e kuur zit er nu in ( week geleden ). In hoeverre kan natriumbicarbonaat kwaad tijdens chemokuur? Wat overigens erg verrassend was, is dat na intraveneuze toediening van natriumbicarbonaat als voorbereiding op de scans, de PSA bij de eerst volgende meting was gedaald. Ik wist toen nog niet dat zuiveringszout / backing soda hetzelfde was als natriumbicarbonaat. Mijn man is doodmoe, ligt continue, alleen op voor wc en douchen. Graag tips over combinatie therapie? Reactie infoteur, 30-01-2016
Het is makkelijk om allerlei alternatieven aan te geven. Maar het is moeilijk aan te geven welke alternatieven in dit geval zouden helpen. Ik zou aanraden om een consult te nemen bij een expert op dit gebied.

Jannie, 20-11-2015
Hoeveel moet je nemen voor een "gewone" kuur. Ik mankeer verder eigenlijk niks. Heb alleen last van wat allergieën. Reactie infoteur, 08-09-2016
Je kan een half theelepeltje nemen en in water doen. Je kan het ook met water en citroen vermengen.

Bert, 13-11-2015
Ik heb een vriend met mondkanker. Is reeds stuk van zijn tong weggenomen maar de tumor woekert verder. Ter hoogte van zijn kin komt hij zelfs naar buiten en groeit zienderogend. Heb met hem gesproken over de therapie met natriumbicarbonaat maar we kennen geen arts terzake. Waar kunnen we terecht om alsnog deze kanker uit te behandelen? We wonen in de buurt van Antwerpen. Reactie infoteur, 10-02-2016
Bij een natuurarts, geneeskundige of fytotherapeut. Men moet wel ervaring hebben met natriumbicarbonaat. Het kan zijn dat men een ander middel beter acht.

Gisela, 29-08-2015
Kan ik natriumbicarbonaat geven aan mijn dochtje van 3jaar? Ze heeft last van vertering van voedsel. Dat gaat trager en spuugd na maaltijden mondjes maat. Maagzuurremmer werkt anders. Daar word ze erg misselijk van. Vandaar dat ik aan het googlen ben wat te doen. En natuurlijk lopen we bij een kinderarts. Reactie infoteur, 04-09-2015
De kinderarts zou het antwoord moeten weten… Als hij/zij er niet uitkomt kun je naar een natuurgeneeskundige gaan. Deze hebben meer verstand van voeding of natriumbicarbonaat dan gewone artsen. In principe geef je geen natriumbicarbonaat aan kinderen onder de 12.

L. Donkersloot, 08-08-2015
Na tien dagen gebruik van natriumbicarbonaat vraag ik me af wat het aan mijn bloeddruk doet.
Het is zout en zout verhoogt de tensie. Zijn daar grote risico's?
Overigens is er een onmiskenbare verbetering in mijn algeheel conditie waar te nemen.

Hoe lang ga je daar mee door? Reactie infoteur, 04-09-2015
Voor mensen met nierproblemen is er sprake van kans op verhoogde bloeddruk door inname van natriumbicarbonaat.

Elke kuur met een natuurlijk middel moet je niet langer dan 4-6 weken doen, als het niet onder medisch toezicht plaats vindt. Een kuur van 4 tot 6 weken is voor het gebruik van het merendeel van de natuurlijke medicamenten ongevaarlijk en levert geen bijwerkingen op.

Kim, 07-07-2015
In hoeverre helpt baking soda bij een nierpatiënt met 10% restfunctie? Ik heb gelezen dat dialyse dan zelfs soms niet meer nodig is… Reactie infoteur, 08-07-2015
Aangezien ik geen arts ben maar slechts wetenschappelijke onderzoeken omzet in gewone mensentaal, moet ik je voor deze vraag doorverwijzen naar een natuurarts.

Sanne, 31-05-2015
Ik stoor me heel erg aan telkens die bewering "werkt tegen kanker". Zo ook over zonnebloempitten, allerlei soorten thee etc etc. Dat dit middel werkt tegen maagzuur is logisch; zout neutraliseert immers het zuur. Maar teksten als "het natriumbicarbonaat wordt dan naar de kankercellen gebracht" is absolute onzin. Kanker ontstaat door een mutatie in de genetische informatie van de cel, waardoor deze ongecontroleerd gaat delen. Zout gaat daar echt niets aan veranderen; als de ziekte zo zou kunnen worden opgelost was dit reeds gedaan. Zo breng je mensen op een dwaalspoor. Er zijn al genoeg mensen overleden nadat ze behandeling hadden geweigerd en zelf aan de slag gingen met dit soort "wondermiddelen". Reactie infoteur, 14-06-2015
Speciaal voor jou heb ik een leuke link, over een arts die zelf onderzoek doet en ziet dat patiënten die chemotherapie gebruiken eerder overlijden dan kankerpatiënten die een chemo weigeren. http://www.naturalnews.com/048827_chemotherapy_cancer_treatment_patient_survival.html

Waar de meeste mensen moe van worden is de bewering dat chemotherapie zou helpen tegen kanker. Het is juist andersom: chemo veroorzaakt kanker en zorgt dat de patiënt sneller overlijdt. In zijn laatste levensjaar heeft de patiént nog wel ruim 100.000 euro opgeleverd voor de fabrikant van chemokuurmedicijnen. Hierbij feliciteren we alle aandeelhouders van farmaceutische bedrijven met deze prachtige winstcijfers. Proficiat jongens en meisjes!

Frankm, 18-05-2015
Wat zijn de richtlijnen voor het gebruik van maagzout puur als preventief/onderhoud? Dit gezien alle positieve effecten. Hoeveelheid per dag en duur? Reactie infoteur, 15-06-2015
Ieder mens is verschillend. Er is geen algemene richtlijn. Een natuurarts of fytotherapeut kan bepalen wat bij jou past. In de natuurgeneeskunde staat de mens centraal, niet het medicijn.

Juno, 03-05-2015
Dat reclameplaatje met die kat is dat daar geplaatst om verwarring te zaaien? Dat is reclame voor bakpoeder wat totaal iets anders is dan baking soda (natriumbicarbonaat). Baking soda werkt ook heel goed om te ontkalken. Gooi wat in de WC met een scheut azijn en zie wat er gebeurt. Een schep baking soda bij normaal wasmiddel in de wasmachine haalt vlekken uit het wasgoed en een schaaltje baking soda in de koelkast neutraliseert alle nare geurtjes, ook op de WC trouwens. Tegen kanker is het raadzamer om Cannabis en CBD olie te gebruiken. Je kan dat zelf maken of kopen bij de Stichting Mediwiet. Reactie infoteur, 04-05-2015
Baking powder en baking soda zijn niet totaal verschillend. In beide producten zit natriumbicarbonaat als hoofdbestanddeel. Toch heb ik het plaatje met die kat maar weg gehaald omdat de medicinale werking alleen aan baking soda wordt toegeschreven.

Astrid, 09-03-2015
Is het beter om baksoda met citroensap en water op je nuchtere maag te drinken of mag het ook na een boterham? Reactie infoteur, 02-05-2015
Op nuchtere maag is beter.

Xander, 04-02-2015
Beste allemaal, ik lees de laatste dagen een hoop over kanker en vraag me af hoe ik de natriumcarbonaat moet gebruiken en in welke eventuele combinatie, en of het ook helpt als je van de arts hebt gehoord dat je nog maar een maand te gaan hebt. ik hoop op een snelle reactie, ben eerlijk gezegd ten einde raad maar geloof toch de artsen niet, want volgens hun helpt alleen een chemo ( waar ze heel veel geld aan verdienen) en ik geloof dat er iets natuurlijks zou moeten zijn. help mij aub met advies en of ervaringen Reactie infoteur, 02-05-2015
Je kunt het met water mengen en opdrinken. Probeer eens een natuurarts of fytotherapeut te consulteren. Een andere manier is om te stoppen met alle suiker en na een week/twee weken dagelijks een beetje maplesiroop met een eetlepel natriumbicarbonaat te mengen op een laag vuurtje en dat op te eten. Waarom stoppen met suiker? Omdat dat kankercellen voedt. Waarom dan maple siroop mengen met natriumbicarbonaat? omdat dan de suiker een voertuig wordt voor natriumbicarbonaat; het wordt naar de kankercellen gebracht.

Jan van Bekkum, 17-12-2014
Ik lees hoopvolle verhalen van de italiaanse oncoloog die natgriumbicarbonaat in een hoge dosering per infuus toepast bij kanker.
Weet iemand waar in Nederland in welk ziekenhuis deze kuur gegeven wordt? Reactie infoteur, 18-01-2015
Per infuus? Dat lijkt me dubieus maar wie weet… In Nederland gebeurt zoiets niet. Je kunt wel natriumbicarbonaat gebruiken door het te eten of te drinken.

Basje, 04-11-2014
Hallo

Ik ben omeprazol aan het afbouwen. Ik ben daar behoorlijk misselijk en duizelig van. Ik slik ook een antidepressivum.Mag je baking soda dan ook gebruiken? En wat is de aanbevolen hoeveelheid? Kan het ook een negatief effect hebben of vervelende bijwerkingen zoals bv een allergische reactie? Bij voorbaat dank. Gr Basje Reactie infoteur, 05-11-2014
Een allergische reactie is niet te verwachten maar je kunt er wel te veel van innemen met diarree als gevolg. Het antidepressivum afbouwen is wss ook iets om over na te denken; daar worden slechts weinig mensen beter van… Lees daar voor: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/99474-psychiatrie-industrie-des-doods.html

Wim Postema, 13-10-2014
Hoe reageert een diabetes patiënt op natriumbicarbonaat?
VR GR. Wim Reactie infoteur, 18-10-2014
In theorie is het lichaam van een diabetespatient verzuurd en helpt natriumbicarbonaat om de verzuring tegen te gaan. Het is echter zo dat in de praktijk natriumbicarbonaat op zich geen remedie is tegen diabetes. Dat geldt overigens voor alæe middelen dia alleen symptomen bestrijden. Het heeft als nadeel dat het de werking van de nieren negatief beinvloed en dat is in het bijzonder geen goed nieuws voor mensen met diabetes, die een grotere kans hebben op nierproblemen. daarom is het verstandig om de diabetes tegen te gaan met natuurlijke middelen (bijvoorbeeld de asperge is een prima groente tegen diabetes).

Je zou natriumbicarbonaat tich als diabeet kunnen gebruiken tegen kanker maar alleen in minieme hoeveelden dus bijvoorbeeld een kwart theelepeltje opgelost in water, dat is veel minder dan de meeste mensen gebruiken en het kan de zuurtegraad van het lichaam naar beneden halen zonder dat de nieren te veel worden aangetast. Het kan daarnaast geen kwaad om tegelijkertijd nierondersteunende thee te drinken zoals thee van guldenroede of brandnetel.

Jeltje, 29-09-2014
Zou je dit ook aan kinderen kunnen geven? Mijn zoontje van 4 is heel vaak verkouden. Reactie infoteur, 30-09-2014
Natriumbicarbonaat kun je aan kinderen geven. Maar bij verkoudheid? Volgens mij kun je daar beter ui, knoflook en biologische honing voor gebruiken. lees ook: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/124019-verkoudheid-voorkomen-en-genezen-met-voeding.html

Alme, 21-09-2014
Op mijn zakje soda dat ik bij een supermarkt gekocht heb, staat ook dat het zuiver "natriumbicarbonaat" is. Is dit dan geschikt om te gebruiken? Of moet je weer een andere soort halen bij de drogist? En hoe weet je dan of je de juiste hebt? Reactie infoteur, 23-09-2014
Ja, dat kun je gewoon gebruiken. Het wordt in dit tweede millennium steeds vaker te koop aangeboden in Nederlandse supermarkten. Ik weet trouwens niet welk merk je bedoelt, maar je moet natuurlijk geen schoonmaaksoda gebruiken; dat spreekt vanzelf.

Val, 30-08-2014
Het artikel bevat onwaarheden.
Ten eerste patiënten met een nierziekte hebben baat aan natriumbicarbonaat dat trouwens ook door de nierartsen voorgeschreven wordt in capsules. Het verbetert de nierfunctie. Het natrium wat in natriumbicarbonaat zit leidt niet tot een verhoging van het serum natrium.
Verder staat er dat het krampen kan veroorzaken maar anderzijds voorkomt het krampen in maag en spieren.

Het kan een kankertherapie ondersteunen maar het is enkel onderzocht bij botuitzaaiingen van prostaatkanker. Het wordt met ahorn gegeven omdat dan via de suikers het in de kern van de kanker kan geraken (dat is de theorie die trouwens ook in de artikels staat die als referentie staan maar die duidelijk niet zijn gelezen of heel summier.
Alles met mate gebruiken en om hartstoornissen te krijgen moet je een hele doos gegeten hebben op 1 dag.

In therapie is het belangrijk dat een arts regelmatig de elektrolyten nacheckt alsook de nierfunctie.

Het is trouwens wel een zeer goed middel tegen jicht. Er zijn capsules vrij te koop in de apotheek.

Succes Reactie infoteur, 31-08-2014
Dat het door nierartsen wordt voorgeschreven betekent niet nierpatiénten het op eigen houtje kunnen gebruiken! Voor vele nierpatiënten kan natriumbicarbonaat gevaarlijk zijn. Het is beslist noodzakelijk om bij ernstige nieraandoeningen overleg met de nierarts te plegen over het gebruik van natriumbicarbonaat.

Wat kanker betreft: in dezelfde onderzoeken staat dat natriumbicarbonaat ook helpt tegen kankervorming in de longen, darmen, alvleesklier, milt en blaas. Als je op het artikel uit 2009 zoekt, kun je op ´free text´ klikken en kom je uit op deze site waar het volledige artikel staat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2834485/

Nee, veel minder dan een hele doos is gevaarlijk als je het dagelijks te veel gebruikt; dan is er echt kans op bijwerkingen zoals misselijkheid, opgeblazen gevoel, gasvorming en in het verlengde daarvan darmkrampen. Nierpatiënten kunnen er opgezwollen handen en voeten van krijgen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.