De geneeskracht van tremella paddenstoel

De tremella paddenstoel is een rijke natuurlijke vitamine D-bron. Hij ziet er bijna doorzichtig en een beetje slijmerig uit. Het heeft geen paddenstoelvorm maar is een slijmerige witte zwam met dunne gekrulde flappen. In de Chinese gezondheidskunde staat tremella bekend als de paddenstoel van de schoonheid. Een keizerlijke concubine genaamd Yang Guifei gebruikte deze paddenstoel en ze wordt beschouwd als de mooiste vrouw uit de Chinese geschiedenis. Ook vandaag de dag nog kun je tremella vinden in sommige huidcremes.

Inhoud:


Gebruik in de keuken

Deze paddenstoel is een bekend ingrediënt in de Chinese keuken. Je kan het als groente gebruiken. Er kan bijvoorbeeld een soep van worden gemaakt. In China werd vooral vroeger veel kruidensoep gemaakt. De jongere Chinezen kijken daar over het algemeen enigszins op neer. Een bekend Chinees ontbijt is een pap met tremella. Als hier gedroogde tremella voor wordt gebruikt, moet je deze minstens drie uur lang laten werken. Je kan de twee paddenstoelen weken voordat je gaat slapen. Daarbij horen gedroogde dadels die geweekt dienen te worden. Als je opstaat kook je de zwam met een paar gepureerde dadels, 50 gram havermout, kaneel en honing. Eventueel kun je in plaats van havermout de iets gezondere haver gebruiken die ook geweekt moeten worden. Er zijn nog veel meer recepten met tremella. Zo kan er in combinatie met leliebloemen en goji-bessen een toetje van worden gemaakt en bestaat er een bami met tremella.

Naamgeving

In het Latijn wordt deze paddenstoel Tremella fuciformis genoemd. In het Nederlands heet het ook wel witte fungus, zilveroortjes en witte sponspaddenstoel. In het Engels wordt het white fungus, snow fungus, silver tree-ear fungus en white tree jellyfish genoemd. De naam zegt veel over het uiterlijk van deze paddenstoel. Hij lijkt niet op een paddenstoel maar op een zwam.

Traditionele Chinese geneeskunde

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt tremella ingezet als leverbeschermend middel. Daarnaast voorkomt en geneest het diabetes. Verder is het een medicijn bij verkoudheid en hoge bloeddruk. Ook droge hoest en droge huid worden ermee behandeld. In de Chinese geneeskunde wordt de paddenstoel zowel vers gebruikt als in gedroogde, vorm. Gedroogd zien ze er ongeveer uit als een vuistdikke klont. In Japan wordt tremella gebruikt om aderverkalking te voorkomen.

Vele polyfenolen en flavonoïden

In tremella zitten vele flavonoïden en polyfenolen. De belangrijkste onder de polyfenolen zijn 4-hydroxybenzoïdezuur, gentisinezuur en 4-coumarinezuur. De fytonutriënten in tremella hebben sterke antioxidantactiviteit. Dat wil zeggen dat ze vrije radicalen vangen en onschadelijk maken. De tremella paddenstoel heeft zich gespecialiseerd in het vangen van vrije radicalen in de lever en de hersenen. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten als ze in te grote getale zijn. Hersenschade kan optreden in de vorm van de ziekte van alzheimer. Het gebruik van tremella paddenstoel voorkomt verergering van alzheimer en bij gezonde personen voorkomt het alzheimer in het algemeen.

Superoxide dismutase

Van deze paddenstoel is het bekend dat de aanmaak van het enzym superoxide dismutase erdoor bevorderd wordt. Dit enzym bevindt zich met name in de hersens en de lever. Het is een zeer sterk antioxidant en valt onder de levensverlengende stoffen. Je gaat er minder snel oud uitzien als je deze paddenstoel regelmatig eet. Daarnaast gaat het huidveroudering tegen. Het doet rimpels voorkomen. Om deze reden zit een extract van tremella soms verwerkt in huidsmeersels die aan de man worden gebracht omdat ze voor een rimpelloze huid zouden zorgen. Het is echter ook goed om tremella te eten voor een mooie huid.

Tremella goed voor cognitieve functies

Uit Koreaans onderzoek uit 2007 blijkt dat ratten een beter ruimtelijk inzicht hadden en een beter werkend geheugen verkregen na gebruik van de tremella paddenstoel. De ratten konden ook sneller leren. Het komt erop neer dat alle cognitieve functies verbeteren door gebruik van tremella. Koreaans onderzoek uit 2011 deed er nog een schepje bovenop. Zij zagen dat er meer neuronen werden aangemaakt bij ratten die zilveroortjes aten. Ze constateerden dat de functie van de hippocampus eveneens verbeterde. In 2007 publiceerde het tijdschrift microbiology een Koreaans onderzoek waaruit bleek dat de tremella paddenstoel een positief effect had op mensen met de ziekte van alzheimer.

Tremella bij diabetes

Japans onderzoek uit 1994 toonde aan dat tremella het glycogeengehalte in de lever deed afnemen. Daarnaast stimuleert deze paddenstoel via enzymreacties de secretie van insuline door de alvleesklier. De constatering uit de eeuwenoude volksgeneeskunde van Azië dat tremella goed is bij diabetes mellitus of suikerziekte is daarmee wetenschappelijk onderbouwd.

In Nederland kun je tremella kopen bij een Aziatische toko of Chinese winkel. Ze zullen het niet allemaal verkopen. Je koopt het in gedroogde vorm dus het is lang houdbaar.

Tremella tegen straling

Chinees onderzoek uit 2012 zag dat de tremella-paddenstoel straling tegen gaat. Muizen die bestraald waren vertoonden minder slechte gevolgen dan muizen die geen tremella hadden ingenomen. De muizen kregen slechts één tot drie dagen een extract van tremella. De onderzoekers schreven de werking toe aan een polysacharide die ze WTF-B hebben gedoopt.
© 2014 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Korstzwammen in alle kleurenKorstzwammen in alle kleurenIn de Nederlandse bossen worden omgewaaide bomen niet opgeruimd. Het is een prima plek voor allerlei dieren om te schuil…
Herfst hobby: paddenstoelen zoekenHerfst hobby: paddenstoelen zoekenHet zoeken van paddenstoelen is in Nederland erg goed mogelijk. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar, maar bij het identif…
Paddenstoel eten: paddenstoelvergiftigingPaddenstoel eten: paddenstoelvergiftigingPaddenstoel eten en paddenstoelvergiftiging: In West-Europa komt ruim drieduizend soorten paddenstoelen voor, waarvan er…
Zelf paddenstoelen of champignons telenZelf paddenstoelen of champignons telenZelf iets telen of kweken is altijd erg leuk. En het is vaak nog leerzaam bovendien. Zelf paddenstoelen of champignons t…

De geneeskracht van amlaDe geneeskracht van amlaAmla is een vruchtje uit India. Er zit veel vitamine C in; wel 20 maal zoveel als in een sinaasappel. Amla groeit aan ee…
De geneeskracht van natriumbicarbonaatDe geneeskracht van natriumbicarbonaatEen zeer goedkoop huishoudproduct kan kanker genezen. De kankerbestrijdende werking is met succes op mensen getest. Het…
Bronnen en referenties
 • Kruidensoep: http://www.cjo.net/modules.php?name=News&file=article&sid=103
 • Algemene info: http://en.wikipedia.org/wiki/Tremella_fuciformis
 • Traditionele chinese geneeskunde: http://de.wikipedia.org/wiki/Silberohr#Medizinische_Anwendung
 • Koreaans onderzoek cognitieve functies 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22185695
 • Foto: http://biogeodb.stri.si.edu/bioinformatics/dfm/metas/view/46810
 • Koreaans onderzoek cognitieve functies 2004: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17409507
 • Koreaans onderzoek Alzheimer 2007; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763079/
 • Chinees onderzoek 2012 straling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22739004
 • Belangrijkste polyfenolen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24547933
 • Japans onderzoek 1994, insuline: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8014840
 • Ontbijtpap van tremella: http://groesland.nl/tremella-fuciformis/

Reageer op het artikel "De geneeskracht van tremella paddenstoel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 30-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!