De geneeskracht van amla

De geneeskracht van amla Amla is een vruchtje uit India. Er zit veel vitamine C in; wel 20 maal zoveel als in een sinaasappel. Amla groeit aan een boom die 18 meter hoog kan worden. De bloemen aan deze boom zijn groenachtig geel. Amla is een middel in de traditionele geneeskunde en het is ruim onderzocht in de wetenschap. Het blijkt inzetbaar te zijn bij osteoporose en reuma en het heeft zelfs kankerbestrijdende eigenschappen. De stam van de boom wordt eveneens op medicinale wijze gebruikt, bijvoorbeeld bij ontstekingen, kanker en diabetes. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Traditioneel gebruik in India

Amla wordt in India ingemaakt met zout, olie en kruiden om het op te eten. Cosmetisch wordt het er gebruikt in shampoos en haarolie om grijsverkleuring van het haar tegen te gaan. Veel belangrijker is het medicinale gebruik van amla. In de Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde is amla een veel gebruikt middel in een verjongingskuur. Constipatie, koorts, astma worden ermee genezen. Het is goed voor het hart, de haargroei en wordt het gebruikt om langer gezond te leven. Het is verder goed voor de ogen, de lever, het hele lichaam en de geest wordt er scherper van.

Naamgeving

De Latijnse, wetenschappelijke naam van deze geneesplant is Emblica officinalis. Een andere Latijnse naam is Phyllanthus emblemica. In het Nederlands hebben we geen andere naam dan amla en in het Engels noemt men het Indiase kruisbes, wat verwarring kan opleveren want het heeft niets met de kruisbes te maken. In het Duits wordt het Indische Stachelbeere genoemd. Stachelbeere is de Duitse naam voor kruisbes. Overigens groeit kruisbes aan een struikje en amla aan een boom, dus is deze naam eigenlijk helemaal fout gekozen.

Inhoudsstoffen

Van amla worden vele delen gebruikt. De vrucht is het meest belangrijke geneesmiddel. Behalve het vruchtje worden ook het blad, de wortel, de schors het zaad van de vrucht en de bloem gebruikt. In de vrucht zitten de volgende inhoudsstoffen: vitamine C, vetzuren, flavonoïden, polyfenolen, cytokininen, vitaminen uit het B-complex, calcium, kalium, ijzer, tanninen en pectine.

Goed voor hart en bloedvaten

Samen met de mangifera indica, een mangosoort die wild groeit in India, kan amla het lipidenniveau in het bloed verkleinen waardoor minder kans op athersclerose is, zo blijkt uit Indiaas onderzoek uit 2002. Hyperlipedema of teveel vetten in het bloed door veroudering kan volgens Japans onderzoek uit 2007 worden tegen gegaan met amla. Een zelfde conclusie trok een Indiaas onderzoek uit 2012. Zij zagen dat dyslipedemia en daaraan gerelateerde aderverkalking bij vrouwen na de overgang minder vaak optrad als men amla at. In het algemeen vermindert amla de kans op bloedstolsels waardoor ook een hartaanval minder snel kan plaatsvinden.

Amla tegen kanker

Traditioneel wordt amla al eeuwenlang bij kanker gebruikt. Omdat vanaf 1900 het aantal kankergevallen in de wereld als een raket is gestegen en er geen werkzame therapieën zijn, wordt het hoog tijd dat de wetenschappelijke wereld gaat kijken naar oude kankerrecepten. Indiaas onderzoek uit 2011 noemt amla een wonderbes en verwacht dat het binnen afzienbare tijd in
heel de wereld wordt gebruikt als geneesmiddel bij kanker. In 2001 had een ander Indiaas onderzoek al geconstateerd dat stoffen in amla het ontstaan van nieuwe kankercellen stopt. Uit Indiaas onderzoek uit 2005 blijkt dat amla werkt tegen huidkanker en volgens Indiaas onderzoek uit 2008 werkt amla tegen leverkanker.

Amla voor de spijsvertering

Amla is goed voor de spijsvertering. Het verbetert de eetlust en het absorptievermogen van het lichaam; er worden meer voedingsstoffen opgenomen. Het heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen voor de maag. Het kan ingezet worden bij maagzweer, maagzuur, misselijkheid, gastritis, hepatitis, colitis, aambeien en braken. Vooral bij prikkelbaredarmsyndroom wordt amla aangeraden. Verder kan het gebruikt worden bij chronische constipatie. Het heeft een antioxidantwerking en beschermt de lever.

Goed voor cognitieve functies

Wanneer iemand leidt aan zwakte door stress dan is amla een veel ingezet middel door fytotherapeuten. Het verhoogt het geestelijke en lichamelijke welzijn. Het verbetert cognitieve prestaties zoals het geheugen, concentratievermogen en stressbestendigheid. Verder sust het woede-aanvallen en prikkelbaarheid.

Amlaverkoop op de markt in India / Bron: Surya Prakash.S.A., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Amlaverkoop op de markt in India / Bron: Surya Prakash.S.A., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Amla wordt van oudsher gebruikt bij hoest, verkoudheid, griep en luchtwegenproblemen.

Goed voor het afweersysteem

Candida, een overgroei van schimmel, kan worden tegen gegaan met amla. Daarnaast helpt het bij griep- en verkoudheidsvirussen. Verschillende bacteriën waaronder staphyloccus aureus en E.coli worden tegen gegaan door dit vruchtje. Het is een prima antioxidant en immuunregulerend middel. Het heeft diverse werkzaamheden bij kanker, zoals al is aangetoond. Wie kanker wilt voorkomen heeft meer dan andere ziekten baat baat bij een uitstekend werkend immuunsysteem.

Enkele wetenschappelijke onderzoeken

Er zijn tal van onderzoeken gepubliceerd over de werking van amla. Het blijkt tegen een veelvoud aan ziekten te werken. Hier volgt een lukrake greep uit het overweldigende aanbod.
 • Amerikaans onderzoek uit 2009 ziet amla als een belangrijk hulpmiddel bij het genezen van wonden.
 • Indiaas onderzoek uit 2005 toont aan dat schade door straling wordt verkleind door het gebruik van amla.
 • Slovaaks onderzoek uit 2003 laat zien dat hoesten wordt verminderd door amla.
 • Indiaas onderzoek uit 2004 concludeert dat amla goed is voor de lever.
 • Taiwanees onderzoek uit 2001 bevestigt dat amla goed is voor de lever door zijn antioxidant eigenschappen in combinatie met ontstekingsremmende, macrofaagactiverende en anti-celdoodwerking.
 • Indiaas onderzoek uit 2011 concludeert dat amla goed is tegen verdikking van de hartspier en verhoogde bloeddruk.
 • Taiwanees onderzoek uit 2009 laat zien dat amla behulpzaam is bij het helen van nierfalen of uremia.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Indiase kruisbes (Amla): effectief tegen huidverouderingIndiase kruisbes (Amla): effectief tegen huidverouderingNaar de heilige graal van het tegengaan van huidveroudering wordt al eeuwen gezocht. Wetenschappers denken hier een stuk…
AlvleesklierkankerAlvleesklierkankerIn Nederland krijgen er ongeveer 1500 mensen per jaar te maken met alvleesklierkankerpatiënten. Deze vorm van kanker tre…
Langer en gezond leven? Zes oorzaken van ziekte voorkomenLanger en gezond leven? Zes oorzaken van ziekte voorkomenDe grote oorzaken van ziekten zijn de aandoeningen Hyperaciditeit, Ontsteking, Oxidatie, Overbelasting van het stress-sy…
Rood vlees vergroot kans op pancreaskankerVoedingsdeskundigen geven je al langer de raad het gebruik van allerlei rood vlees tot een strikt minimum te beperken. B…

Knoflook: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde knoflookKnoflook: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde knoflookIs knoflook gezond? Knoflook is een gezonde en geneeskrachtige smaakmaker dat lekker is in zeer veel gerechten, van de N…
De geneeskracht van tremella paddenstoelDe tremella paddenstoel is een rijke natuurlijke vitamine D-bron. Hij ziet er bijna doorzichtig en een beetje slijmerig…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Prasadganapule69, Pixabay
 • Handboek kruidengeneeskunde, Anne McIntyre
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Phyllanthus_emblica
 • Indiaas onderzoek 2011, kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21317655
 • Amerikaans onderzoek 2009, wonden: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19152656
 • Indiaas onderzoek dyslipedemia, aderverkalking: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22692334
 • Japans onderzoek dylipedemia, hyperlipedemia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17506915
 • Indiaas onderzoek, huidkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16101333
 • Indiaas onderzoek, leverkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18467048
 • Indiaas onderzoek, straling: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16106381
 • Slovaaks onderzoek, 2003: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13678247
 • Taiwanees onderzoek 2011: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21761987
 • Indiaas onderzoek uit 2004: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15586980
 • Indiaas onderzoek, hartspier, hoge bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21748534
 • Taiwanees onderzoek, uremia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19222108
 • Indiaas onderzoek 2001, anti tumoractiviteit: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11297836
 • Amla beter dan statine: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3326920/
 • Afbeelding bron 1: Surya Prakash.S.A., Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Syl, 05-09-2016
Waar moet ik op letten als ik Amla ga kopen? Je hebt nl. zoveel aanbod. En hoeveel moet je gebruiken? Reactie infoteur, 06-09-2016
Zelf heb ik amla bij een Indiase winkel gekocht, helemaal niet duur. Het is gedroogd poeder van een vrucht. Je kan een theelepeltje of twee gebruiken om een frisse, zuur smakende theedrank van te bereiden.

Wessel Drost, 28-05-2016
Waar is het te koop? Reactie infoteur, 07-09-2016
Bij Indiase winkels. Soms bij Aziatische winkels. En natuurlijk online.

Wessel, 10-03-2016
Wat zijn de kosten, er staat geen prijs bij. Reactie infoteur, 14-03-2016
Bij mij om de hoek is een Indiase winkel. Daar kost 250 gram 2 euro 50.'Op internet is is 250 gram als snel 12 euro.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.