De geneeskracht van amla
Amla is een vruchtje uit India. Er zit veel vitamine C in; wel 20 maal zoveel als in een sinaasappel. Amla groeit aan een boom die 18 meter hoog kan worden. De bloemen aan deze boom zijn groenachtig geel. Amla is een middel in de traditionele geneeskunde en het is ruim onderzocht in de wetenschap. Het blijkt inzetbaar te zijn bij osteoporose en reuma en het heeft zelfs kankerbestrijdende eigenschappen. De stam van de boom wordt eveneens op medicinale wijze gebruikt, bijvoorbeeld bij ontstekingen, kanker en diabetes.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Traditioneel gebruik in India
Amla wordt in India ingemaakt met zout, olie en kruiden om het op te eten. Cosmetisch wordt het er gebruikt in shampoos en haarolie om grijsverkleuring van het haar tegen te gaan. Veel belangrijker is het medicinale gebruik van amla. In de
Ayurveda, de traditionele Indiase geneeskunde is amla een veel gebruikt middel in een verjongingskuur. Constipatie, koorts, astma worden ermee genezen. Het is goed voor het hart, de haargroei en wordt het gebruikt om langer gezond te leven. Het is verder goed voor de ogen, de lever, het hele lichaam en de geest wordt er scherper van.
Naamgeving
De
Latijnse, wetenschappelijke naam van deze geneesplant is
Emblica officinalis. Een andere Latijnse naam is
Phyllanthus emblemica. In
het Nederlands hebben we geen andere naam dan amla en in het Engels noemt men het Indiase kruisbes, wat verwarring kan opleveren want het heeft niets met de kruisbes te maken. In het Duits wordt het Indische Stachelbeere genoemd. Stachelbeere is de Duitse naam voor kruisbes. Overigens groeit kruisbes aan een struikje en amla aan een boom, dus is deze naam eigenlijk helemaal fout gekozen.
Inhoudsstoffen
Van amla worden vele delen gebruikt. De vrucht is het meest belangrijke geneesmiddel. Behalve het vruchtje worden ook het blad, de wortel, de schors het zaad van de vrucht en de bloem gebruikt. In de vrucht zitten de volgende inhoudsstoffen:
vitamine C, vetzuren,
flavonoïden,
polyfenolen, cytokininen, vitaminen uit het B-complex, calcium,
kalium,
ijzer,
tanninen en pectine.
Goed voor hart en bloedvaten
Samen met de
mangifera indica, een mangosoort die wild groeit in India, kan amla het lipidenniveau in het bloed verkleinen waardoor minder kans op athersclerose is, zo blijkt uit Indiaas onderzoek uit 2002. Hyperlipedema of teveel vetten in het bloed door veroudering kan volgens Japans onderzoek uit 2007 worden tegen gegaan met amla. Een zelfde conclusie trok een Indiaas onderzoek uit 2012. Zij zagen dat dyslipedemia en daaraan gerelateerde aderverkalking bij vrouwen na de overgang minder vaak optrad als men amla at. In het algemeen vermindert amla de kans op bloedstolsels waardoor ook een hartaanval minder snel kan plaatsvinden.
Amla tegen kanker
Traditioneel wordt amla al eeuwenlang bij kanker gebruikt. Omdat vanaf 1900 het aantal kankergevallen in de wereld als een raket is gestegen en er geen werkzame therapieën zijn, wordt het hoog tijd dat de wetenschappelijke wereld gaat kijken naar oude kankerrecepten. Indiaas onderzoek uit 2011 noemt amla een wonderbes en verwacht dat het binnen afzienbare tijd in
heel de wereld wordt gebruikt als geneesmiddel bij kanker. In 2001 had een ander Indiaas onderzoek al geconstateerd dat stoffen in amla het ontstaan van nieuwe kankercellen stopt. Uit Indiaas onderzoek uit 2005 blijkt dat amla werkt tegen huidkanker en volgens Indiaas onderzoek uit 2008 werkt amla tegen leverkanker.
Amla voor de spijsvertering
Amla is goed voor de spijsvertering. Het verbetert de eetlust en het absorptievermogen van het lichaam; er worden meer voedingsstoffen opgenomen. Het heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen voor de maag. Het kan ingezet worden bij maagzweer, maagzuur, misselijkheid, gastritis, hepatitis, colitis, aambeien en braken. Vooral bij prikkelbaredarmsyndroom wordt amla aangeraden. Verder kan het gebruikt worden bij chronische constipatie. Het heeft een antioxidantwerking en beschermt de lever.
Goed voor cognitieve functies
Wanneer iemand leidt aan zwakte door stress dan is amla een veel ingezet middel door fytotherapeuten. Het verhoogt het geestelijke en lichamelijke welzijn. Het verbetert cognitieve prestaties zoals het geheugen, concentratievermogen en stressbestendigheid. Verder sust het woede-aanvallen en prikkelbaarheid.
Amla wordt van oudsher gebruikt bij hoest, verkoudheid, griep en luchtwegenproblemen.
Goed voor het afweersysteem
Candida, een overgroei van schimmel, kan worden tegen gegaan met amla. Daarnaast helpt het bij griep- en verkoudheidsvirussen. Verschillende bacteriën waaronder staphyloccus aureus en E.coli worden tegen gegaan door dit vruchtje. Het is een prima antioxidant en immuunregulerend middel. Het heeft diverse werkzaamheden bij kanker, zoals al is aangetoond. Wie kanker wilt voorkomen heeft meer dan andere ziekten baat baat bij een uitstekend werkend immuunsysteem.
Enkele wetenschappelijke onderzoeken
Er zijn tal van onderzoeken gepubliceerd over de werking van amla. Het blijkt tegen een veelvoud aan ziekten te werken. Hier volgt een lukrake greep uit het overweldigende aanbod.
- Amerikaans onderzoek uit 2009 ziet amla als een belangrijk hulpmiddel bij het genezen van wonden.
- Indiaas onderzoek uit 2005 toont aan dat schade door straling wordt verkleind door het gebruik van amla.
- Slovaaks onderzoek uit 2003 laat zien dat hoesten wordt verminderd door amla.
- Indiaas onderzoek uit 2004 concludeert dat amla goed is voor de lever.
- Taiwanees onderzoek uit 2001 bevestigt dat amla goed is voor de lever door zijn antioxidant eigenschappen in combinatie met ontstekingsremmende, macrofaagactiverende en anti-celdoodwerking.
- Indiaas onderzoek uit 2011 concludeert dat amla goed is tegen verdikking van de hartspier en verhoogde bloeddruk.
- Taiwanees onderzoek uit 2009 laat zien dat amla behulpzaam is bij het helen van nierfalen of uremia.