Het prikkelbare darmsyndroom en het FODMAP-dieet
Voor een groot deel van de mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan het FODMAP-dieet een wereld van verschil betekenen. Wat is het prikkelbare darmsyndroom? Welke mogelijke oplossingen zijn er voor sommige mensen met het prikkelbare darmsyndroom? Wat is het FODMAP-dieet? Waar zitten FODMAPs in? Welke resultaten kan het FODMAP-dieet geven?
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (ook wel spastische darm genoemd) kunnen last hebben van;
- Buikpijn
- Gasvorming
- Diarree
- Verstopping
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
Klachten bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen toenemen door stress en voeding. De klachten kunnen dusdanig erg zijn dat zij invloed hebben op het dagelijks functioneren van mensen met het prikkelbare darmsyndroom.
Hoeveel mensen hebben last van het prikkelbare darmsyndroom?
Ongeveer 5 tot 20% van de Nederlanders heeft last van het prikkelbare darmsyndroom.
Mogelijke oplossingen prikkelbare darmsyndroom
Mogelijke oplossingen voor mensen met het prikkelbare darmsyndroom kunnen liggen in;
- Hypnotherapie
- Bekkenbodemfysiotherapie
- Medicijnen
- Het innemen van bepaalde voedingssupplementen
- Het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen
FODMAPs en het prikkelbare darmsyndroom
In Australië is een dieet, het FODMAP-dieet, getest dat voor ruim 70% van de mensen die lijden aan het prikkelbare darmsyndroom minder klachten opleverde.Bij het FODMAP-dieet worden alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAPs (Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosacharides And Polyols) uit het dagelijkse dieet gehaald en vervangen door voedingsmiddelen waar weinig tot geen FODMAPs inzitten. Het dieet is gebaseerd op het feit dat veel mensen met het prikkelbare darmsyndroom van bepaalde voedingsmiddelen (FODMAP rijke voeding) meer last krijgen dan van andere voedingsmiddelen (FODMAP arme voeding). Er is namelijk een vermoeden dat bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom sommige suikers deels of helemaal onverteerd in de dikke darm komen. In de dikke darm bevinden zich bacteriën die deze suikers omzetten in gassen en stoffen die de dikke darm prikkelen en irriteren. Daarnaast kunnen de suikers vocht aantrekken. Hierdoor kan de darm opzwellen en krijg je een opgezette buik.
Waar zitten FODMAPs in?
FODMAPs zitten onder andere in;
- Tarwe
- Zuivelproducten
- Honing
- Sommige soorten groenten (denk aan kool, ui, knoflook)
- Sommige soorten fruit
Hoe ziet een laag FODMAP-voedingspatroon eruit?
Een laag FODMAP-voedingspatroon kan er als volgt uitzien (raadpleeg altijd een deskundige als je met dit dieet aan de slag wilt);
(NB in onderstaande lijsten kan een laag FODMAP-gehalte in sommige gevallen ook betekenen dat een voedingsmiddel geen FODMAPS bevat)
Zetmeelproducten met een laag FODMAP-gehalte
- glutenvrije producten
- speltbrood
- rijst
- havermout
- quinoa
- aardappelen
Groenten met een laag FODMAP-gehalte
- aubergine
- bamboescheuten
- courgette
- groene bonen
- komkommer
- pompoen
- radijs
- sla
- spinazie
- wortel
- pepers
- olijven
Fruit met een laag FODMAP-gehalte
- aardbeien
- ananas
- banaan
- blauwe bessen
- clementines
- druiven
- framboos
- kiwi
- sinaasappel
Melkproducten met een laag FODMAP-gehalte
- lactose vrije producten
- sojamelk(producten)
- haver- en rijstdrank
- harde kazen
Vlees en vis
Alle soorten vlees, vis, schaal- en schelpdieren mogen gegeten worden, mits deze niet gepaneerd zijn.
Vleesvervangers en eieren met een laag FODMAP-gehalte
- tofu
- tempé
- eieren
- noten
- pitten
- zaden
Boter, olie en dergelijke
Alle soorten boter, olie en dergelijke mogen.
Kruiden en smaakmakers met een laag FODMAP-gehalte
- azijn
- citroensap
- limoensap
- mosterd
- suiker
- esdoornsiroop
- pindakaas
- zwarte chocolade
- mayonaise
Dranken met een laag FODMAP-gehalte
- water
- thee
- niet te sterke koffie
Het FODMAP-dieet
Het FODMAP-dieet is een streng dieet. In de eerste fase, de zogenoemde eliminatiefase moeten alle voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMAPs vermeden worden. FODMAPs zitten in veel kant- en klare voeding en deze kan het beste vermeden worden en etiketten dienen zeer goed gelezen te worden. In de praktijk eten mensen die het FODMAP-dieet volgen veel verse en onbewerkte voeding. Na de eliminatiefase wordt er één à twee voedingsmiddelen toegevoegd. Komen de klachten terug dan wordt er gestopt met deze voedingsmiddelen en keer je weer terug naar de eliminatiefase. Na een paar weken kan dan een ander voedingsmiddel worden toegevoegd. Gaat dit goed dan kan er nog een voedingsmiddel worden toegevoegd.
Het doel is dat er uiteindelijk een dieet op maat ontstaat waardoor de klachten van het prikkelbare darmsyndroom verminderen of zelfs wegblijven.
Kinderen en het FODMAP-dieet
In principe zijn alle er genoeg essentiële voedingswaarden in het FODMAP-dieet te vinden, waardoor een eventuele partner en kinderen zonder problemen mee kunnen eten met dit dieet.
Begeleiding FODMAP-dieet
Het FODMAP-dieet is is een lastig dieet is te volgen. Van elk voedingsmiddel moet wordt bepaald of er wel of niet FODMAPs inzitten en of dit wel of niet op de 'mag-ik-eten-lijst' kan. Daarnaast moeten eventuele klachten goed in de gaten gehouden worden om te bepalen of er wel of niet voedingsmiddelen toegevoegd dan wel geëlimineerd moeten worden. Het is daarom belangrijk om het FODMAP-dieet te volgen onder begeleiding van een deskundige.
Resultaten FODMAP-dieet
Het FODMAP-dieet is ontwikkeld door Peter Gibson en Susan Shephard op de Monash universiteit van Melbourne (Austalië). Van hun patiënten met het prikkelbare darmsyndroom had 75% baat bij het FODMAP-dieet. Hun klachten verminderden of verdwenen helemaal.
In het Martini Ziekenhuis in Groningen is een proef gedaan met 30 mensen die leden aan het prikkelbare darmsyndroom. Bij 73% leiden het volgen van het FODMAP-dieet tot minder klachten.
Lees verder