Veel afvallen in een korte tijd, is het te doen?

Het is voor velen een doel: zoveel mogelijk afvallen in een korte tijd. Toch blijkt afvallen voor de meeste mensen te moeilijk en al helemaal als het gaat om veel afvallen in een korte tijd. Vaak stellen deze mensen te hoge eisen en een doel dat niet realistisch is, waardoor er helemaal niets van het afvallen terecht komt. Waarschijnlijk heb je wel eens de jaloersmakende transformaties gezien op tv van mensen die misschien wel de helft van hun eigen gewicht kwijt zijn, en dat in een zeer korte tijd. Aan de ene kant erg motiverend, maar aan de ene kant moet je je afvragen of het wel voor jou is weggelegd.

Veel afvallen, de ongezonde manieren

Het grootste probleem is echter dat er veel websites en bedrijven zijn die je willen helpen met het snel afvallen in korte tijd, maar dit is bijna altijd op de ongezonde manier. Het beste voorbeeld hiervan is het crashdieet. Het idee van het crashdieet is dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor het lichaam verplicht wordt om vetreserves te gebruiken als energie. Het lichaam heeft namelijk niets anders om energie vandaan te halen. Je begrijpt waarschijnlijk nu al wel dat het crashdieet ontzettend ongezond is, omdat je jezelf eigenlijk aan het uithongeren bent en omdat je je lichaam niet voldoende voedingsstoffen geeft, wat het wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Bij het dieet eet je natuurlijk wel iets, maar het liefst zo weinig mogelijk en als je dan iets eet mag het vrijwel geen calorieën bevatten. Hierdoor zul je ontzettend snel veel afvallen. Het lichaam zal echter minder blij zijn dan jij met de verloren kilo's. Het lichaam probeert in leven te blijven door de vetreserves te verbranden en je kunt de situatie vergelijken als mensen die in hongersnood hebben geleefd, want eigenlijk gebeurt er met het lichaam precies hetzelfde als bij die mensen. Dan is er nog een groot nadeel aan dit dieet. Waarschijnlijk heb je het wel eens meegemaakt: je bent ziek geweest en bent daardoor kilo's afgevallen. Zodra je weer beter bent, vliegen die kilo's er heel gemakkelijk weer aan. Dat is dan geen enkel probleem, maar precies hetzelfde zal gebeuren bij het crashdieet. Zodra je weer begint te eten, wat op een gegeven moment toch echt weer zal moeten, zal het lichaam meteen de reserves weer opslaan en zul je meteen weer veel aankomen. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat dit dieet totaal geen zin heeft én ook nog eens ontzettend slecht is voor ons lichaam.

Daarnaast zul je je ook nog eens ziek gaan voelen. Je begint hoofdpijn te krijgen, wordt futloos en je zult spiermassa verliezen. Op een gegeven moment gaat het lichaam minder vet verbranden wat betekent dat zodra je eet, je meteen veel sneller aankomt dan je normaal doet. Ook is er kans op uitdroging en misselijkheid en er zijn nog veel meer vervelende kwalen waar je liever niet mee te maken krijgt. Al met al kan er worden gezegd dat het crashdieet af te raden is.

Een goede methode om af te vallen

Gelukkig zijn er ook goede manieren om af te vallen en niet ieder dieet is meteen al slecht voor ons lichaam. Een goed voorbeeld is het paleo dieet. Bij dit dieet gaat het vooral om voeding die je zelf zou kunnen verzamelen. Denk aan wortels uit de grond, bessen van een struik of noten. Natuurlijk hoef je deze producten niet zelf te plukken, maar kun je deze gewoon in de supermarkt kopen. Het is slechts een handige truc om te bedenken of het wel of niet binnen het dieet past. Zou ik het zelf kunnen vangen of plukken? Dan zit het er waarschijnlijk wel in. Het is dan ook niet gek dat bijna alle soorten vlees in dit dieet passen. Je kunt immers elk dier zelf vangen, maar gelukkig hoeft dat niet echt.

Dit dieet is niet alleen voor mensen die snel veel willen afvallen, maar ook voor mensen die gewoonweg gezonder willen gaan eten. Koekjes, snoep en andere dingen met veel suiker horen er niet bij. Het fijne van dit dieet is echter dat je jezelf maar weinig hoeft te verbieden. Er is namelijk ontzettend veel mogelijk waardoor het ook goed vol te houden is. Het paleo dieet is niet slechts een dieet, maar een manier van leven en de kans is groot dat je je zo goed voelt door dit dieet, dat je er nooit meer mee zult stoppen. Het hoeft dus niet perse een dieet genoemd te worden, want het kan dus prima voor altijd worden volgehouden, terwijl dit voor andere diëten niet opgaat.

Vooral in het begin zal je merken dat de kilo's eraf vliegen. Het gaat bij dit dieet niet om het tellen van calorieën. Het gaat om gezond eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Beweging

Hoewel veel mensen denken dat het meest belangrijke bewegen is, hebben ze dit toch echt fout. Een goed lichaam wordt ook wel gemaakt in de keuken, maar om zo snel mogelijk af te vallen, is het wel een aanrader om erbij te sporten. Dit hoeft niet perse zo intensief te zijn als je zou denken. Een goede wandeling kan net zo goed zijn als een stuk hardlopen. Perfect voor mensen met veel overgewicht dus. Ook zwemmen is een aanrader voor mensen die veel gewicht kwijt willen raken. Je krijgt van zwemmen namelijk gemakkelijk grotere spieren, maar het is ook een perfecte sport voor mensen met overgewicht. Er is namelijk geen sprake van bijvoorbeeld veel druk op de knieën of op een ander deel van het lichaam. Zwemmen kan gedaan worden in een team maar ook alleen en dat is ook een groot voordeel.

Je kunt dus kiezen voor een lange wandeling of kort hardlopen. Er zit dus zeker een verschil in intensief sporten, maar het hoeft niet perse. Je kunt vijf minuten heel hard fietsen of een kwartier wat zachter. Zolang dezelfde afstand is afgelegd, zit er geen verschil in deze oefening. Na een tijdje zal sporten ook veel leuker worden omdat je meer conditie hebt gekregen.
Snel afslanken in zeer korte tijd kan het beste worden gedaan met een gezond dieet waarbij je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, in combinatie met goede beweging. Zorg ook dat het bewegen regelmatig is. Denk daarbij aan minimaal drie keer per week.
© 2014 - 2024 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…

Het prikkelbare darmsyndroom en het FODMAP-dieetHet prikkelbare darmsyndroom en het FODMAP-dieetVoor een groot deel van de mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan het FODMAP-dieet een wereld van verschil be…
Nvaonline (19 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.