Dieet op maat voor onverzadigbare, emotionele en dooreters

Dieet op maat voor onverzadigbare, emotionele en dooreters Waarom mislukken afvalpogingen zo vaak en waarom lukt het mensen niet om eenmaal afgevallen op hun nieuwe gewicht te blijven. Overgewicht komt door teveel eten, maar teveel eten komt door verschillende oorzaken en moet dus verschillend worden aangepakt. Een dieet moet aansluiten bij de reden waarom mensen zich overeten. In Groot-Brittannië gingen vrijwilligers met flink overgewicht (obesitas) drie maanden lang, samen met wetenschappers die gespecialiseerd zijn in obesitas, aan de slag om te onderzoeken of een dieet op maat voor hen wel werkt. Er waren drie groepen; onverzadigbare eters, emotionele eters en dooreters. Tijdens deze periode werden er een aantal interessant ontdekkingen gedaan.

Dieet op maat

Drie maanden lang gingen 75 vrijwilligers in Groot-Brittannië op een speciaal voor hen gemaakt dieet onder begeleiding van een team van wetenschappers van Cambridge en Oxford en diverse obesitasdeskundigen. Alle vrijwilligers hadden al (een leven) lang problemen met hun gewicht en vaak hadden ze al vele diëten geprobeerd. Tijdens de intake voor het experiment werd er gekeken naar de genen, hormonen en de psychologie van de deelnemers. Om te bepalen welk dieet het beste voor hen geschikt was werden ze op basis van de uitkomst van deze gegevens ingedeeld in drie groepen;
  • De dooreters (‘feasters’)
  • De onverzadigbare eters (‘constant cravers’)
  • De emotionele eters (‘emotional eters’)

Dooreters

Een kenmerk van de dooreters is dat als zij eenmaal eten zij niet kunnen stoppen met eten. Dit komt omdat hun darmhormoon minder goed werkt. Normaal geven onze darmen hormonen af die onze hersenen vertellen dat wij vol zitten. Bij deze groep mensen werken deze hormonen minder waardoor zij minder snel een gevoel hebben dat zij vol zitten. Hierdoor eten zij meestal meer dan de andere mensen.
Het is dus belangrijk dat zij tegen zichzelf zeggen te stoppen met eten want hun hersenen doen dit niet.

Dieet op maat voor dooreters

Door het team werd een dieet samengesteld voor de dooreters met voedsel met een hoog eiwitgehalte en een lage GL (glycemische index). Voedsel met een lage GL doet er langer over om te verteren. Een maaltijd voor de dooreters bestaat uit:
  • Een kwart kip of vis
  • Een kwart pasta of rijst
  • De helft groenten
  • Tussendoor mogen ze fruit en/of groenten

Onverzadigbare eters

Onverzadigbare eters denken de hele dag (en nacht) door aan eten. Zij hebben een hoger aantal genen om aan eten te denken. Hierdoor zijn zij hongeriger dan anderen, want hun hersenen geven permanent een hongergevoel door. Normaal krijgen de hersenen bij genoeg vetreserves een signaal dat we vol zitten. Bij de onverzadigbare eters is dit signaal minder (of niet) aanwezig. Het is belangrijk dat zij tegen zichzelf zeggen dat zij geen voedsel nodig hebben. Dit is lastig in een tijd dat er op bijna elke hoek snacks te koop zijn. Zij moeten zich bewust zijn van het feit dat de voedselindustrie er op uit is om hen zoveel mogelijk te laten eten.

Dieet op maat voor onverzadigbare eters

Door het team werd een dieet samengesteld voor de onverzadigbare eters dat bestond uit twee dagen per week vasten (slechts 800 calorieën) en de andere dagen mag er onbeperkt gegeten worden.

Emotionele eters (ook wel troosteters

Emotionele eters zijn mensen die in perioden van stress en onplezierige situaties naar eten grijpen. Dit kan ontstaan door stress, paniek, depressie of een traumatische gebeurtenis. Het is belangrijk dat zij weten dat wanneer zij zich somber of gespannen voelen dat zij meer waarde hechten aan lekker eten (lees suiker en vet). Zo zijn hun hersenen geconditioneerd, deze werken eigenlijk tegen hen.

Dieet op maat voor emotionele eters

Door het team werd de emotionele eters aanbevolen om gebruik te maken van groepsondersteuning. Om af te vallen met een afslankclub, gebruik te maken van onlinesupport op momenten dat het moeilijk was en om cognitieve gedragstherapie te volgen om te leren omgaan met gevoelens die maken dat de behoefte aan troosteten ontstaat.

Waarom gaat het afvallen steeds langzamer?

In eerste instantie vielen de deelnemers vrij makkelijk af, maar naarmate de tijd vorderde werd het steeds moeilijker. Hierdoor nam de motivatie ook af. Dit verschijnsel is bekend bij alle mensen die afvallen en heeft te maken met het feit dat de stofwisselingssnelheid (de snelheid waarmee je calorieën verbrandt) afneemt naarmate je minder weegt. Dikkere mensen hebben namelijk een hogere stofwisseling dan dunnere mensen. Door af te vallen heeft je stofwisseling minder calorieën nodig dan voorheen, waardoor je langzamer afvalt als je hetzelfde blijft eten. Naar mate je langer lijnt moet je dus minder eten.

‘Focus: Dieet op maat’

Het experiment is gefilmd en te zien geweest in Horizon van de BBC. De NTR heeft deze serie aangekocht en de eerste twee afleveringen waren te zien op 4 en 11 oktober 2015. De derde en laatste aflevering was te zien op zondag 18 oktober 2015.
Het streven was dat de deelnemers gemiddeld 5 % van hun gewicht zouden kwijtraken, dit was 8%. Van de 75 deelnemers vonden 73 dit dieet op maat werken.
De belangrijkste boodschap/conclusie van het onderzoek was dat het belangrijk is je niet mee te laten slepen door het nieuwste (mode) dieet, maar te kijken naar je zelf. Welk dieet past bij jou en jouw eetgewoontes en te beseffen dat afvallen en op gewicht blijven veel energie kost.

Lees verder

© 2015 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emotionele eter, wat is dat?Wat is een emotionele eter? Overgewicht en gezondheidsproblemen kunnen ontstaan als iemand een emotionele eter is. Veel…
Drie vormen van eetgedragDrie vormen van eetgedragDiëten zijn een welbekend fenomeen, maar niet altijd even succesvol als men mag geloven of hopen. Wat is de reden dat ie…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Eenmaal slank zijn we gelukkig, toch?Eenmaal slank zijn we gelukkig, toch?Overgewicht begint een wereldwijd probleem te worden. Bij mensen met ernstig overgewicht staat het leven vaak volledig i…

Skinny fat: Slank zijn en toch overgewicht hebbenSkinny fat: Slank zijn en toch overgewicht hebbenWanneer men spreekt van overgewicht, wordt doorgaans zwaarlijvigheid of dikheid bedoeld. Mensen die (veel) te dik zijn,…
5 ongewone diëten die je niet moet proberen5 ongewone diëten die je niet moet proberenEen slanke lijn waar je trots op kan zijn. Dat is de droom van quasi elke vrouw, maar ook van veel mannen. Overgewicht z…
Bronnen en referenties
  • ‘Focus: Dieet op maat’ (uitzending 4 oktober 2015)
  • ‘Focus: Dieet op maat’ (uitzending 11 oktober 2015)
  • 'Focus: Dieet op maat' (uitzending 18 oktober 2015)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 26-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.