Dieet op maat voor onverzadigbare, emotionele en dooreters
Waarom mislukken afvalpogingen zo vaak en waarom lukt het mensen niet om eenmaal afgevallen op hun nieuwe gewicht te blijven. Overgewicht komt door teveel eten, maar teveel eten komt door verschillende oorzaken en moet dus verschillend worden aangepakt. Een dieet moet aansluiten bij de reden waarom mensen zich overeten. In Groot-Brittannië gingen vrijwilligers met flink overgewicht (obesitas) drie maanden lang, samen met wetenschappers die gespecialiseerd zijn in obesitas, aan de slag om te onderzoeken of een dieet op maat voor hen wel werkt. Er waren drie groepen; onverzadigbare eters, emotionele eters en dooreters. Tijdens deze periode werden er een aantal interessant ontdekkingen gedaan.
Dieet op maat
Drie maanden lang gingen 75 vrijwilligers in Groot-Brittannië op een speciaal voor hen gemaakt dieet onder begeleiding van een team van wetenschappers van Cambridge en Oxford en diverse obesitasdeskundigen. Alle vrijwilligers hadden al (een leven) lang problemen met hun gewicht en vaak hadden ze al vele diëten geprobeerd. Tijdens de intake voor het experiment werd er gekeken naar de genen, hormonen en de psychologie van de deelnemers. Om te bepalen welk dieet het beste voor hen geschikt was werden ze op basis van de uitkomst van deze gegevens ingedeeld in drie groepen;
- De dooreters (‘feasters’)
- De onverzadigbare eters (‘constant cravers’)
- De emotionele eters (‘emotional eters’)
Dooreters
Een kenmerk van de dooreters is dat als zij eenmaal eten zij niet kunnen stoppen met eten. Dit komt omdat hun darmhormoon minder goed werkt. Normaal geven onze darmen hormonen af die onze hersenen vertellen dat wij vol zitten. Bij deze groep mensen werken deze hormonen minder waardoor zij minder snel een gevoel hebben dat zij vol zitten. Hierdoor eten zij meestal meer dan de andere mensen.
Het is dus belangrijk dat zij tegen zichzelf zeggen te stoppen met eten want hun hersenen doen dit niet.
Dieet op maat voor dooreters
Door het team werd een dieet samengesteld voor de dooreters met voedsel met een hoog eiwitgehalte en een lage GL (glycemische index). Voedsel met een lage GL doet er langer over om te verteren. Een maaltijd voor de dooreters bestaat uit:
- Een kwart kip of vis
- Een kwart pasta of rijst
- De helft groenten
- Tussendoor mogen ze fruit en/of groenten
Onverzadigbare eters
Onverzadigbare eters denken de hele dag (en nacht) door aan eten. Zij hebben een hoger aantal genen om aan eten te denken. Hierdoor zijn zij hongeriger dan anderen, want hun hersenen geven permanent een hongergevoel door. Normaal krijgen de hersenen bij genoeg vetreserves een signaal dat we vol zitten. Bij de onverzadigbare eters is dit signaal minder (of niet) aanwezig. Het is belangrijk dat zij tegen zichzelf zeggen dat zij geen voedsel nodig hebben. Dit is lastig in een tijd dat er op bijna elke hoek snacks te koop zijn. Zij moeten zich bewust zijn van het feit dat de voedselindustrie er op uit is om hen zoveel mogelijk te laten eten.
Dieet op maat voor onverzadigbare eters
Door het team werd een dieet samengesteld voor de onverzadigbare eters dat bestond uit twee dagen per week vasten (slechts 800 calorieën) en de andere dagen mag er onbeperkt gegeten worden.
Emotionele eters (ook wel troosteters
Emotionele eters zijn mensen die in perioden van stress en onplezierige situaties naar eten grijpen. Dit kan ontstaan door stress, paniek, depressie of een traumatische gebeurtenis. Het is belangrijk dat zij weten dat wanneer zij zich somber of gespannen voelen dat zij meer waarde hechten aan lekker eten (lees suiker en vet). Zo zijn hun hersenen geconditioneerd, deze werken eigenlijk tegen hen.
Dieet op maat voor emotionele eters
Door het team werd de emotionele eters aanbevolen om gebruik te maken van groepsondersteuning. Om af te vallen met een afslankclub, gebruik te maken van onlinesupport op momenten dat het moeilijk was en om cognitieve gedragstherapie te volgen om te leren omgaan met gevoelens die maken dat de behoefte aan troosteten ontstaat.
Waarom gaat het afvallen steeds langzamer?
In eerste instantie vielen de deelnemers vrij makkelijk af, maar naarmate de tijd vorderde werd het steeds moeilijker. Hierdoor nam de motivatie ook af. Dit verschijnsel is bekend bij alle mensen die afvallen en heeft te maken met het feit dat de stofwisselingssnelheid (de snelheid waarmee je calorieën verbrandt) afneemt naarmate je minder weegt. Dikkere mensen hebben namelijk een hogere stofwisseling dan dunnere mensen. Door af te vallen heeft je stofwisseling minder calorieën nodig dan voorheen, waardoor je langzamer afvalt als je hetzelfde blijft eten. Naar mate je langer lijnt moet je dus minder eten.
‘Focus: Dieet op maat’
Het experiment is gefilmd en te zien geweest in Horizon van de BBC. De NTR heeft deze serie aangekocht en de eerste twee afleveringen waren te zien op 4 en 11 oktober 2015. De derde en laatste aflevering was te zien op zondag 18 oktober 2015.
Het streven was dat de deelnemers gemiddeld 5 % van hun gewicht zouden kwijtraken, dit was 8%. Van de 75 deelnemers vonden 73 dit dieet op maat werken.
De belangrijkste boodschap/conclusie van het onderzoek was dat het belangrijk is je niet mee te laten slepen door het nieuwste (mode) dieet, maar te kijken naar je zelf. Welk dieet past bij jou en jouw eetgewoontes en te beseffen dat afvallen en op gewicht blijven veel energie kost.
Lees verder