Eenmaal slank zijn we gelukkig, toch?

Eenmaal slank zijn we gelukkig, toch? Overgewicht begint een wereldwijd probleem te worden. Bij mensen met ernstig overgewicht staat het leven vaak volledig in het teken van eten en de klachten van gezondheidsproblemen. Eenmaal slank zijn we gelukkig, is wat mensen met overgewicht graag willen geloven, maar eetproblemen en extreme eetbuien hebben een dieperliggend probleem. Als je daar niets mee doet, blijft het overgewicht een hopeloos gevecht.

Overgewicht

Niet alleen wereldwijd is overgewicht een groot gezondheidsprobleem, in Nederland hebben ongeveer de helft van alle mensen te maken met overgewicht. Sommigen van deze groep hebben zelfs te maken met ernstig overgewicht, morbide of ziekelijk obesitas. Deze groep mensen heeft een leven dat totaal in het teken staat van eten. Vele afvalpogingen zijn vaak ondernomen, maar meestal met een negatief resultaat. Erger nog, het lijkt erop dat door de vele afvalpogingen de mensen nog zwaarder worden.

Medisch psycholoog

Deskundigen, zoals medisch psycholoog Gerbrand van Hout, weet dat als mensen 50 kilo of meer moeten afvallen, er heel wat moet gaan gebeuren. Dieten alleen helpt vaak niet voldoende en 95% van de afvallers zit binnen de 5 jaar weer terug op het oude gewicht. Andere deskundigen vermoeden dat dieten alleen, en vooral die strenge dieten die moeilijk vol te houden zijn, niet gunstig zijn. Te veel mensen met overgewicht hebben na het volgen van een dieet te maken met het bekende "Jo-jo" effect. Als een dieet niet lukt is dat een extra klap in het gezicht van diegene met overgewicht. De negatieve gevoelens stapelen zich bovenop de eerdere negatieve gevoelens: "Iedereen schijnt te kunnen afvallen met een dieet behalve ik."

Dieperliggende oorzaak

Hoeveel mensen met overgewicht denken wel niet: "Als ik eenmaal slanker ben, ben ik gelukkig!" Het is een kreet waar we graag in willen geloven: wie slank is, is gelukkig(er). Maar we moeten iets gaan doen aan die eetbuien, aan die extreme eetbuien. We moeten iets gaan doen aan die mensen wiens leven helemaal in het teken staat van eten. Deze eetbuien hebben een oorzaak, een dieperliggende oorzaak: Dat is wat we moeten gaan aanpakken. Als we de oorzaak niet aanpakken, blijft het overgewicht een hopeloos gevecht waar we moedeloos van worden!

Blijvend afvallen

Om blijvend gewicht te verliezen is het zo belangrijk om na te gaan waarom en wanneer je eet. Emotionele eters, dus gaan eten om emotionele redenen, hebben de grootste kans op eetproblemen en dus op overgewicht. Emotionele eters kunnen hoogspanningen en stress niet voldoende aan en moeten het afreageren met voedsel. Door te gaan eten voelen zij zich weer beter. Zij kunnen moeilijk omgaan met negatieve gevoelens en eten deze nare gevoelens liever van zich af. Door het vele eten worden ze dikker, waardoor de negatieve gevoelens over zichzelf zich opstapelen op de eerdere onverwerkte negatieve gevoelens. Het kan zo erg zijn dat emotionele eters hun eetgedrag niet als emotioneel meer herkennen.

Hulpmiddel

Mensen met extreem overgewicht, zoals met morbide obesitas, kiezen vaak voor een operatieve ingreep als hulpmiddel om van de vele extra kilo´s en overgewicht af te komen. Een bandje om de maag of bijvoorbeeld een "maagbypass." Deze medische hulpmiddelen hebben alleen zin als de onderliggende oorzaken van het eetprobleem wordt aangepakt. Mensen met overgewicht moeten een manier zoeken en vinden om met spanning, stress en met negatieve emoties en gevoelens mee om te gaan.
Diegene die voor medische hulpmiddelen kiezen is het advies om het proces met deskundige begeleiding, zoals een medisch psycholoog en diëtist, door te maken.

Overtollig vel

Ook na een ingrijpende operatie om van het overgewicht af te komen, zijn de verwachtingen anders dan de werkelijkheid: overtollig vel van de huid hangt er slap bij en is vaak een grote teleurstelling. Het beeld van: "Als we eenmaal slank zijn, zijn we gelukkig," spat als een luchtbel uit elkaar. Om het overtollig hangende huidvellen weg te halen door buikcorrecties uit te laten voeren, zijn lelijke grote littekens vaak het resultaat, niet de droomwens van vele met overgewicht! Tekortkomingen zijn moeilijk te accepteren als je met een droomwens rondloopt, terwijl deze mensen al met een negatief zelfbeeld en lichaamsbeeld rondlopen. Een operatie uitvoeren is niet de oplossing om al je problemen van het overgewicht aan te pakken. Besef heel goed wat de nadelen kunnen zijn!

Gelukkig zijn

Voor heel veel mensen is slank zijn gekoppeld aan gelukkig zijn. Een slanker lichaam maakt gelukkig. Toch zouden veel mensen met overgewicht het gelukkig zijn aan het slank zijn moeten loskoppelen. Je moet je eigen zelfbeeld los zien van het willen afvallen of van het volgen van een dieet. Als je zelfbeeld niet in orde is met overgewicht en je pakt je negatieve gevoelens niet aan, dan ben je geen gelukkiger mens als je slanker bent. Wel is het zo dat je trots bent op het behaalde resultaat en je zal stralen dat het je gelukt is om zoveel kilo af te vallen. Maar als er niet gewerkt wordt aan het dieperliggende oorzaak van de eetbuien, ben je geen gelukkiger mens! Weet waarom je eet en wanneer: als je DAT aanpakt, dan wordt je echt een gelukkiger mens!
© 2012 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen zonder streng dieetAfvallen zonder streng dieetAfvallen is niet makkelijk. Vaak wordt een dieet gebruikt om van het overgewicht af te komen. Lijnen moet ook vol te hou…
Kan je vermageren zonder dieet?Kan je vermageren zonder dieet?Wie zonder dieet wil vermageren kan kiezen uit meerdere methoden, variërend van dieetpillen tot eetlustremmers, liposuct…

Het verzorgen van kleine wondenIedereen loopt al eens een kleine kwetsuur op. Is een ontsmettingsmiddel wel noodzakelijk om problemen te voorkomen? Vel…
Verkoudheden voorkomen met een neti potDe neti pot lijkt wel een gek theekannetje dat gebruikt wordt om de neus te reinigen. Gebruikers zweren bij het heilzame…
Bronnen en referenties
  • http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/3510365/Psycholoog-nodig-bij-overgewicht.ece
  • http://wondervol.nl/dieetpsycholoog-slank-zijn-maakt-niet-gelukkig/
  • http://www.proud2bme.nl/Artikelen_over_schoonheid/Meer_zelfvertrouwen_door_lager_gewicht
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.