Geen vezels bij Prikkelbare Darm Syndroom: ze geven klachten

Geen vezels bij Prikkelbare Darm Syndroom: ze geven klachten Wie lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom wist vaak al lang wat dokters vaak niet wisten, namelijk dat de hen voorgeschreven vezels juist een slechte reactie geeft. Ook de medische wereld is er nu achter dat vezels bij het Prikkelbare Darm Syndroom ook wel spastische darm genoemd soms veel beter achterwege kunnen blijven. Antidepressiva en probiotica lijken wel te helpen bij het Prikkelbare Darm Syndroom. Nog beter is het Fodmap dieet, waarbij zaken waar iemand hevig op reageert worden uitgesloten of die alleen in kleine hoeveelheden gegeten kunnen worden.

Vezels bij het Prikkelbare Darm Syndroom: veel meer buikpijn, winderigheid en toiletgang

Wie bij de dokter kwam en komt met het Prikkelbare Darm Syndroom oftewel spastische darm kreeg bijna altijd het advies mee om vooral vezelrijk te eten en dus te kiezen voor allerlei volkorenproducten en vezelrijk eten dat in salades en fruit zit. Die laatsten worden onoplosbare vezels genoemd en heeft iedereen inderdaad nodig om zijn darmen op gang te houden.

Onoplosbare vezels

Daarnaast kreeg de persoon in kwestie ook vaak nog een recept mee voor onoplosbare vezels uit de apotheek of uit de natuurwinkel. Dit zijn poeders die moeten worden gemengd met water en in de darmen hun werk doen. Voor mensen met een luie darm uitstekend, maar voor mensen die met darmen kampen die bij het minste of het geringste uitzetten, wind veroorzaken, diarree of obstipatie en vooral veel buikpijn waren juist die vezels vaak een crime. Tot mei 2011 was de gedachte dat de darmen van alle mensen met het prikkelbare darmsyndroom daarmee geholpen waren. Veel mensen die echter aan de aandoening lijden, weten wel beter. Zij merkten vaak direct na het innemen van het vezelgoedje dat hun darmen juist extra werden gestimuleerd en dat daardoor de krampen en wc gang helemaal niet meer te beteugelen was. En een sociaal leven is daarmee al helemaal uit den boze, want wie urenlang op het toilet doorbrengt en krom loopt van de buikpijn heeft vaak niet echt zin in uitgaan of een dagje naar een park. Artsen zeggen overigens vaak dat die klachten na een aantal weken wel overgaan, maar een groot deel van de mensen met het prikkelbare darmsyndroom heeft al gemerkt dat dit niet het geval is.

Extra vezels geven vaak heel veel klachten bij prikkelbare darmsyndroom

De extra vezels bezorgen hen alleen maar extra klachten waar niet mee te leven valt. De categorie mensen die wel goed reageert op de onoplosbare vezels en die er dus baat bij hebben, kunnen ze gewoon door blijven gebruiken. Het is met een spastische darm sowieso heel goed uitzoeken wat goed is voor iemand en wat niet. De één is ook de ander niet; waar de één last heeft van kool, kan de ander geen appel eten. Een dagboekje bijhouden met wat er gegeten is en gedaan kan daarin heel veel duidelijkheid scheppen.

Nieuwe inzichten voor het Prikkelbare Darm Syndroom

Huisartsen krijgen centraal altijd richtlijnen aangeleverd waar ze zich aan kunnen houden bij ziekten. Tot 2011 stond daarin dat ze vezels moesten voorschrijven als iemand zich meldde met het Prikkelbare Darm Syndroom. In mei 2011 werd die richtlijn veranderd en staat dat vezels helemaal niet goed zijn. In plaats daarvan worden nu twee opmerkelijke andere medicijnen genoemd. Dit zijn:
  • Antidepressiva
  • probiotica

Waarom antidepressiva bij het Prikkelbare Darm Syndroom?

Antidepressiva worden vanzelfsprekend gebruikt door mensen die lijden aan depressies. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze ook helpen om pijn te verminderen. Ze worden daarom ingezet bij uiteenlopende klachten en vanaf 2011 dus ook bij het Prikkelbare Darm Syndroom.

Probiotica bij het Prikkelbare Darm Syndroom

Probiotica zorgen er voor dat het klimaat in de darmen zo natuurlijk mogelijk wordt. Ziekten die er eventueel zitten zoals schimmels worden erdoor bestreden. Bovendien zorgen probiotica voor een betere stoelgang en hebben mensen er daardoor ook baat bij om ze te gebruiken bij het Prikkelbare Darm Syndroom. Probiotica zijn er overigens in soorten en maten. Natuurlijk liggen ze gewoon in de schappen bij de supermarkt, maar er zijn ook gespecialiseerde soorten bij natuurwinkels en natuurgenezers die uiteenlopende doelen dienen.

Voeding, drinken en warmte kunnen ook van invloed zijn op het Prikkelbare Darm Syndroom

Overigens blijft het voor veel mensen erg belangrijk om te weten wat ze eten. De meeste mensen die lijden aan het Prikkelbare Darm Syndroom kunnen geen voedingsmiddelen tot zich nemen zoals uien, knoflook, kool zonder daardoor klachten te krijgen. Ook frisdrank met koolzuur en alcohol verergert de klachten bij heel veel mensen. Dit zijn allemaal gasvormende producten en daar lijkt het probleem ook te liggen. Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom lijken van al dat soort eten zoveel gas in hun darmen te krijgen dat ze er gewoon ziek van worden.

Buik opgezwollen tot abnormale proporties

Ook zwelt hun buik vaak op tot abnormale proporties. Ook de wisseling van temperatuur (zoals in de sauna) is voor velen de aanleiding tot buikpijn. Wie toch naar de sauna wil met de aandoening doet er goed aan dan van tevoren niet of heel weinig te eten. Ook krijgen veel mensen vaak last van hun darmen als ze sporten. Het lijkt erop alsof de darmen door allerlei zaken extra in beweging worden gezet en dit zet een spiraal van reacties in werking. De een moet daardoor voortdurend winden laten, de ander zit steeds met diarree op het toilet en weer een derde krijgt te maken met verstopping en wil graag naar het toilet, maar dat lukt niet.

Hevige buikkrampen, net als weeën bij een bevalling

Hevige buikkrampen lijken in alle gevallen aanwezig. Sommige mensen vergelijken die krampen wel met bevallingskrampen zo hevig kunnen ze zijn. Overigens is daar wel iets aan te doen in de vorm van het medicijn duspatal. Het probleem is echter dat niet iedereen reageert op dit medicijn.

De invloed van de spastische darm op het normale leven

Wie voortdurend op moet letten wat hij doet of laat om een beetje goed te kunnen functioneren, leidt niet een relaxt leven. Toch ziet het leven van iemand met een spastische darm er vaak zo uit. Bij elke activiteit moet gekeken worden of er een toilet in de buurt is, maar ook wat er op het menu staat of dat wel gegeten moet worden en of er een mogelijkheid is om snel weer naar huis te kunnen om daar de rest van de dag of avond in bed of op de bank door te brengen. Vaak begrijpen omstanders echter helemaal niet wat de ziekte doet. Dit onbegrip maakt dat het niet gemakkelijk is om te leven met de aandoening. Daar komt nog bij dat veel mensen het niet eenvoudig vinden om te vertellen dat hun darmen niet bepaald doen wat zij graag willen.

Fodmap

Inmiddels is wel gebleken dat een dieet volgens het Fodmap principe heel veel van de klachten wegneemt bij een prikkelbare of spastische darm. Daarbij worden eerst zaken weggelaten, wordt gekeken waar iemand niet tegen kan en dan worden er weer levensmiddelen geintroduceerd.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij spastische darmen?Wat te doen bij spastische darmen?Een spastische darm wordt ook wel een prikkelbare darm genoemd. Met een prikkelbare darm heb je wekenlang buikpijn. Met…
Spastische darmSpastische darmHet prikkelbare darm syndroom, oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig en pijnlijk zijn. Wat is prec…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Spastische of prikkelbare darm, behandeling en symptomenSpastische of prikkelbare darm, behandeling en symptomenHet prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt ook wel het irritable bowel dyndrome (IBS) of spastische darm genoemd. Het pri…

Shiga toxicogene Escherichia coli (STEC) bacterie symptomenShiga toxicogene Escherichia coli (STEC) bacterie symptomenWat zijn de symptomen van een infectie met de bacterie Shiga toxicogene Escherichia coli (STEC)? Een infectie met STEC k…
Lichen planus: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLichen planus: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseLichen planus symptomen bestaan uit paars-rode, afgeplatte bultjes. Bij lichen planus ontstaan symptomen aan de huid en…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsnet
Reacties

Sabine, 31-08-2016
Ik heb al 3x een darmoperatie ondergaan, en na elke operatie komen er een aantal voedingsmiddelen bij die mij darmklachten (vooral hevige krampen en obstipatie) bezorgen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat al die, voor mij verboden etenswaren, vezels bevatten. O.a. krijg ik hevige krampen na het eten van tomaten (in elke vorm, behalve in ketchup), champignons, sommige kolen, noten, rauwkost, vers fruit, enz…, Wat brood, pasta en rijst betreft kan ik alleen wit eten. Als ik bij de dokter ga met darmkrampen krijg ik spasmonem of buscopan voorgeschreven en movicol voor beter naar de wc te kunnen gaan (wat soms niet echt helpt). Waar ik dan geen last van heb is alle ongezonde voeding zoals snoep en chocolade, chips enz…! Ik zou graag gezonder willen eten maar weet niet wat ik kan eten om geen krampen te krijgen. Weet er iemand raad? Reactie infoteur, 02-09-2016
Al die zaken als kool, noten, rauwkost enzovoort zitten vol met vezels. Misschien moet je het eens langzaam wat opbouwen. Gewoon een beetje. Maar probeer het voedsel wel te koken en neem geen rauw voedsel. Dan is het namelijk al wel voorbewerkt en dat is al veel minder voor je darmen. Op snoep en chips kun je echt niet leven en dat is heel ongezond. Wel vreemd dat je van chips bijvoorbeeld ook niet enorme krampen krijgt, want daarin zitten vaak stoffen die ook niet bepaald bevorderlijk zijn voor een gezonde darmflora.

Anouk, 07-12-2014
Ik heb na een voedselvergiftiging enkele jaren geleden ook pds gekregen. Het is inderdaad uitvogelen wat je nog wel en niet kunt eten. Ook ik sla letterlijk dubbel bij vezels als van bruin brood, muesli e.d. Wat ik een echte uitkomst vond is het vezel wit brood van lidl. Er zitten vezels in, maar op deze reageert mijn buik totaal niet. En dat zegt in mijn geval heel wat. Dus misschien kan ik iemand helpen met deze tip. En probeer op te letten dat je genoeg drinkt. Reactie infoteur, 07-12-2014
Hele goede tip. Ik denk zeker dat mensen daar veel aan hebben. Bedankt.

Margareth, 20-06-2014
Ik heb al jaren last van mijn darmen.Na het eten lijk ik wel 7 maanden zwanger en verga van de pijn. Het is zo erg geweest dat ik opgenomen ben geweest in ziekenhuis en een darmoperatie heb ondergaan, maar daar bleek uiteindelijk niks mis mee te zijn, heb dus nu een mega litteken op mijn buik voor jan met de korte achternaam. Ze hebben uiteindelijk antidepressiva voor geschreven om de pijn te onderdrukken. dit ging eigenlijk wel heel erg goed. Alleen was ik niet meer dezelfde persoon en toonde totaal geen emoties meer en mijn gevoel was dood. Nu is de medicatie gestopt omdat ik hartproblemen kreeg. Nu zijn we er ook achter dat ik totaal geen vezels kan verdragen en ben aan de nutridrink op recept. Maar zal graag willen weten wat anderen mensen doen die geen vezels kunnen verdragen, aangezien ik nergens recepten kan vinden zonder vezels. Reactie infoteur, 07-07-2014
Ik zou een dietiste bezoeken om uit te vinden wat je het beste kunt eten in dit geval.

Carrie, 21-08-2011
Meteen proberen: geen vezels meer!
Ik eet juist veelkorenproducten, fruit groentes, gebruik volcolon van de huisarts en ik heb toch darmklachten!
Vooral na het eten, opgeblazen gevoel, krampen.
Wie deelt mijn klachten en heeft de gouden tip? haha dit zal voor een ieder anders zijn! Reactie infoteur, 22-08-2011
Je vezels helemaal schrappen is waarschijnlijk niet zo'goed idee. Maar je zu de volcolon misschien wel even kunnen laten staan om te kijken hoe dat werkt. Fruit en groenten zijn natuurlijk wel essentieel en volkorenporducten ook, omdat ze je ook andere zaken leveren. Maar je zou (als je tenminste geen last hebt van obstipatie) ook gewoon eens witbrood kunnen proberen. Mogelijk dat je dan minder last hebt.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 12-11-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.