Shiga toxicogene Escherichia coli (STEC) bacterie symptomen

Shiga toxicogene Escherichia coli (STEC) bacterie symptomen Wat zijn de symptomen van een infectie met de bacterie Shiga toxicogene Escherichia coli (STEC)? Een infectie met STEC kan asymptomatisch verlopen. Verder kan de ziekte zich beperken tot milde diarree of hemorragische colitis veroorzaken. Dit is een vorm van gastro-enteritis die plotseling begint met hevige buikkrampen en waterige diarree. De aanvankelijk waterige diarree bevat na 1 tot 3 dagen bloed. De diarree duurt vaak 1 tot 8 dagen. Koorts is meestal afwezig of mild.

Wat is een Shiga toxigene Escherichia coli (STEC) infectie?

Escherichia coli (afgekort E. coli) zijn bacteriën die van nature voorkomen in het maag-darmkanaal van mensen en warmbloedige dieren. Veel soorten van E. coli zijn onschadelijke darmbewoners. Sommige soorten veroorzaken echter enteritis (darmontsteking). Diarreeveroorzakende E. coli worden vaak ingedeeld in de volgende 6 verschillende groepen:
 1. enteropathogene E. coli (EPEC),
 2. enteroinvasieve E. coli (EIEC),
 3. enterotoxigene E. coli (ETEC),
 4. enteroaggregatieve E. coli (EAEC of EAggEC),
 5. diffuus-adhererende E. coli (DAEC), en
 6. enterohemorragische E. coli (EHEC).

De laatste groep behoort tot de zogenaamde shigatoxineproducerende E. coli (STEC), ook wel aangeduid als vero(cyto)toxine-producerende E. coli (VTEC).¹ STEC infecties veroorzaken bij de mens hemorragische (= inwendige bloedingen) colitis (= darmontsteking). Hierbij kan als complicatie het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) optreden. HUS is een ernstige aandoening die wordt gekenmerkt door nierfalen, bloedingen en bloedarmoede. Het kan soms fataal zijn.

Symptomen van een STEC infectie

Een infectie met STEC kan asymptomatisch verlopen. Verder kan de ziekte zich beperken tot milde diarree of hemorragische colitis veroorzaken. Dit is een vorm van gastro-enteritis die plotseling begint met hevige buikkrampen en waterige diarree. De aanvankelijk waterige diarree bevat na 1 tot 3 dagen bloed. De diarree duurt gewoonlijk 1 tot 8 dagen. Koorts is meestal afwezig of slechts in lichte mate aanwezig. Sporadisch loopt de korts op tot meer dan 39 °C. Soms treedt braken op. De ziekteverschijnselen kunnen ernstig(er) zijn bij kinderen, ouderen en mensen met een verminderde immuniteit.

Bij ongeveer 2 tot 7% van de met STEC geïnfecteerde personen ontwikkelt het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Bij geïnfecteerde kinderen jonger dan 5 jaar kan dit zelfs oplopen tot 15%.² Beginnende klinische symptomen van HUS zijn onder meer:

Als u symptomen hebt, raadpleeg dan een arts.

Hoe wordt de STEC bacterie verspreid?

Mensen kunnen besmet raken wanneer ze in contact komen met de ontlasting van een besmet dier of persoon, hetzij direct, hetzij indirect. STEC wordt verder verspreid door:
 • het nuttigen van besmet voedsel (bijv. niet goed doorbakken hamburgers, ongewassen groente zoals komkommers en ongepasteuriseerde melk of melkproducten);
 • het drinken van of zwemmen in besmet water;
 • mens-op-mensbesmetting, bijvoorbeeld door contact met uitwerpselen van een besmet persoon bij het wisselen van een luier.
 • dier-op-mensbesmetting op boerderijen of kinderboerderijen, bijvoorbeeld door contact met vee, die de infectie met zich meedraagt.

Wie loopt er risico?

Iedereen kan worden besmet, maar jonge kinderen en oudere mensen lopen meer risico op een ernstig verloop van de ziekte. HUS komt vaker voor bij kinderen.

Hoe kan een STEC besmetting worden voorkomen?

Een STEC infectie kan worden voorkomen door onder meer de volgende maatregelen in acht te nemen:
 • Gebruik alleen schone messen en snijplanken bij de voorbereiding van levensmiddelen;
 • Was messen en snijplanken in heet water en zeep na het gebruik en tussen het gebruik door om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Verhit voedsel goed voordat het gegeten wordt.
 • Was groenten en fruit grondig voordat ze gegeten of bereid worden.
 • Denk niet alleen aan veilige voedselbereiding, maar ook aan veilige voedselbewaring, door bijvoorbeeld voedsel gekoeld en droog te bewaren.
 • Nuttig geen ongepasteuriseerde zuivelproducten,
 • Was uw handen grondig met stromend water en zeep gedurende minstens 10 seconden voordat u voedsel bereid of gaat eten.
 • Was uw handen grondig na contact met landbouwhuisdieren en na het gebruik van het toilet of het veranderen van luiers. De diarree is uiterst besmettelijk.
 • Kinderen moeten worden geholpen om goed hun handen wassen.

Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311

Onderzoek en diagnose

De diagnose van een STEC infectie wordt gesteld op basis van een test van een monster van de ontlasting (feces). Soms kan aanvullend bloedonderzoek worden verricht.

Behandeling van een STEC infectie

Een specifieke behandeling van STEC is meestal niet nodig. Antibiotica worden niet aanbevolen. Het gebruik ervan kan zelfs schadelijk zijn. Antidiarree geneesmiddelen moet worden vermeden. HUS is een ernstige ziekte die op de intensive care in een ziekenhuis behandeld moet worden. Dialyse en bloedtransfusies zijn vaak nodig.

Noten:
 1. http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/e.coli/index.jsp#index_7 (voor de laatste keer geraadplaagd op 26 mei 2011)
 2. Ibid

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Escherichia coli (E. coli): Bacteriële infectieEscherichia coli (E. coli): Bacteriële infectieEscherichia coli (E. coli, poepbacterie) is een veel voorkomende bacterie in de darm. In de meeste gevallen veroorzaakt…
Is de E-coli-bacterie, ofwel de poepbacterie gevaarlijk?Is de E-coli-bacterie, ofwel de poepbacterie gevaarlijk?Mensen die op vakantie gaan of in Afrikaanse landen werken en of wonen moeten rekening houden met allerlei ongemakken. T…
De Klebsiella bacterie, gevaarlijk bij minder weerstandDe Klebsiella bacterie, gevaarlijk bij minder weerstandDe Klebsiella pneumoniae is een staafvormige bacterie die frequent voorkomt in de mond, darmen en op de huid van mensen…
De EHEC bacterie: besmetting en symptomenDe EHEC bacterie: besmetting en symptomenDe EHEC-bacterie, ofwel Enterohemorragische E.coli valt onder de groep E-Coli bacterien welke veelvuldig voorkomen in de…

Wondzorg: Skin tears, verzorging en richtlijnenSkin tears zijn wonden die bij de oudere bevolking voorkomen op de armen en benen en worden veroorzaakt door wrijving. D…
Geen vezels bij Prikkelbare Darm Syndroom: ze geven klachtenGeen vezels bij Prikkelbare Darm Syndroom: ze geven klachtenWie lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom wist vaak al lang wat dokters vaak niet wisten, namelijk dat de hen voorgesc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Beetlelaaf, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/e.coli/index.jsp#index_7 (voor de laatste keer geraadplaagd op 26 mei 2011)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/anna1311
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.