De Klebsiella bacterie, gevaarlijk bij minder weerstand
De Klebsiella pneumoniae is een staafvormige bacterie die frequent voorkomt in de mond, darmen en op de huid van mensen en dieren. De bacterie kan venijnige infecties veroorzaken, vooral bij mensen met een verminderde weerstand.
In het nieuws
De bacterie is dit jaar veel in het nieuws geweest in verband met de uitbraak op de intensive care van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Het gaat hierbij om de Oxa48 producerende Klebsiella, een meer resistente variant van de Klebsiella.
De Klebsiella bacterie
De Klebsiella bacteriën zijn vernoemd naar de Duitse microbioloog Edwin Klebs (1834-1913), een Duits-Zwitserse microbioloog, die met name bekend is vanwege zijn werk over infectieziekten. De Klebsiella is een bacterie die voorkomt op de huid, in de mond en darmen. In de natuur komt hij voor op planten, in de aarde en in het oppervlaktewater. Bij gezonde mensen brengt de Klebsiella geen schade toe. De Klebsiella Oxa-48 is echter voor mensen met een verminderde weerstand heel gevaarlijk, aangezien het Oxa-48 enzym de bacteriën resistent maakt voor vrijwel alle soorten antibiotica, ook voor de zwaarste categorie antibiotica, de carbapenems. Hierdoor zijn de symptomen niet of nauwelijks te behandelen.
Welke mensen zijn vatbaar voor de Klebsiella bacterie?
De Klebsiella bacterie wordt steeds meer gezien bij secundaire infecties bij patiënten met een verminderde weerstand, vooral na voorafgaand antibioticagebruik. Bijvoorbeeld mensen met chronische longziekten, diabetes, met open wonden, wondinfecties, bloedinfecties zijn extra vatbaar voor deze bacterie. Een infectie kan bevorderd worden door een verblijf in het ziekenhuis, de algehele toestand van een patiënt kan de ernst van een infectie bepalen.
De bacterie wordt vrijwel uitsluitend overgedragen door direct contact van mens op mens. De mensen die een infectie door de Klebsiella oplopen zijn vaak besmet door direct lichamelijk contact met een besmette patiënt of verpleegkundige, of door onhygiënisch toiletbezoek (niet de handen wassen).
Symptomen
Patiënten met Klebsiella pneumoniae hebben klachten die veelal overeenkomen met een gewone longontsteking, zoals:
- koorts
- rillingen
- griepachtige klachten
- ophoesten van veel dik slijm
- ademhalingsproblemen
Bij een gewone longontsteking is er meestal goed herstel zonder complicaties, bij Klebsiella pneumoniae zijn de gevolgen ernstiger. Het kan ook pus rond de longen en daardoor abcessen en littekenweefsel veroorzaken.
In ernstige gevallen kan een patiënt eraan overlijden. In het Maasstad Ziekenhuis raakten in totaal 28 patiënten besmet, bij 3 patiënten is de Klebsiella bacterie hoogstwaarschijnlijk de directe doodsoorzaak geweest.